SIMVASTATIN-RATIOPHARM - Interakce


 

Interakce léku: Simvastatin-ratiopharm Potahovaná tableta


Generikum: simvastatin
Účinná látka: simvastatin
Alternativy: Apo-simva 10, Apo-simva 20, Apo-simva 40, Corsim 10, Corsim 20, Corsim 40, Simvacard, Simvastatin aurovitas, Simvastatin mylan, Simvax 20, Vasilip 10, Vasilip 20, Vasilip 40, Zocor, Zocor forte
ATC skupina: C10AA01 - simvastatin
Obsah účinných látek: 10MG, 20MG, 40MG
Formy: Potahovaná tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 30
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte Simvastatin-ratiopharm:

- jestliže jste alergický/á na simvastatin nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6).

-jestliže máte v současnosti problémy s játry

-jestliže jste těhotná nebo kojíte

-jestliže současně užíváte jeden nebo více z následujících léků:

o itrakonazol, ketokonazol nebo posakonazol (léky proti plísňovým infekcím),

o erythromycin, klarithromycin nebo telithromycin (antibiotika proti infekcím),

o inhibitory HIVproteázy, jako je indinavir, nelfinavir, ritonavir a sachinavir (inhibitory HIVproteázy se používají k léčbě infekcí HIV),

o nefazodon (lék proti depresi),

o gemfibrozil (lék na snížení cholesterolu),

o cyklosporin (lék často užívaný u pacientů s transplantovaným orgánem),

o danazol (umělý hormon používaný k léčbě endometriózy),

-jestliže užíváte, nebo jste v posledních 7 dnech užíval (a), nebo Vám byl podán lék nazvaný kyselina fusidová (užívaný k léčbě bakteriální infekce).

Pokud si nejste jistý/á, zda lék, který užíváte, je na výše uvedeném seznamu, poraďte se se svým

lékařem.

Upozornění a opatření

Před užitím přípravku Simvastatin-ratiopharm se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Informujte svého lékaře o všech svých zdravotních problémech včetně alergií.

-Informujte svého lékaře, jestliže požíváte velká množství alkoholu.

-Informujte svého lékaře, jestliže jste někdy v minulosti měl/a onemocnění jater. Přípravek Simvastatin-ratiopharm pro Vás nemusí být vhodný.

-Informujte svého lékaře, pokud se u Vás plánuje operace. Může být potřeba, abyste užívání přípravku Simvastatin-ratiopharm na krátký čas přerušil/a.

-Váš lékař musí předtím, než začnete přípravek Simvastatin-ratiopharm užívat, provést krevní test. Tento test je určen ke kontrole funkce jater.

-Váš lékař rovněž může chtít, abyste podstoupil/a krevní testy ke kontrole, jak fungují Vaše játra poté, co začnete přípravek Simvastatin-ratiopharm užívat.

-V průběhu léčby přípravkem Vás bude lékař pečlivě sledovat, pokud máte cukrovku nebo riziko pro vznik cukrovky. V případě, že máte zvýšenou hladinu cukru nebo tuků v krvi, máte nadváhu nebo vysoký krevní tlak, pravděpodobně patříte mezi pacienty s rizikem pro vznik diabetu.

-Svého lékaře informujte, pokud trpíte závažným onemocněním plic.

-Informujte svého lékaře nebo lékárníka, také pokud trpíte svalovou slabostí, která přetrvává. Pro diagnostiku a léčbu tohoto stavu mohou být potřebné další testy a léčivé přípravky.

Pokud se u Vás vyskytne nevysvětlitelná bolest svalů, citlivost svalů nebo svalová slabost, ihned se obraťte na svého lékaře. To proto, že ve vzácných případech mohou být problémy se svaly závažné, včetně rozpadu svalů vedoucího k poškození ledvin; a velmi vzácně došlo k úmrtím.

Riziko rozpadu svalů je větší při vyšších dávkách přípravku Simvastatin-ratiopharm, zejména při dávce 80 mg. Riziko rozpadu svalů je rovněž vyšší u některých pacientů. Pokud se na Vás vztahuje jakákoliv z následujících záležitostí, proberte je se svým lékařem:

-požíváte velká množství alkoholu

-máte problémy s ledvinami

-máte problémy se štítnou žlázou

-je Vám 65 let a více

-jste žena

-kdykoli v minulosti jste měl/a během léčby léky snižujícími cholesterol nazývanými “statiny” nebo fibráty problémy se svaly

-Vy nebo Váš blízký příbuzný máte dědičnou chorobu svalů.

Děti

Bezpečnost a účinnost byla studována na chlapcích ve věku 10 až 17 let a na dívkách, které již alespoň jeden rok menstruují. Více informací Vám poskytne Váš lékař. Simvastatin nebyl hodnocen u dětí mladších 10 let věku.

Další léčivé přípravky a Simvastatin-ratiopharm

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat.

Je zvláště důležité, abyste svého lékaře informoval(a) pokud užíváte kterýkoli z následujících léků. Užívání přípravku Simvastatin-ratiopharm s kterýmkoli z těchto léků může zvýšit riziko svalových problémů (některé z nich již byly uvedeny výše v části “Neužívejte přípravek Simvastatin-ratiopharm”).

-cyklosporin (lék často používaný u pacientů po transplantaci)

-danazol (umělý hormon používaný k léčbě endometriózy)

-léky jako itrakonazol, ketokonazol, flukonazol nebo posakonazol (léky proti plísňovým infekcím)

-fibráty jako je gemfibrozil a bezafibrát (léky snižující cholesterol)

-erythromycin, klarithromycin, telithromycin nebo kyselina fusidová (léky k léčbě bakteriálních infekcí). Neužívejte kyselinu fusidovou, pokud užíváte tento lék. Viz také bod 4 této příbalové informace.

-inhibitory HIVproteázy, jako je indinavir, nelfinavir, ritonavir a sachinavir (léky proti AIDS)

-nefazodon (lék proti depresi)

-amiodaron (lék k léčbě nepravidelného tepu)

-verapamil, diltiazem nebo amlodipin (léky na vysoký krevní tlak, bolesti na hrudi související se srdeční chorobou nebo jinými srdečními stavy)

-kolchicin (lék proti dně).

Stejně jako u výše uvedených léků, informujte svého lékaře nebo lékárníka , pokud užíváte nebo jste v nedávné době užíval/a jakékoli jiné léky, včetně léků, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Zejména svého lékaře informujte, pokud užíváte kterýkoli z následujících léků:

-léky k zabránění srážení krve, jako je warfarin, fenprokumon nebo acenokumarol (antikoagulancia)

-fenofibrát (další lék ke snížení cholesterolu)

-niacin (další lék ke snížení cholesterolu)

-rifampicin (lék proti tuberkulóze).

Svého lékaře rovněž informujte, pokud užíváte niacin (kyselinu nikotinovou) nebo přípravek obsahující niacin a pocházíte z čínské populace.

O tom, že užíváte přípravek Simvastatin-ratiopharm rovněž musíte informovat každého lékaře, který Vám bude předepisovat nový lék.

Přípravek Simvastatin-ratiopharm s jídlem a pitím

Přípravek lze užívat nezávisle na jídle. Tablety se polykají nerozkousané a zapíjejí se vodou. Přípravek se nesmí užívat s grapefruitovou šťávou a po dobu léčby se nedoporučuje pít větší množství této šťávy.

Těhotenství a kojení

Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoliv lék. Přípravek nesmí být užíván v době těhotenství. Ženy produktivního věku by měly Simvastatin-ratiopharm užívat jen v případě, že je otěhotnění nepravděpodobné. Když máte podezření, že jste těhotná, přestaňte užívat přípravek až do doby, než se Vaše podezření vyloučí. Otěhotníte-li během užívání přípravku Simvastatin-ratiopharm, přestaňte jej užívat a ihned se spojte s lékařem.

Přípravek nesmí být užíván v období kojení.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Nepředpokládá se, že by přípravek Simvastatin-ratiopharm měl vliv na Vaši schopnost řídit nebo obsluhovat stroje. Je však nutno vzít v úvahu, že někteří lidé mají po užití přípravku Simvastatin-ratiopharm závrať.

Simvastatin-ratiopharm obsahuje butylhydroxyanisol, který dráždí oči, kůži a sliznice.

Simvastatin-ratiopharm obsahuje laktózu. Pokud Vám lékař řekl, že nesnášíte některé cukry, poraďte se se svým lékařem, než začnete tento léčivý přípravek užívat.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop