AFONILUM SR - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Afonilum sr Tvrdá tobolka s prodlouženým uvolňováním


Generikum: theophylline
Účinná látka: theofylin
Alternativy: Euphyllin cr n, Euphyllin cr n 100, Euphyllin cr n 200, Euphyllin cr n 300, Euphyllin cr n 400, Theoplus 100, Theoplus 300
ATC skupina: R03DA04 - theophylline
Obsah účinných látek: 125MG, 250MG
Formy: Tvrdá tobolka s prodlouženým uvolňováním
Balení: Blistr
Obsah balení: 100
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Mohou se vyskytnout alergické reakce, bolesti hlavy, podrážděnost, přecitlivělost, třes, křeče, neklid, nespavost, nervozita, zrychlená tepová frekvence, nepravidelná tepová frekvence, palpitace (bušení srdce), arytmie, komorová arytmie, nežádoucí pokles krevního tlaku, šok, žaludeční obtíže, nevolnost, zvracení, průjem i krvácení do zažívacího traktu, bolesti břicha, zpětný tok obsahu žaludku do jícnu v nočních hodinách, způsobený uvolněním dolního svěrače jícnu (gastroezofageální reflux). Tento zpětný tok může zhoršovat astma případným vdechnutím obsahu žaludku.

Dále se může vyskytovat rhabdomyolýza (rozpad svalových vláken kosterních svalů), zesílená diuréza (močopudný účinek), akutní selhání funkce ledvin, změna koncentrace látek obsažených v krvi, zejména snížení hladiny draslíku, zvýšená hladina cukru v krvi, kreatininu a kyseliny močové v séru.

Zesílení nežádoucích účinků může nastat relativním předávkováním (při individuální přecitlivělosti) nebo absolutním předávkováním (plazmatická koncentrace theofylinu vyšší než 20 g/ml). Při překročení této plazmatické koncentrace je zvýšené riziko toxických reakcí, např. křeče, náhlý pokles krevního tlaku, komorová porucha srdečního rytmu a závažné obtíže trávicího traktu (včetně krvácení z trávicího traktu).

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři, lékárníkovi nebo zdravotní sestře. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Šrobárova 48

100 41 Praha 10

webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek.

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop