AFONILUM SR - Interakce


 

Interakce léku: Afonilum sr Tvrdá tobolka s prodlouženým uvolňováním


Generikum: theophylline
Účinná látka: theofylin
Alternativy: Euphyllin cr n, Euphyllin cr n 100, Euphyllin cr n 200, Euphyllin cr n 300, Euphyllin cr n 400, Theoplus 100, Theoplus 300
ATC skupina: R03DA04 - theophylline
Obsah účinných látek: 125MG, 250MG
Formy: Tvrdá tobolka s prodlouženým uvolňováním
Balení: Blistr
Obsah balení: 100
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Afonilum:

Jestliže jste alergický(á) na theofylin nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku uvedenou v bodě 6., dále při čerstvém srdečním infarktu a při akutních tachyarytmiích (poruchách srdečního rytmu s rychlou srdeční frekvencí).

Přípravek nesmějí užívat děti mladší 6 měsíců.

Upozornění a opatření

Před užitím přípravku Afonilum se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Použití theofylinu je nutno zvlášť pečlivě zvážit u nemocných s nestabilní anginou pectoris (onemocněním věnčitých cév), se sklonem k tachykardickým arytmiím (poruchám srdečního rytmu), s vysokým krevním tlakem, hypertrofickou obstrukční kardiomyopatií (chronickým onemocněním srdečního svalu), hyperthyreózou (zvýšenou funkcí štítné žlázy), epileptickými záchvaty, s žaludečními vředy a vředy na dvanáctníku, porfyrií (poruchou odbourávání krevního barviva), s poruchou funkce jater a ledvin. Použití přípravku Afonilum je u pacientů vyššího věku, pacientů s multiorgánovým poškozením a u pacientů se závažným onemocněním, spojeno s vyšším rizikem toxicity. U těchto pacientů je potřeba sledovat hladiny léčiva.

Vzhledem k vysokému obsahu léčivé látky není přípravek Afonilum SR 125 mg vhodný pro děti do 6 let věku a Afonilum SR 250 mg pro děti do 8 let věku.

Přípravek může ovlivnit pozornost při řízení motorových vozidel, obsluze strojů a práce za zvýšených bezpečnostních podmínek. Totéž platí i pro současné užívání přípravku spolu s alkoholem nebo s léky ke zklidnění.

Při předávkování nebo náhodném požití tablet dítětem okamžitě vyhledejte lékaře.

Je-li účinek přípravku v doporučených dávkách nedostatečný nebo objeví-li se nežádoucí účinky, je třeba monitorovat plazmatickou koncentraci teofylinu.

Akutní onemocnění s horečkami

Horečka snižuje vylučování teofylinu. Může být nezbytné snížit dávku, aby nedošlo k předávkování.

Další léčivé přípravky a přípravek Afonilum

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat.

Byly popsány interakce přípravku Afonilum s léky obsahujícími xanthin, beta-sympatomimetika, kofein a podobné látky.

Zrychlené odbourávání theofylinu a snížení účinnosti může nastat u kuřáků a také při současném užívání léků ke zklidnění (zvláště pentobarbitalu). V těchto případech může být nutné dávku přípravku Afonilum zvýšit.

Zpomalené odbourávání theofylinu a nebo zvýšení plazmatické hladiny theofylinu a tím zvýšené nebezpečí předávkování a vzrůst rizika nežádoucích účinků může nastat při současném užívání následujících přípravků: antikoncepční prostředky k vnitřnímu užití, makrolidová antibiotika (např. erythromycin, klarithromycin, troleandomycin, josamycin a spiramycin), chinolony (ciprofloxacin, enoxacin), imipenem, isoniazid, tiabendazol, blokátory kalciových kanálů (např. verapamil, diltiazem), propanolol, mexiletin, propafenon, tiklopidin, cimetidin, alopurinol, interferon alfa a vakcíny proti chřipce, disulfiram, fluvoxamin, methotrexat, takrin, zileuton. V těchto případech je třeba dávky theofylinu snížit.

Byly uveřejněny zprávy týkající se toxicity theofylinu, jestliže je podáván společně s ranitidinem.

Účinek karbonátu lithia a beta-blokátorů může být současným podáváním theofylinu oslaben.

Theofylin zvyšuje močopudný účinek diuretik.

Podání halothanu může vést u pacientů, kteří užívají theofylin, k poruchám srdečního rytmu.

Těhotenství a kojení

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Přípravek Afonilum by neměl být během těhotenství, zvláště v průběhu prvních tří měsíců, podáván, pokud to není nezbytně nutné. V průběhu 2. a 3. trimestru těhotenství by měl být užíván pouze tehdy, pokud jeho přínos výrazně převýší možné riziko pro plod.

Theofylin je vylučován do mateřského mléka, jeho podávání kojícím matkám by měl lékař pečlivě zvážit. V ideálním případě by se kojení mělo uskutečnit těsně před užitím léku. Kojící matky, které vyžadují zvýšené terapeutické dávky, musí ukončit kojení.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Přípravek může ovlivnit pozornost při řízení motorových vozidel, obsluze strojů a práce za zvýšených bezpečnostních podmínek, a to i při předepsaných dávkách. To platí zejména při současném požívání alkoholu nebo látek/léků, které ovlivňují rozhodování a motorické schopnosti.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop