LOETTE - Dávkování


 

Dávkování léku: Loette Potahovaná tableta


Generikum: levonorgestrel and estrogen
Účinná látka: levonorgestrel
Alternativy: Asumate, Ebelya, Khalissima, Leanova, Leverette, Lirien, Microgynon, Minisiston, Seasonique, Smilla
ATC skupina: G03AA07 - levonorgestrel and estrogen
Obsah účinných látek: 100MCG/20MCG
Formy: Potahovaná tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 3X28 II
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Tablety zapijte podle potřeby malým množstvím vody.

Tablety užívejte v pořadí vyznačeném na balení. Prvních 21 dní se užívají růžové tablety a dalších 7 dní se užívají bílé tablety. K dosažení maximální antikoncepční účinnosti je třeba tablety užívat každý den přibližně ve stejnou denní dobu.

Jedno balení přípravku Loette obsahuje 28 tablet označených dny v týdnu a šipkami, které ukazují, ve který den má být, která tableta užita. Začnete-li užívat přípravek Loette např. ve středu, užijte růžovou tabletu s označením „St“ a pak pokračujte ve směru šipek. V tomto případě budete začínat nové balení vždy ve středu.

První cyklus - pokud předtím (v předchozím měsíci) nebyla podávána žádná hormonální antikoncepce: První tableta přípravku Loette se musí vzít v první den menstruačního cyklu, což znamená první den menstruačního krvácení. (Je možno zahájit také ve 2.7. den menstruačního cyklu, ale v tomto případě se doporučuje po dobu prvních 7 dní tohoto cyklu použít ještě další doplňkovou antikoncepční metodu, jako např. kondom nebo spermicidy).

Po každodenním užívání jedné růžové tablety po dobu 21 dní následuje sedmidenní užívání bílých tablet (neaktivních), během nichž (2. – 3. den) budete mít tzv. krvácení z hormonálního spádu.

Přechod z jiné kombinované „pilulky“: První tableta přípravku Loette by měla být podána nejlépe následující den po užití poslední tablety s léčivými látkami předchozího antikoncepčního přípravku, ale nejpozději v den následující po pravidelném období přestávky v užívání kombinované orální antikoncepce (nebo po užití poslední tablety bez léčivé látky předchozího antikoncepčního přípravku).

Přechod z čistě progestinové antikoncepce (mikropilulky, injekce, implantáty, nitroděložní tělíska): Z mikropilulí obsahujících samotný progestin můžete přejít kterýkoli den tak, že následující den začnete místo nich užívat přípravek Loette. Můžete začít užívat v den odstranění implantátu. Při používání injekcí, pak v den, kdy měla být podána následující injekce. Vždy je třeba použít ještě doplňkovou nehormonální metodu antikoncepce po dobu prvních 7 dní užívání tablet přípravku Loette (s výjimkou metod založených na neplodných dnech nebo měření bazálních teplot).

Po potratu v prvním trimestru: S užíváním přípravku Loette můžete začít ihned. Doplňkové antikoncepční metody nejsou potřeba.

Po porodu nebo potratu ve druhém trimestru: S užíváním přípravku Loette byste neměla začít dříve než po 28 dnech po porodu nebo potratu ve druhém trimestru. Vždy je třeba použít ještě doplňkovou nehormonální metodu antikoncepce po dobu prvních 7 dní užívání tablet přípravku Loette.

Jestliže jste užila více přípravku Loette, než jste měla

V případě náhodného předávkování přípravkem Loette vyhledejte lékaře. Příznaky předávkování dospělých a dětí perorálními kontraceptivy mohou zahrnovat nevolnost, zvracení, bolestivost prsů, závratě, bolesti břicha, ospalost/únavu. U žen se může objevit krvácení z hormonálního spádu.

Jestliže jste zapomněla užít přípravek Loette

Jestliže jste si zapomněla vzít tabletu v obvyklou dobu a nepřesáhlo to 12 hodin, vezměte si ji ihned, jakmile si to uvědomíte. Další tablety užívejte v obvyklý čas.

Jestliže jste zapomněla užít tabletu a uplynulo již více než 12 hodin od obvyklé doby užití, nebo jste zapomněla užít více než jednu tabletu, antikoncepční účinnost může být snížena. Jakmile si opoždění

uvědomíte, měla byste ihned užít poslední vynechanou tabletu, což může znamenat, že užijete dvě tablety v jeden den. Užívání tablet by mělo dále pokračovat v obvyklý čas a v následujících sedmi dnech by se měla použít ještě doplňková nehormonální antikoncepční metoda, jako je kondom nebo pesar se spermicidy.

Jestliže těchto sedm dnů přesáhne poslední růžovou tabletu načatého balení, začněte užívat růžové tablety ihned z dalšího balení bez přestávky mezi oběma baleními; všechny bílé tablety zlikvidujte. Tím se předejde delší přestávce v užívání tablet s léčivými látkami (aktivních tablet). Až do ukončení druhého balení by se nemělo objevit obvyklé krvácení z hormonálního spádu, ale může se objevit špinění nebo intermenstruační krvácení. Jestliže se při ukončení druhého balení neobjeví krvácení, navštivte lékaře. Jestliže ke krvácení nedojde ani do ukončení druhého balení, je třeba ještě před zahájením dalšího balení vyloučit možnost těhotenství.

Chyby v užívání bílých tablet je možno ignorovat, protože ty neobsahují žádné léčivé látky. Jedinou podmínkou je, že doba mezi podáním poslední růžové tablety z předcházejícího balení a první růžové tablety následujícího balení nepřesáhne 7 dní.

Rada při žaludečních a střevních obtížích

Při žaludečních obtížích (zvracení) během 4 hodin po užití tablety přípravku Loette je možné, že se zcela nevstřebaly všechny léčivé látky. Situace je obdobná jako při zapomenutí tablety. Proto postupujte podle výše uvedeného doporučení.

Průjem může rovněž snížit vstřebávání přípravku Loette. V případě dlouhodobého, výrazného průjmu je třeba používat další nehormonální antikoncepční metodu.

Jak prodloužit cyklus

Jestliže si přejete prodloužit cyklus, začněte užívat tablety z nového balení přípravku Loette hned po doužívání všech růžových tablet stávajícího balení. Bílé tablety (bez léčivých látek) ze stávajícího balení se vynechají. Můžete si prodloužit cyklus po dobu, jak si přejete, avšak maximálně o 21 dnů (záleží to na počtu růžových tablet z druhého balení. Během tohoto prodloužení můžete pozorovat intermenstruační krvácení nebo špinění. Pravidelný režim užívání se obnoví po obvyklém sedmidenním užívání bílých tablet.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop