FORTECORTIN 4 - Interakce


 

Interakce léku: Fortecortin 4 Tableta


Generikum: dexamethasone
Účinná látka: dexamethasone
Alternativy: Dexamed, Dexamethasone eignapharma, Dexamethasone hameln, Dexamethasone kalceks, Dexamethasone krka, Dexamethasone noridem, Dexliq, Fortecortin, Neofordex
ATC skupina: H02AB02 - dexamethasone
Obsah účinných látek: 4MG
Formy: Tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 100
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Fortecortin 4

- jestliže jste alergický/á (přecitlivělý/á) na dexamethason nebo na kteroukoli další složku přípravku.

Upozornění a opatření

Před užíváním přípravku Fortecortin 4 informujte svého lékaře, pokud:

- máte onemocnění jater nebo ledvin,
- máte vysoký krevní tlak nebo onemocnění srdce,
- máte diabetes mellitus (cukrovka) nebo výskyt cukrovky v rodině,
- máte osteoporózu (řídnutí kostí), zvláště pokud jste žena po menopause,
- jste měl/a svalovou slabost při léčbě tímto nebo jiným kortikosteroidem v minulosti,
- máte zvýšený nitrooční tlak (glaukom) nebo výskyt glaukomu v rodině,
- máte žaludeční (peptický) vřed,
- máte duševní potíže nebo duševní onemocnění, které se zhoršilo při léčbě tímto typem léku,
- máte epilepsii,
- máte migrény,
- máte sníženou funkci štítné žlázy,
- máte parazitární infekci,
- máte tuberkulózu,
- máte růstovou poruchu,
- máte infekční onemocnění postihující celé tělo,
- víte, že podstoupíte očkování, zvláště živými očkovacími látkami,
- máte příznaky syndromu nádorového rozpadu, jako jsou svalové křeče, svalová slabost, zmatenost, ztráta nebo poruchy zraku a dušnost, v případě že trpíte zhoubným onemocněním krve.
- si nejste jistý/á, zda se Vás výše uvedené body týkají, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem, než začnete přípravek Fortecortin 4 užívat.

Pokud se u vás objeví rozmazané vidění nebo jiná porucha zraku, obraťte se na svého lékaře.

Pokud se u Vás během užívání tohoto přípravku objeví infekce, měl/a byste informovat svého lékaře. Informujte, prosím, každého lékaře nebo stomatologa, že v současné době užíváte kortikosteroid nebo že jste užíval/a kortikosteroid v nedávné době.

Dexamethason a virové infekce

Během užívání tohoto typu léku byste neměl/a přijít do kontaktu s osobou, která má plané neštovice, pásový opar nebo spalničky, pokud jste tato onemocnění ještě neprodělal/a. Pokud byste onemocněl/a těmito chorobami, byla by nutná specializovaná léčba. Pokud si myslíte, že jste přišel/přišla do kontaktu s těmito onemocněními, měl/a byste informovat svého lékaře. Měl/a byste také informovat svého lékaře, zda jste tato onemocnění prodělal/a a zda jste byl/a proti těmto chorobám v minulosti očkován/a.

Nepřerušujte léčbu bez porady s lékařem (výjimku tvoří objevení se krve ve stolici). Náhlé přerušení dlouhodobé léčby vyvolá závažné nebezpečí poruchy hormonální rovnováhy. Přípravek se užívá dlouhodobě. Během léčby budete muset pravidelně absolvovat lékařské prohlídky, včetně laboratorních kontrol a očního vyšetření. Během léčby se doporučuje omezit v potravě kuchyňskou sůl, vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem draslíku (ovoce, zelenina) a bílkovin.

Další léčivé přípravky a Fortecortin 4

Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval/a v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.

Účinky přípravku Fortecortin 4 a jiných současně užívaných léků se mohou navzájem ovlivňovat.

Fortecortin 4 ovlivňuje účinky léků snižujících srážení krve (např. warfarinu), léků snižujících hladinu krevního cukru a léků snižujících krevní tlak. Fortecortin 4 zvyšuje nežádoucí účinky močopudných látek vyplavujících draslík z organizmu, což může vést ke zvýšení toxicity glykosidových kardiotonik (Digoxin) používaných pro léčbu poruch srdečního rytmu. Fortecortin 4 zvyšuje nežádoucí účinky fenytoinu a protizánětlivých léků. Účinnost přípravku Fortecortin 4 zvyšují hormonální antikoncepční přípravky a sulfonamidy. Při současném užívání nesteroidních protizánětlivých léků (přípravky používané u většiny kloubních onemocnění s protibolestivým účinkem (indometacin, ibuprofen, diklofenak aj.)) hrozí zvýšené nebezpečí krvácení v trávicím traktu. Ketokonazol a itrakonazol mohou zesilovat účinek přípravku Fortecortin 4. Antacida (léky pro léčbu překyselení žaludku) mohou snižovat účinky přípravku Fortecortin 4.

Některé léky mohou zvyšovat účinky Fortecortinu 4, a pokud tyto léky používáte (včetně některých léků na HIV: ritonavir, kobicistat), Váš lékař může rozhodnout, že je třeba Vás pečlivě sledovat.

Váš lékař má být proto informován o všech lécích, které v současné době užíváte, a to na lékařský předpis i bez něj. Bez porady s lékařem neužívejte současně s přípravkem Fortecortin 4 žádné volně prodejné léky. Jestliže Vám další lékař bude předepisovat nějaký jiný lék, informujte ho, že již užíváte Fortecortin 4.

Těhotenství a kojení

Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoliv lék.

Během těhotenství, zvláště v prvních třech měsících by mělo být k léčbě přistoupeno až po pečlivém zvážení poměru nutnosti a rizika léčby. Při dlouhodobé léčbě nelze vyloučit poruchy růstu plodu a při užívání během posledního trimestru těhotenství hrozí pro plod nebezpečí poruchy vývoje nadledvin. Glukokortikoidy přecházejí do mateřského mléka. Při používání vyšších dávek nebo při dlouhodobé léčbě se doporučuje kojení přerušit.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Nejsou k dispozici žádné důkazy, že Fortecortin 4 narušuje schopnost řídit nebo obsluhovat stroje. To platí také pro práci bez pevné opory.

Důležité informace o některých složkách přípravku: Fortecortin 4 obsahuje monohydrát laktosy a sacharosu. Pokud Vám Váš lékař řekl, že nesnášíte některé cukry, poraďte se se svým lékařem, než začnete tento léčivý přípravek užívat.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop