ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 TEVA - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Alendronic acid/ vitamin d3 teva Tableta


Generikum: alendronic acid and colecalciferol
Účinná látka: monohydrÁt natrium-alendronÁtu
Alternativy: Adrovance, Alendronic acid/vitamin d3 accord, Alendronic acid/vitamin d3 aurovitas, Alendronic acid/vitamin d3 mylan, Alendronic acid/vitamin d3 sandoz, Fosavance, Vantavo
ATC skupina: M05BB03 - alendronic acid and colecalciferol
Obsah účinných látek: 70MG/0,14MG
Formy: Tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 28
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


”).

Děti a dospívající

Přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva se nesmí podávat dětem mladším 18 let.

Další léčivé přípravky a přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva

Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užívala v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.

Je pravděpodobné, že doplňky vápníku, antacida (přípravky proti překyselení žaludku) a některé další léky podávané ústy budou narušovat vstřebávání přípravku ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva, pokud se budou užívat současně.

Je proto třeba dbát rad zmíněných v bodu 3. Jak se ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva užívá a vyčkejte alespoň 30 minut, než ústy užijete jakýkoli jiný lék nebo doplněk stravy.

Některé léky k léčbě revmatismu nebo dlouhodobé bolesti zvané nesteroidní antirevmatika (např. aspirin nebo ibuprofen) mohou působit zažívací potíže. Proto by se měla věnovat zvýšená opatrnost při současném užívání těchto léků a přípravku ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva.

Některé přípravky nebo přísady do potravin, a to včetně umělých náhražek tuků, minerálních olejů, léku na snížení hmotnosti orlistatu a přípravků snižujících hladiny cholesterolu, cholestyraminu a kolestipolu, mohou pravděpodobně zabránit pronikání vitaminu D obsaženého v přípravku ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva do Vašeho organizmu. Přípravky užívané při záchvatech (křečích) mohou snižovat účinnost vitaminu D. Individuálně Vám může Váš lékař předepsat podávání doplňků s vitaminem D.

Léky obsahující cholekalciferol (vitamin D3) mohou vzájemně působit s následujícími:

 thiazidová diuretika (užívaná k odstranění vody z těla zvýšením tvorby moči)
 steroidy, jako je hydrokortison nebo prednisolon (užívané k léčbě zánětu)
 srdeční glykosidy, jako je digitalis (užívané k léčbě srdečních onemocnění)
 aktinomycin (lék užívaný k léčbě některých forem rakoviny)
 imidazolová antimykotika (léky, jako je klotrimazol a ketokonazol, používané k léčbě plísňových onemocnění)

Pokud užíváte některé z výše uvedených léků, lékař Vám poskytne další instrukce.

Přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva s jídlem a pitím

Pokud se jídlo a nápoje (včetně minerální vody) užijí ve stejnou dobu, je pravděpodobné, že způsobí, že ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva bude méně účinný. Proto je důležité, abyste dbala rad zmíněných v bodu 3 „Jak se ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva užívá“.

Musíte počkat alespoň 30 minut, než si vezmete jídlo a nápoje kromě vody.

Těhotenství a kojení

ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva je určen pouze pro použití u žen po menopauze. ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva nesmíte užívat, pokud jste těhotná nebo se domníváte, že byste mohla být těhotná, nebo pokud kojíte.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů Při užívání přípravku ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva byly hlášeny nežádoucí účinky (například rozostřené vidění, točení hlavy a silné bolesti kostí, svalů nebo kloubů), které mohou mít vliv na schopnost řídit dopravní prostředky nebo obsluhovat stroje (viz bod 4 „Možné nežádoucí účinky“). Pokud se kterýkoli z těchto nežádoucích účinků u Vás objeví, nesmíte řídit do té doby, než se budete cítit lépe. Přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva obsahuje sacharózu. Pokud Vám lékař sdělil, že nesnášíte některé cukry, vyhledejte svého lékaře dříve, než začnete tento léčivý přípravek užívat.

3. Jak se přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva užívá

Vždy užívejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře. Pokud si nejste jistá, poraďte se se svým lékařem.

Přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva je určen pouze pro ženy po přechodu (menopauze) s úbytkem kostní hmoty.

Užívejte jednu tabletu přípravku ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva jednou týdně.

Dbejte důsledně následujících pokynů, aby bylo pro Vás užívání přípravku ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva prospěšné:

1. Zvolte si den v týdnu, který Vám nejvíce vyhovuje. Každý týden si v tento zvolený den vezměte jednu tabletu přípravku ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva.

2. Poté, co ve zvolený den ráno vstanete, a předtím, než se najíte, napijete nebo si vezmete jiný lék, spolkněte jednu celou tabletu přípravku ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva a zapijte ji pouze plnou sklenicí vody z kohoutku (alespoň 200 ml).

- Nezapíjejte lék minerální vodou (nesycenou ani sycenou), nebo jinou tekutinou včetně kávy, čaje, džusu nebo mléka. Pouze zapijte vodou z kohoutku. - Tabletu nerozkousávejte ani nedrťte, ani ji nenechte rozpustit v ústech.

- Neužívejte přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva před spaním nebo předtím, než ráno vstanete.

3. Alespoň po dobu 30 minut po spolknutí tablety si nelehejte - zůstaňte ve vzpřímené poloze (vsedě, vstoje nebo choďte). Nelehejte si dříve, než zkonzumujete první jídlo daného dne.

4. Po spolknutí tablety ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva počkejte alespoň 30 minut, než si vezmete v daný den první jídlo, nápoj nebo jiný lék, a to včetně antacid, doplňků vápníku a vitaminů. ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva je účinný pouze tehdy, když ho vezmete na lačno.

Použití u dětí a dospívajících

Přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva nesmí být podáván dětem mladším 18 let.

Jestliže jste užila více přípravku ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva, než jste měla

Pokud si omylem vezmete příliš mnoho tablet, vypijte plnou sklenici mléka a neprodleně vyhledejte svého lékaře. Nesnažte se vyvolat zvracení a nelehejte si.

Jestliže jste zapomněla užít přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva

Pokud vynecháte dávku, vezměte si pouze jednu tabletu ráno poté, co si to uvědomíte. Neberte si dvě tablety v jeden den. Potom se vraťte k režimu užívání jedné tablety jednou týdně, a to v den, který jste si původně zvolila.

Jestliže jste přestala užívat přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva Je důležité, abyste pokračovala v užívání ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva tak dlouho, jak Vám předepsal Váš lékař. ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva může léčit osteoporózu, pouze pokud pokračujete v užívání tablet. Máte-li jakékoli další otázky týkající se užívání tohoto přípravku, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka.

4. Možné nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. Neprodleně vyhledejte lékaře, pokud si všimnete následujících nežádoucích účinků, které mohou být závažné a vyžadovat urgentní lékařský zásah: - alergické reakce jako například kopřivka; otoky obličeje, rtů, jazyka a/nebo hrdla, které mohou způsobit potíže při dýchání nebo polykání; závažné kožní reakce. Další nežádoucí účinky zahrnují

Velmi časté (mohou postihnout více než 1 z 10 pacientů):

 bolesti kostí, svalů a/nebo kloubů, v některých případech silné.

Časté (mohou postihnout až 1 z 10 pacientů):

 pálení žáhy; obtížné polykání; bolest při polykání; tvorba vředů v jícnu (trubice spojující ústa se žaludkem), což může vyvolávat bolest na hrudi, pálení žáhy nebo potíže či bolest při polykání,
 otok kloubů,
 bolesti břicha; nepříjemný pocit v žaludku nebo říhání po jídle; zácpa; pocit plnosti žaludku nebo nadýmání; průjem; plynatost,
 vypadávání vlasů,
 svědění,
 bolesti hlavy,
 závratě,
 únava,
 otok rukou nebo nohou.

Méně časté (mohou postihnout až 1 ze 100 pacientů):

 nevolnost, zvracení,
 podráždění nebo zánět jícnu nebo žaludku (viz. bod 2 “Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva užívat“),
 černá stolice nebo stolice připomínající dehet,
 rozostřené vidění, bolesti v oku nebo zarudnutí oka,
 vyrážka; zarudnutí pokožky,
 přechodné příznaky podobné chřipce, jako jsou bolesti svalů, celkový pocit nevolnosti, někdy s horečkou (obvykle na začátku léčby),
 poruchy vnímání chutí.

Vzácné (mohou postihnout až 1 z 1 000 pacientů):

 příznaky nízkých hladin vápníku v krvi, jako jsou svalové křeče nebo mimovolní svalové stahy a/nebo pocity mravenčení v prstech nebo v okolí úst,
 tvorba žaludečních nebo peptických vředů (někdy rozsáhlých nebo s krvácením),
 zúžení jícnu,
 vyrážka zhoršující se na slunci; těžké kožní reakce,
 bolesti v ústech a/nebo čelisti, otok nebo vředy v ústech, necitlivost nebo pocit tíže v čelisti nebo uvolnění zubů. Může jít o projevy poškození čelistní kosti (osteonekróza), které je
obecně spojeno se zpomaleným hojením a infekcí, často po vytržení zubu (viz. bod 2“ Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva užívat). Pokud se u Vás takové příznaky objeví, obraťte se na svého lékaře a zubaře.
 vzácně se může objevit neobvyklá zlomenina stehenní kosti, zejména u pacientek léčených na osteoporózu dlouhodobě. Obraťte se na svého lékaře, pokud Vás postihnou bolesti, slabost nebo pocit nepohody ve stehnu, kyčli nebo tříslech, protože může jít o časný příznak možné zlomeniny stehenní kosti,
 tvorba vředů v ústech, pokud se tablety žvýkají nebo rozpouštějí v ústech.

Velmi vzácné (mohou postihnout až 1 z 10 000 pacientů)

 Poraďte se se svým lékařem, pokud máte bolest ucha, výtok z ucha a/nebo infekci ucha. Mohlo by se jednat o známky poškození kosti v uchu.

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi nebo zdravotní sestře. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci.

Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv, Šrobárova 48, 100 41 Praha 10,

webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek .

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop