FORTECORTIN 4 - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Fortecortin 4 Tableta


Generikum: dexamethasone
Účinná látka: dexamethasone
Alternativy: Dexamed, Dexamethasone eignapharma, Dexamethasone hameln, Dexamethasone kalceks, Dexamethasone krka, Dexamethasone noridem, Dexliq, Fortecortin, Neofordex
ATC skupina: H02AB02 - dexamethasone
Obsah účinných látek: 4MG
Formy: Tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 100
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky, může mít i přípravek Fortecortin 4 nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Nežádoucí účinky se při nízkém dávkování přípravku Fortecortin 4 vyskytují jen vzácně, vysoké dávky však mohou, podobně jako u ostatních léků této skupiny, vyvolat závažné nežádoucí reakce, zvláště při jejich dlouhodobém užívání.

Poruchy krve a lymfatického systému

Středně závažná leukocytóza (zvýšený počet bílých krvinek v krvi), lymfopenie (snížený počet lymfocytů (určitý typ bílé krvinky) v krvi), polycytémie (zvýšený počet červených krvinek), eosinopenie (snížený počet eozinofilů – určitý typ bílé krvinky).

Endokrinní poruchy

Měsíčkovitý obličej, nahromadění tuku na krku a trupu, potlačení vlastní tvorby hormonů v nadledvinkách (při dlouhodobém podávání).

Poruchy oka

Zvýšení nitroočního tlaku (glaukom). Šedý zákal (katarakta). Virové, mykotické a bakteriální infekce oka, zhoršení bakteriálních infekcí rohovky, ptóza (pokles víček), mydriáza (rozšíření zornic), chemóza (zarudnutí oka, „ červené oko“). Poruchy zraku, ztráta zraku. Rozmazané vidění.

Gastrointestinální poruchy

Pankreatitida (zánět slinivky břišní). Žaludeční vředy, které mohou prasknout nebo krvácet, žaludeční potíže jako pocit nevolnosti (nauzea), zvracení, škytavka, průjem, zvýšený pocit hladu se zvýšením tělesné hmotnosti a bolesti břicha. Objeví-li se krev ve stolici nebo černá stolice, neužívejte další dávku a ihned vyhledejte lékaře.

Celkové poruchy a reakce v místě aplikace

Zpožděné hojení ran. U dětí může dojít ke zpomalení jejich vývoje a růstu.

Poruchy imunitního systému

Alergická reakce může zahrnovat jakoukoli kožní vyrážku nebo svědění kůže, potíže s dýcháním nebo kolaps, včetně poklesu krevního tlaku, poruch srdečního rytmu, selhání krevního oběhu a srdeční zástavy.

Infekce a infestace

Maskování infekcí, objevení, znovu objevení infekcí (bakteriální, virové, mykotické, parazitární a vzácné infekce), aktivace strongyloidiázy (parazitární onemocnění).

Poruchy metabolismu a výživy

Snížení hladiny draslíku nebo vápníku v krvi a naopak zvýšení hladiny sodíku) což může vést k otokům) nebo cholesterolu a triglyceridů v krvi. Zhoršení nebo vznik cukrovky (diabetes mellitus). Přírůstek tělesné hmotnosti, hypercholesterolémie, hypertriglyceridémie, zvýšení chuti k jídlu.

Poruchy svalové a kosterní soustavy a pojivové tkáně

Svalové slabosti, poruchy, záněty či prasknutí šlach a snížení odolnosti vůči infekcím. Bolest v zádech, zlomeniny v důsledku řídnutí kostí.

Pozn.: Příliš rychlé snížení dávky po dlouhodobé léčbě může vést k potížím, jako jsou bolest svalů a kloubů.

Poruchy nervového systému

Neurologické obtíže včetně projevů nebo zhoršení epilepsie (křeče).

Psychiatrické poruchy

Deprese, včetně sebevražedných myšlenek, povznesená nálada (mánie) nebo výkyvy nálady, pocit úzkosti, potíže s usínáním, myšlením nebo zmatenost a poruchy paměti, zrakové nebo sluchové halucinace, neklid, poruchy spánku.

Poruchy reprodukčního systému a prsu

Vymizení menstruace, zvýšené ochlupení u žen, u mužů může dojít k impotenci.

Poruchy kůže a podkožní tkáně

Akné, vyrážka kolem úst, změny pigmentace kůže, tečkovité podkožní krvácení, zvýšené ochlupení a rozšíření žilek v kůži, ztenčení kůže.

Cévní poruchy

Zvýšení krevního tlaku, tvorba krevních sraženin, záněty cévní stěny, otoky dolních končetin.

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Šrobárova 48

100 41 Praha 10

Webové stránky: http://www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop