ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 TEVA - Interakce


 

Interakce léku: Alendronic acid/ vitamin d3 teva Tableta


Generikum: alendronic acid and colecalciferol
Účinná látka: monohydrÁt natrium-alendronÁtu
Alternativy: Adrovance, Alendronic acid/vitamin d3 accord, Alendronic acid/vitamin d3 aurovitas, Alendronic acid/vitamin d3 mylan, Alendronic acid/vitamin d3 sandoz, Fosavance, Vantavo
ATC skupina: M05BB03 - alendronic acid and colecalciferol
Obsah účinných látek: 70MG/0,14MG
Formy: Tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 28
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva:

 jestliže jste alergická na kyselinu alendronovou, cholekalciferol (vitamin D3) nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6).
 pokud trpíte nějakou chorobou jícnu jako je zúžení jícnu nebo obtížné polykání,
 pokud nedokážete stát nebo vzpřímeně sedět alespoň 30 minut,
 pokud Vám lékař sdělil, že máte nízkou hladinu vápníku v krvi.

Pokud si myslíte, že se na Vás vztahuje kterákoliv z výše uvedených podmínek, tablety NEužívejte. Nejdříve se poraďte se svým lékařem a dbejte jeho rady.

Upozornění a opatření Informujte svého lékaře nebo lékárníka, než začnete užívat ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva. Je důležité, abyste svého lékaře informovala, jestliže:  trpíte onemocněním ledvin  máte potíže při polykání a zažívací potíže  jste byla lékařem informována, že máte Barrettův jícen (onemocnění, při kterém dochází ke změnám buněk v dolní části jícnu)  máte špatný stav zubů, chorobu dásní, jste objednána na vytržení zubu nebo nejste v pravidelné péči zubního lékaře  máte rakovinu  podstupujete chemoterapii nebo radioterapii  užíváte kortikosteroidy (jako je prednison nebo dexametazon)  kouříte nebo jste kouřila (protože to může zvýšit riziko problémů se zuby). Může Vám být doporučeno, abyste před zahájením léčby přípravkem ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva podstoupila zubní vyšetření. Během léčby přípravkem ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva je důležité dbát na ústní hygienu. Během léčby musíte chodit na pravidelné zubní prohlídky a musíte se obrátit na svého lékaře nebo zubního lékaře v případě, že zaznamenáte jakékoli problémy s ústy nebo zuby, jako je vypadávání zubů, bolesti zubů nebo otok. Může se vyskytnout i podráždění, zánět nebo tvorba vředů v jícnu, často s příznaky bolesti na hrudi, pálením žáhy nebo potížemi, případně bolestí při polykání, zvláště pokud pacientky nevypijí plnou sklenici vody a/nebo si lehnou dříve než 30 minut po užití přípravku ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva. Tyto nežádoucí účinky se mohou zhoršit, jestliže pacientky po zjištění těchto příznaků dále užívají přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva (viz. bod 4 “Možné nežádoucí účinky”).

Děti a dospívající

Přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva se nesmí podávat dětem mladším 18 let.

Další léčivé přípravky a přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva

Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užívala v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.

Je pravděpodobné, že doplňky vápníku, antacida (přípravky proti překyselení žaludku) a některé další léky podávané ústy budou narušovat vstřebávání přípravku ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva, pokud se budou užívat současně.

Je proto třeba dbát rad zmíněných v bodu 3. Jak se ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva užívá a vyčkejte alespoň 30 minut, než ústy užijete jakýkoli jiný lék nebo doplněk stravy.

Některé léky k léčbě revmatismu nebo dlouhodobé bolesti zvané nesteroidní antirevmatika (např. aspirin nebo ibuprofen) mohou působit zažívací potíže. Proto by se měla věnovat zvýšená opatrnost při současném užívání těchto léků a přípravku ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva.

Některé přípravky nebo přísady do potravin, a to včetně umělých náhražek tuků, minerálních olejů, léku na snížení hmotnosti orlistatu a přípravků snižujících hladiny cholesterolu, cholestyraminu a kolestipolu, mohou pravděpodobně zabránit pronikání vitaminu D obsaženého v přípravku ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva do Vašeho organizmu. Přípravky užívané při záchvatech (křečích) mohou snižovat účinnost vitaminu D. Individuálně Vám může Váš lékař předepsat podávání doplňků s vitaminem D.

Léky obsahující cholekalciferol (vitamin D3) mohou vzájemně působit s následujícími:

 thiazidová diuretika (užívaná k odstranění vody z těla zvýšením tvorby moči)
 steroidy, jako je hydrokortison nebo prednisolon (užívané k léčbě zánětu)
 srdeční glykosidy, jako je digitalis (užívané k léčbě srdečních onemocnění)
 aktinomycin (lék užívaný k léčbě některých forem rakoviny)
 imidazolová antimykotika (léky, jako je klotrimazol a ketokonazol, používané k léčbě plísňových onemocnění)

Pokud užíváte některé z výše uvedených léků, lékař Vám poskytne další instrukce.

Přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva s jídlem a pitím

Pokud se jídlo a nápoje (včetně minerální vody) užijí ve stejnou dobu, je pravděpodobné, že způsobí, že ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva bude méně účinný. Proto je důležité, abyste dbala rad zmíněných v bodu 3 „Jak se ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva užívá“.

Musíte počkat alespoň 30 minut, než si vezmete jídlo a nápoje kromě vody.

Těhotenství a kojení

ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva je určen pouze pro použití u žen po menopauze. ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva nesmíte užívat, pokud jste těhotná nebo se domníváte, že byste mohla být těhotná, nebo pokud kojíte.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů Při užívání přípravku ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva byly hlášeny nežádoucí účinky (například rozostřené vidění, točení hlavy a silné bolesti kostí, svalů nebo kloubů), které mohou mít vliv na schopnost řídit dopravní prostředky nebo obsluhovat stroje (viz bod 4 „Možné nežádoucí účinky“). Pokud se kterýkoli z těchto nežádoucích účinků u Vás objeví, nesmíte řídit do té doby, než se budete cítit lépe. Přípravek ALENDRONIC ACID/ VITAMIN D3 Teva obsahuje sacharózu. Pokud Vám lékař sdělil, že nesnášíte některé cukry, vyhledejte svého lékaře dříve, než začnete tento léčivý přípravek užívat.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop