OXYKODON/NALOXON G.L. PHARMA - Interakce


 

Interakce léku: Oxykodon/naloxon g.l. pharma Tableta s prodlouženým uvolňováním


Generikum: oxycodone and naloxone
Účinná látka: oxycodone hydrochloride, naloxone hydrochloride dihydrate
Alternativy: Duoxona, Estaldem 10 mg/5 mg tablety s prodlouženým uvolňováním, Estaldem 20 mg/10 mg tablety s prodlouženým uvolňováním, Estaldem 40 mg/20 mg tablety s prodlouženým uvolňováním, Estaldem 5 mg/2,5 mg tablety s prodlouženým uvolňováním, Noldoxen, Oxycodon/naloxon sandoz, Oxycomp, Oxykodon/naloxon mylan, Oxykodon/naloxon sandoz, Oxynalon, Targin, Zabrallex
ATC skupina: N02AA55 - oxycodone and naloxone
Obsah účinných látek: 10MG/5MG, 20MG/10MG, 30MG/15MG, 40MG/20MG, 5MG/2,5MG
Formy: Tableta s prodlouženým uvolňováním
Balení: Blistr
Obsah balení: 7
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Oxykodon/naloxon G.L. Pharma:

- jestliže jste alergický(á) na oxykodon, naloxon nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6),

- jestliže máte problémy s dýcháním, jako je pomalé nebo mělké dýchání (respirační deprese),

- jestliže trpíte závažným onemocněním plic, se zúžením dýchacích cest (chronická obstrukční plicní nemoc - CHOPN),

- jestliže trpíte onemocněním známým jako cor pulmonale. Při tomto onemocnění se zvětší pravá strana srdce v důsledku zvýšeného tlaku v krevních cévách v plicích, atd. (např. v důsledku CHOPN– viz výše),

- jestliže trpíte závažným průduškovým astmatem,

- jestliže máte určitý druh střevní neprůchodnosti (paralytický ileus), který není způsobený opioidy,

- jestliže trpíte středně závažnou až závažnou poruchou funkce jater.

Navíc pro syndrom neklidných nohou

- jestliže jste někdy zneužíval(a) opioidy

Upozornění a opatření

Před užitím přípravku Oxykodon/naloxon G.L. Pharma se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem:

- v případě, že jste starší nebo oslabený pacient,

- jestliže máte neprůchodnost střev (paralytický ileus), způsobenou opiáty,

- jestliže máte poruchu funkce ledvin,

- jestliže máte mírnou poruchu funkce jater,

- jestliže máte vážně poškozené plíce (například sníženou kapacitu dýchání),

- jestliže trpíte onemocněním charakterizovaným častou zástavou dýchání v noci, která může vyvolat pocit silné ospalosti během dne (spánková apnoe),

- jestliže máte myxedém (porucha štítné žlázy, způsobující suchost, chlad a otoky (opuchlost) kůže na obličeji a končetinách),

- jestliže Vaše štítná žláza nevytváří dostatek hormonů (snížená funkce štítné žlázy neboli hypotyreoidismus),

- jestliže nadledvinky neprodukují dostatek hormonů (nedostatečnost nadledvinek neboli Addisonova choroba),

- jestliže trpíte duševní nemocí, doprovázenou (částečnou) ztrátou smyslu pro realitu (psychóza), v důsledku intoxikace alkoholem či jinými látkami (látkou vyvolaná psychóza),

- jestliže máte potíže se žlučovými kameny,

- jestliže máte zvětšenou prostatu (hypertrofie prostaty),

- jestliže jste nebo jste někdy v minulosti byl(a) závislý/á na alkoholu nebo drogách, nebo jste někdy trpěl(a) abstinenčním syndromem jako je nervozita, úzkost, třes nebo pocení po ukončení požívání alkoholu nebo drog,

- jestliže máte zánět slinivky břišní (pankreatida),

- jestliže máte nízký krevní tlak (hypotenze),

- jestliže máte vysoký krevní tlak (hypertenze),

- jestliže trpíte onemocněním srdce,

- jestliže máte poranění hlavy (kvůli riziku zvýšení tlaku v mozku),

- jestliže trpíte epilepsií nebo máte sklon k záchvatům,

- jestliže současně užíváte inhibitory MAO (které se používají k léčbě deprese či Parkinsonovy choroby), např. léky obsahující tranylcypromin, fenelzin, isokarboxazid a moklobemid,

- jestliže se objeví ospalost nebo epizody náhlého usínání.

Informujte svého lékaře i v případě, že se Vás tyto informace týkaly někdy v minulosti. Na lékaře se obraťte i v případě, že u Vás některá z výše uvedených poruch vznikne v průběhu užívání přípravku Oxykodon/naloxon G.L. Pharma.

Nedoporučuje se, aby Oxykodon/naloxon G.L. Pharma užívali pacienti s pokročilým stádiem rakoviny trávicího ústrojí nebo pánve, protože může dojít k neprůchodnosti střev.

Pokud dostanete na začátku léčby závažný průjem (během prvních 3 – 5 dní), může to být způsobeno účinky naloxonu. Může se jednat o příznak toho, že funkce střev se vrací k normálu. Pokud by průjem přetrvával i po 3 - 5 dnech, nebo vám působil starosti, vyhledejte lékaře.

Pokud jste dosud užíval(a) vysoké dávky jiného opioidu, mohou se po přechodu na přípravek Oxykodon/naloxon G.L. Pharma objevit zpočátku abstinenční příznaky (např. neklid, návaly pocení a svalová bolest). Pokud se abstinenční příznaky objeví, může to vyžadovat zvláštní sledování ze strany lékaře.

Pokud máte podstoupit operaci, informujte lékaře, že užíváte přípravek Oxykodon/naloxon G.L. Pharma.

Pokud užíváte přípravek Oxykodon/naloxon G.L. Pharma dlouhodobě, můžete si na něj vytvořit toleranci. To znamená, že k dosažení požadovaného účinku budete potřebovat vyšší dávky. Dlouhodobé užívání může rovněž vést k fyzické závislosti. Přípravkům obsahujícím oxykodon se mají vyhnout pacienti, kteří dříve zneužívali nebo v současnosti zneužívají alkohol, drogy či léky. Při náhlém přerušení léčby se mohou objevit abstinenční příznaky. Pokud již léčbu nepotřebujete, měli byste postupně snižovat denní dávku, po konzultaci s lékařem.

Existuje riziko, že se u Vás může vyvinout psychická závislost na oxykodon.

Zbytky tablet s prodlouženým uvolňováním můžete nalézt ve stolici. Není třeba se znepokojovat, jelikož léčivé látky se již uvolnily ve střevech a v žaludku a vstřebaly se do těla.

Nesprávné používání přípravku Oxykodon/naloxon G.L. Pharma

Přípravek Oxykodon/naloxon G.L. Pharma nesmíte nikdy zneužít, zvláště pokud jste drogově závislý(á). Pokud jste závislý(á) na látkách, jako heroin, morfin nebo methadon, zneužívání těchto tablet povede s vysokou pravděpodobností k závažným abstinenčním příznakům, jelikož obsahuje léčivou látku naloxon. Již existující abstinenční příznaky se mohou ještě zhoršit.

Nikdy nezneužívejte přípravek Oxykodon/naloxon G.L. Pharma tablety s prodlouženým uvolňováním jejich rozpouštěním a injekčním podáním (například do žil) nebo inhalací. Obsahují mastek, který může ničit místní tkáně (nekróza) a vyvolávat změny v plicní tkáni (plicní granulomy). Zneužívání může mít i jiné závažné následky, které mohou být smrtelné.

Tablety s prodlouženým uvolňováním musíte polykat vcelku, aby se nenarušilo postupné uvolňování oxykodonu z tablet. Tablety nelámejte, nekousejte ani nedrťte. Požití rozlomených, rozkousaných či rozdrcených tablet může vést ke vstřebání dávek oxykodonu, které mohou být smrtelné (viz bod 3 “Jestliže jste užil(a) více přípravku Oxykodon/naloxon G.L. Pharma, než jste měl(a)”).

Užívání přípravku Oxykodon/naloxon G.L. Pharma může vést k pozitivním nálezům při dopingové kontrole.

Užívání přípravku Oxykodon/naloxon G.L. Pharma jako dopingu může představovat zdravotní riziko.

Děti a dospívající

Tento lék se nesmí podávat dětem a dospívajícím mladším 18 let, protože bezpečnost a přínosy léčby nebyly u nich dosud prokázány.

Další léčivé přípravky a přípravek Oxykodon/naloxon G.L. Pharma

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat.

Riziko nežádoucích účinků se zvyšuje, pokud přípravek Oxykodon/naloxon G.L. Pharma užíváte současně s léky, které ovlivňují činnost mozku. Například se můžete cítit velmi ospalí nebo se mohou zhoršit problémy s dýcháním (pomalé, mělké dýchání).

Mezi příklady léků, které ovlivňují činnost mozku, patří:

• další silné léky proti bolesti (opiáty),

• léky na spánek a uklidnění (sedativa, hypnotika)

• léky proti depresi

• léky proti alergiím, nevolnosti při cestování nebo pocitu na zvracení (antihistaminika nebo antiemetika)

• další léky, které působí na nervový systém (fenothiaziny, neuroleptika).

Informujte svého lékaře, pokud užíváte některý z následujících léků:

• léky, které snižují srážlivost krve (deriváty kumarinu), srážlivost se může zrychlit či zpomalit

• antibiotika makrolidového typu (jako je klarithromycin, erythromycin nebo telithromycin) • azolová antimykotika (jako je ketokonazol, vorikonazol, itrakonazol, posakonazol)

• ritonavir nebo jiné inhibitory proteázy (používané k léčbě HIV, jako jsou indinavir, nelfinavir, sachinavir)

• rifampicin (používaný k léčbě tuberkulózy)

• karbamazepin (používaný k léčbě záchvatů nebo křečí a některých případů bolesti)

• fenytoin (používaný k léčbě záchvatů nebo křečí)

• třezalka tečkovaná

Přípravek Oxykodon/naloxon G.L. Pharma s pitím a alkoholem

Požívání alkoholu v průběhu užívání přípravku Oxykodon/naloxon G.L. Pharma u Vás může zvýšit pocit ospalosti nebo zvýšit riziko závažných nežádoucích účinků, například mělkého dýchání s rizikem dechové zástavy a ztráty vědomí. V průběhu užívání přípravku Oxykodon/naloxon G.L. Pharma se nedoporučuje pít alkohol.

Neměl(a) byste pít grapefruitovou šťávu, pokud užíváte tyto tablety.

Těhotenství a kojení

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Těhotenství

Během těhotenství je třeba se užívání přípravku Oxykodon/naloxon G.L. Pharma pokud možno vyhýbat. Při dlouhodobém užívání během těhotenství může oxykodon vést k abstinenčním příznakům u novorozenců. Pokud se oxykodon podává během porodu, může u novorozence nastat útlum dýchání (pomalé a povrchní dýchání).

Kojení

Kojení je třeba během léčby přípravkem Oxykodon/naloxon G.L. Pharma přerušit. Oxykodon přechází do mateřského mléka. Zda to platí i pro naloxon, není známo. Proto nelze riziko pro kojence vyloučit, zejména při podání několika dávek přípravku Oxykodon/naloxon G.L. Pharma.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Přípravek Oxykodon/naloxon G.L. Pharma může ovlivnit schopnost řídit nebo obsluhovat stroje, neboť může způsobit ospalost nebo závrať. Zvláště je to pravděpodobné na počátku terapie, po zvýšení dávek nebo po přechodu z jiného léku. Tyto nežádoucí účinky ale vymizí, jakmile se dávkování přípravku Oxykodon/naloxon G.L. Pharma stabilizuje.

Přípravek Oxykodon/naloxon G.L. Pharma je spojen s ospalostí a epizodami náhlého usínání. Pokud se u Vás tyto nežádoucí účinky objeví, nesmíte řídit motorová vozidla nebo obsluhovat stroje. Prosím, informujte svého lékaře, pokud k tomu dojde.

Zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka, pokud si nejste jistí, zda je bezpečné, abyste řídil(a) nebo obsluhoval(a) stroje, pokud užíváte tento léčivý přípravek.

Pouze Oxykodon/naloxon G.L. Pharma 5 mg/2,5 mg a 10 mg/5 mg

Přípravek Oxykodon/naloxon G.L. Pharma obsahuje laktózu

Pokud Vám lékař sdělil, že nesnášíte některé cukry, poraďte se se svým lékařem, než začnete tento léčivý přípravek užívat.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop