SOLESMIN - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Solesmin Tvrdá tobolka s prodlouženým uvolňováním


Generikum: tamsulosin
Účinná látka: tamsulosin hydrochloride
Alternativy: Apo-tamis, Fokusin, Lannatam, Omnic tocas 0,4, Taflosin, Tamipro, Tamsulosin +pharma, Tamsulosin aurovitas, Tamsulosin hcl mylan, Tamsulosin hcl sandoz 0,4, Tamsulosin hcl sandoz 0,4 prolong, Tamsulosin hcl teva, Tamsulosin medreg, Tamurox, Tanyz, Tanyz eras
ATC skupina: G04CA02 - tamsulosin
Obsah účinných látek: 0,4MG
Formy: Tvrdá tobolka s prodlouženým uvolňováním
Balení: Blistr
Obsah balení: 300
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Nicméně, přípravek je obvykle dobře snášen. Mohou se vyskytnout závratě, zvláště při náhlé změně polohy (sed nebo stoj z polohy vleže); poruchy ejakulace, slabost, bolesti hlavy, bušení srdce, rýma a reakce z přecitlivělosti (vyrážka, svědění, místní otok).

Časté nežádoucí účinky (mohou postihnout až 1 z 10 lidí) Poruchy nervového systému: závratě (1,3%). Poruchy reprodukčního systému a prsu: poruchy ejakulace.

Méně časté nežádoucí účinky (mohou postihnout až 1 z 100 lidí) Poruchy nervového systému: bolesti hlavy. Srdeční poruchy: bušení srdce (rychlá nebo nepravidelná srdeční činnost). Cévní poruchy: snížení krevního tlaku při změně tělesné polohy (zvláště při změně z lehu do polohy vsedě nebo vstoje). Respirační, hrudní a mediastinální poruchy: rýma (podráždění a zánět nosu) - výtok z nosu, kýchání nebo ucpaný nos. Gastrointestinální poruchy: zácpa, průjem, nevolnost, zvracení. Poruchy kůže a podkožní tkáně: vyrážka, svědění, kopřivka. Celkové poruchy a reakce v místě aplikace: astenie (tělesná slabost).

Vzácné nežádoucí účinky (mohou postihnout až 1 z 1 000 lidí) Poruchy nervového systému: synkopa (přechodná ztráta vědomí v důsledku omezeného přívodu krve do mozku). Poruchy kůže a podkožní tkáně: angioedém (ztížené dýchání popřípadě svědění a vyrážka).

Velmi vzácné nežádoucí účinky (mohou postihnout až 1 z 10 000 lidí) Poruchy reprodukčního systému a prsu: priapismus (bolestivá dlouhotrvající erekce). Poruchy kůže a podkoží: Stevens-Johnsonův syndrom (bolestivá zarudlá nebo purpurová vyrážka).

Během sledování přípravku po jeho zavedení na trh byly hlášeny případy syndromu malé zornice, které jsou známy jako syndrom plovoucí duhovky během operace (IFIS = INTRA-OPERATIVE FLOPPY IRIS SYNDROME, což je komplikace při operaci očního zákalu) přičítaný léčbě tamsulosinem.

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Šrobárova 48

100 41 Praha 10

Webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop