PREDNI-POS - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Predni-pos Oční kapky, suspenze


Generikum: prednisolone
Účinná látka: prednisolon-acetÁt
Alternativy:
ATC skupina: S01BA04 - prednisolone
Obsah účinných látek: 5MG/ML
Formy: Oční kapky, suspenze
Balení: Kapací lahvička
Obsah balení: 1X5ML
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky, může mít přípravek Predni-POS nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. U přípravku Predni POS frekvence výskytu nežádoucích účinků z dostupných údajů (spontánní hlášení) nelze určit.

Poruchy oka:

Po použití přípravku může dojít k pálení a píchání v oku, k projevům lehkého podráždění oka jako je s neznámou frekvencí se vyskytující rozmazané vidění, pocit cizího tělesa v oku, svědění anebo alergická reakce.

Dlouhodobé používání přípravku Predni-POS může vyvolat zvýšení nitroočního tlaku, jehož hodnoty se po vysazení přípravku opět upraví. Při léčbě se doporučuje pravidelné sledování nitroočního tlaku.

Stejně tak je nutná i kontrola stavu rohovky – používání glukokortikoidů může vést k jejímu ztenčení až protržení. Ve vzácných případech došlo při dlouhodobém používání k zakalení rohovky. Na základě snížení imunity může při léčbě neinfekčních zánětů docházet k vyvolání sekundární infekce. Při použití kortikoidů bez současné odpovídající léčby antibiotiky může dojít k maskování

nebo zhoršení očních infekčních onemocnění. Průběh akutní hnisavé oční infekce může být po nasazení přípravku Predni-POS skryt nebo zhoršen.

Oční kapky zejména s vyšší koncentrací a při dlouhodobé léčbě zpomalují hojení ran. Jejich používání může způsobit vznik akutního zánětu živnatky nebo duhovky. Při lokálním používání kortisonů byly hlášeny případy zánětu rohovky, zánětu spojivek, rozšíření zornice, ztráty akomodace a poklesu horního víčka.

Při dlouhodobém používání kortikosteroidů se mohou často vyskytnout infekce rohovky, vyvolané choroboplodnými houbami. Při podezření na tuto možnost je nutné provést kontrolní vyšetření a pokud do dvou dnů nedojde ke zlepšení příznaků, mělo by být zváženo další pokračování léčby.

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo prostřednictvím národního systému hlášení nežádoucích účinků:

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Šrobárova 48, 100 41 Praha 10

webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

5.
Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop