TRAMAL - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Tramal Injekční roztok


Generikum: tramadol
Účinná látka: tramadol-hydrochlorid
Alternativy: Mabron, Mabron retard, Protradon, Tralgit, Tralgit 100 inj, Tralgit 50 inj, Tralgit gtt., Tralgit orotab, Tralgit sr, Tralgit sr 100, Tralgit sr 150, Tralgit sr 200, Tramabene, Tramadol aurovitas, Tramadol kalceks, Tramadol krka, Tramadol mylan, Tramadol retard actavis, Tramadol sandoz retard, Tramadol saneca, Tramadol vitabalans, Tramadol xantis, Tramal kapky 100 mg/1 ml, Tramal retard tablety 100 mg, Tramal retard tablety 150 mg, Tramal retard tablety 200 mg, Tramal tobolky 50 mg, Tramundin retard
ATC skupina: N02AX02 - tramadol
Obsah účinných látek: 100MG, 100MG/2ML, 50MG/ML
Formy: Injekční roztok, Čípek
Balení: Ampulka (Ampule)
Obsah balení: 5X1ML
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky, může mít i přípravek TRAMAL injekční roztok nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Ihned vyhledejte lékařskou pomoc, pokud zaznamenáte příznaky alergické reakce, jako je otok obličeje, jazyka a/nebo hrdla, a/nebo potíže s polykáním nebo kopřivku spolu s dýchacími potížemi. Nejčastějším nežádoucím účinkem léčby přípravkem TRAMAL injekční roztok je pocit na zvracení a závratě, které se vyskytují u více než 1 pacienta z 10.

Velmi časte nežádoucí účinky (mohou postihnout více než 1 z 10 osob):

 závratě
 pocit na zvracení

Časté nežádoucí účinky (mohou postihnout 1 ze 10 osob):

 bolesti hlavy, ospalost
 únava
 zvracení, zácpa, sucho v ústech.
 pocení

Méně časté nežádoucí účinky (mohou postihnout 1 z 100 osob):

 účinky na srdce a krevní oběh (bušení srdce, rychlá srdeční akce, pocit na omdlení nebo kolaps). Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytnout především u pacientů, kteří stojí nebo při fyzické zátěži.
 nucení na zvracení (zvedání žaludku), žaludeční nevolnost (např. pocity tlaku v žaludku, nadýmání), průjem
 kožní reakce (např. svědění, vyrážka).

Vzácné nežádoucí účinky (mohou postihnout 1 z 1000 osob):

 alergické reakce (např. ztížené dýchání, dušnost, otoky kůže) a šok (náhlé oběhové selhání) se vyskytly ve velmi vzácných případech.
 pomalá srdeční akce.
 zvýšení krevního tlaku
 abnormální vjemy (např. svědění, mravenčení, znecitlivění), třes, epileptické záchvaty, svalové záškuby, nekoordinované pohyby, přechodná ztráta vědomí (synkopa), poruchy řeči.
 Epileptické záchvaty se objevily hlavně po užívání vysokých dávek tramadolu nebo při současném užívání jiných léčivých přípravků, které mohou záchvaty vyvolat.
 změny chuti k jídlu.
 halucinace, stavy zmatenosti, poruchy spánku, delirium, úzkost a noční děsy.
 Po léčbě přípravkem TRAMAL injekční roztok se mohou vyskytnout psychiatrické poruchy. Jejich intenzita a povaha může být různá (v závislosti na osobnosti pacienta a délce léčby). Tyto obtíže mohou spočívat ve změnách nálady (obvykle povznesená nálada, vzácněji podrážděnost), změnách aktivity (obvykle snížení, vzácněji zvýšení) a ve snížení poznávacího a smyslového vnímání (změny pocitů a rozpoznávání, které mohou vést k chybným rozhodnutím).
 Je možný vznik závislosti. Jestliže je přípravek TRAMAL injekční roztok užíván dlouhodobě, může vzniknout závislost, ačkoli je riziko vzniku závislosti velmi nízké. Po náhlém ukončení léčby se mohou objevit příznaky z vysazení (viz. ”Jestliže jste přestal(a) používat přípravek TRAMAL injekční roztok”).
 pomalé dýchání, dušnost (dyspnoe).
 Při překročení doporučených dávek nebo při současném užívání jiných léků, které působí tlumivě na mozkové funkce, může dojít ke zpomalení dýchání. Bylo popsáno zhoršení projevů astmatu, nebylo však prokázáno, že byly způsobeny tramadolem.
 rozmazané vidění, výrazné rozšíření zorniček (mydriáza), zúžení zorniček (mióza).
 svalová slabost.
 ztížený nebo bolestivý odtok moči, menší množství moči oproti normálu.

Velmi vzácné nežádoucí účinky (mohou postihnout 1 z 10 000 osob):

 zvýšení hodnot jaterních enzymů

Neznámá četnost (z dostupných údajů nelze určit):

 pokles hladiny cukru v krvi

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři, lékárníkovi nebo zdravotní sestře. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Šrobárova 48

100 41 Praha 10

webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek .

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop