HELICID 10 - Interakce


 

Interakce léku: Helicid 10 Enterosolventní tvrdá tobolka


Generikum: omeprazole
Účinná látka: omeprazole
Alternativy: Apo-ome 20, Helicid, Helicid 10 zentiva, Helicid 20 zentiva, Helicid 40 inf, Lomac, Loseprazol, Moprilic, Omemyl, Omeprazol actavis, Omeprazol al 20, Omeprazol aurobindo, Omeprazol aurovitas, Omeprazol distriquimica, Omeprazol dr.max, Omeprazol farmax, Omeprazol galmed, Omeprazol medreg, Omeprazol mylan, Omeprazol neuraxpharm, Omeprazol olikla, Omeprazol polpharma, Omeprazol stada, Omeprazol teva pharma, Omeprazol zentiva, Omeprazole olikla, Ortanol, Relumo, Ultop 20
ATC skupina: A02BC01 - omeprazole
Obsah účinných látek: 10MG
Formy: Enterosolventní tvrdá tobolka
Balení: Blistr
Obsah balení: 28
Způsob podání: prodej bez receptu (volný prodej)


Neužívejte přípravek HELICID 10

- Jestliže jste alergický(á) na omeprazol nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6).
- Jestliže jste alergický(á) na léky obsahující jiné inhibitory protonové pumpy (např. pantoprazol, lansoprazol, rabeprazol, esomeprazol).
- Jestliže užíváte léky, které obsahují nelfinavir (k léčbě infekce HIV).

Pokud se Vás týká cokoliv z výše uvedeného, přípravek HELICID 10 neužívejte. Pokud si nejste jistý(á), obraťte se na svého lékaře nebo lékárníka předtím, než začnete přípravek HELICID 10 užívat.

Upozornění a opatření

Neužívejte přípravek HELICID 10 po dobu delší než 14 dnů bez porady s lékařem. Pokud nedojde k úlevě, nebo dojde ke zhoršení příznaků, poraďte se s lékařem.

Přípravek HELICID 10 může zakrývat příznaky jiných onemocnění. Před užitím nebo pokud se následující obtíže objeví v průběhu léčby přípravkem HELICID 10, se poraďte se svým lékařem:

 Jestliže jste bez známých příčin více zhubnul(a) a máte potíže s polykáním.
 Máte bolesti břicha nebo nechuť k jídlu.
 Začal(a) jste zvracet potravu nebo krev.
 Máte černou stolici (stolici s příměsí krve).
 Máte silný a trvalý průjem, neboť bylo zjištěno, že podávání omeprazolu je spojeno s mírným zvýšením rizika infekčního průjmu.
 Měl(a) jste žaludeční vřed nebo jste prodělal chirurgický zákrok na zažívacím traktu.
 Léčíte se s příznaky nechutenství nebo pálení žáhy po dobu 4 a více týdnů.
 Trpíte stálým nechutenstvím nebo pálením žáhy po dobu 4 a více týdnů.
 Máte žloutenku nebo závažné problémy s játry.
 Je vám více než 55 let a příznaky onemocnění jsou čerstvé nebo se nedávno změnily.
 Pokud se u Vás někdy objevila kožní reakce po léčbě přípravkem, který je podobný přípravku HELICID 10 a snižuje množství žaludeční kyseliny.

Pokud budete mít na kůži vyrážku, zejména na místech vystavených slunečním paprskům, sdělte to co nejdříve svému lékaři, protože Vaši léčbu přípravkem HELICID 10 bude možná nutné ukončit. Neopomeňte uvést i případné další nežádoucí účinky, jako jsou bolesti kloubů.

Pacienti by neměli užívat omeprazol k prevenci onemocnění. Pokud užívají přípravek bez porady s lékařem k léčbě refluxu.

Pokud užíváte přípravek HELICID 10 déle než 3 měsíce, mohlo by u Vás dojít k poklesu hladiny hořčíku v krvi. Nízké hladiny hořčíku se projevují únavou, nechtěnými záškuby svalů, dezorientací, křečemi, závratěmi a zrychlenou srdeční akcí. Pokud se u Vás vyskytne některý z těchto příznaků,

vyhledejte ihned lékaře. Nízká hladina hořčíku v krvi může vyvolat i pokles hladin draslíku a vápníku v krvi. Lékař může rozhodnout o provádění pravidelných kontrol hladiny hořčíku ve Vaší krvi.

Pokud užíváte inhibitor protonové pumpy, jako je přípravek HELICID 10, po dobu delší než 1 rok, můžete mít mírně zvýšené riziko zlomeniny krčku stehenní kosti, zápěstí nebo páteře (obratlů). Sdělte svému lékaři, zda trpíte osteoporózou nebo užíváte kortikosteroidy (mohou také zvyšovat riziko osteoporózy).

Jestliže užíváte přípravek HELICID 10 dlouhodobě (déle než 1 rok), lékař Vás pravděpodobně bude pravidelně sledovat. Měl(a) byste lékaři říci o jakémkoli zvláštním příznaku a pozorování, kdykoliv lékaře navštívíte.

Další léčivé přípravky a přípravek HELICID 10

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat.

Přípravek HELICID 10 může ovlivnit účinek jiných léků a jiné léky mohou ovlivnit účinek přípravku HELICID 10.

Neužívejte přípravek HELICID 10, pokud užíváte léky obsahující nelfinavir (k léčbě infekce HIV).

Informujte lékaře nebo lékárníka, pokud užíváte některé z následujících léčiv:

 Ketokonazol, itrakonazol, posakonazol nebo vorikonazol (k léčbě plísňových onemocnění).
 Digoxin (k léčbě problémů se srdcem).
 Diazepam (k léčbě úzkosti, uvolnění svalů nebo epilepsie).
 Fenytoin (k léčbě epilepsie). Pokud užíváte fenytoin, lékař Vás bude sledovat, když začnete užívat nebo přestanete užívat přípravek HELICID 10.
 Warfarin a jiné blokátory vitaminu K (ke snížení srážlivosti krve). Lékař Vás bude možná muset sledovat, když začnete užívat nebo přestanete užívat přípravek HELICID 10.
 Rifampicin (k léčbě tuberkulózy).
 Atazanavir (k léčbě infekce HIV).
 Takrolimus (v případech transplantace orgánů).
 Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) (k léčbě mírné deprese).
 Cilostazol (k léčbě intermitentní klaudikace; tj. bolesti vznikající při chůzi, kdy dochází k nedokrvení svalů při poruše průtoku krve v dolních končetinách).
 Saquinavir (k léčbě infekce HIV).
 Klopidogrel (k prevenci vzniku krevních sraženin (trombů)).
 Erlotinib (k léčbě rakoviny).
 Metotrexát (chemoterapeutikum užívané ve vysokých dávkách k léčbě rakoviny) – jestliže užíváte vysokou dávku metotrexátu, lékař může dočasně přerušit Vaši léčbu přípravkem HELICID 10.

Pokud Vám lékař předepsal antibiotika amoxicilin a klarithromycin a současně přípravek HELICID 10 k léčbě vředů způsobených infekcí Helicobacter pylori, je velmi důležité, abyste lékaře informoval(a) o všech lécích, které užíváte.

Přípravek HELICID 10 s jídlem a pitím

Tobolky můžete užívat v průběhu jídla nebo nalačno.

Těhotenství, kojení a plodnost

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat. Předpokládá se, že se omeprazol vylučuje do mateřského mléka, ale není pravděpodobné, že by ovlivňoval dítě, pokud je užíván v doporučených dávkách. Lékař rozhodne, zda můžete přípravek HELICID 10 užívat, pokud kojíte.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Přípravek HELICID 10 pravděpodobně neovlivní Vaši schopnost řídit nebo obsluhovat nástroje a stroje. Mohou se objevit některé nežádoucí účinky jako závratě a poruchy vidění (viz bod 4). Pokud se u Vás objeví, neměl(a) byste řídit a obsluhovat stroje.

Přípravek HELICID 10 obsahuje laktosu a sacharosu.

Pokud Vám Váš lékař řekl, že nesnášíte některé cukry, obraťte se na lékaře předtím, než začnete užívat tento přípravek.

3.

Podobné nebo alternativní produkty

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop