PANTOPRAZOL ACCORD - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Pantoprazol accord Prášek pro injekční roztok


Generikum: pantoprazole
Účinná látka: pantoprazole sodium sesquihydrate
Alternativy: Acilib, Apo-panto, Apo-panto 40, Controloc, Controloc control, Controloc i.v., Nolpaza, Pantoloc control, Pantomyl, Pantoprazol +pharma, Pantoprazol aurobindo, Pantoprazol aurovitas, Pantoprazol krka, Pantoprazol olikla, Pantoprazol sun, Pantoprazol vianex i. v., Pantoprazole zentiva, Pantozol control, Pantul, Somac control
ATC skupina: A02BC02 - pantoprazole
Obsah účinných látek: 40MG
Formy: Prášek pro injekční roztok
Balení: Injekční lahvička
Obsah balení: 50
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Pokud se u Vás objeví některý z následujících nežádoucích účinků, kontaktujte ihned lékaře nebo navštivte nejbližší nemocnici:

Závažná alergická reakce (frekvence výskytu vzácné, mohou postihnout až 1 pacienta z z 1000): otok jazyka a/nebo hrdla, obtíže s polykáním, vyrážka (kopřivka), obtíže s dýcháním, alergický otok obličeje (Quickeho edém/angioedém), závažné závratě s bušením srdce a silným pocením.
Závažné kožní stavy (frekvence výskytu není známa, četnost nelze odhadnout z dostupných údajů): tvorba puchýřů na kůži s rychle se zhoršujícím celkovým zdravotním stavem, eroze/oděrka (včetně slabého krvácení) v oblasti očí, nosu, úst/rtů nebo genitálií (Stevens-Johnsonův syndrom, Lyellův syndrom, erythema multiforme) a přecitlivělost na světlo.
Jiné závažné stavy (frekvence výskytu není známa, četnost nelze odhadnout z dostupných údajů): žloutnutí kůže nebo očního bělma (závažné poškození jaterních buněk, žloutenka) nebo horečka, vyrážka nebo zvětšení ledvin někdy spojeno s bolestivým močením nebo bolestí dolní části zad (závažný zánět ledvin).

Jiné nežádoucí účinky:

Časté (mohou postihnout až 1 pacienta z 10)

 zánět cévní stěny a srážení krve (tromboflebitida) v místě aplikace, nezhoubné polypy žaludku

Méně časté (mohou postihnout až 1 pacienta ze 100)

 bolest hlavy, závrať, průjem, nevolnost, zvracení, nadýmání a plynatost (větry), zácpa, sucho v ústech, bolest a diskomfort v oblasti břicha, kožní vyrážka, svědění, slabost, vyčerpání nebo se celkově necítíte dobře, poruchy spánku.

Užívání inhibitorů protonové pumpy, jako je pantoprazol, po dobu delší než jeden rok, může mírně zvýšit riziko zlomeniny krčku stehenní kosti, zápěstí nebo páteře (obratlů). Pokud máte osteoporózu nebo užíváte kortikosteroidy (které mohou zvyšovat riziko osteoporózy), sdělte to svému lékaři.

Vzácné (mohou postihnout až 1 pacienta z 1000)

 zkreslení nebo úplná ztráta chuti, poruchy vidění jako rozmazané vidění, kopřivka, bolest kloubů, bolest svalů, změny tělesné hmotnosti, zvýšená tělesná teplota, vysoká horečka, otok končetin (periferní edém), alergické reakce, deprese, zvětšení prsů u mužů.

Velmi vzácné (mohou postihnout až 1 pacienta z 10000)

 dezorientace.

Není známo (četnost nelze odhadnout z dostupných údajů)

 halucinace, zmatenost (zvláště u pacientů, kteří měli podobné příznaky v minulosti), snížená hladina sodíku v krvi, pocit brnění, píchání, mravenčení, pálení nebo necitlivost; nízká hladina draslíku, která může způsobit svalovou slabost, záškuby nebo abnormální srdeční rytmus; svalové křeče nebo křeče; nízké hladiny vápníku.

Pokud užíváte přípravek PANTOPRAZOL Accord déle než 3 měsíce, mohlo by u Vás dojít k poklesu hladiny hořčíku v krvi. Nízké hladiny hořčíku se projevují únavou, nechtěnými záškuby svalů, dezorientací, křečemi, závratěmi a zrychlenou srdeční akcí. Pokud se u Vás vyskytne některý z těchto příznaků, vyhledejte ihned lékaře.

Nízká hladina hořčíku v krvi může vyvolat i pokles hladin draslíku a vápníku v krvi. Lékař může rozhodnout o provádění pravidelných kontrol hladiny hořčíku ve Vaší krvi (viz bod 2).

Vyrážka, případně provázená bolestmi kloubů

Nežádoucí účinky zjištěné z krevních testů:

Méně časté (mohou postihnout až 1 pacienta ze 100)

 zvýšená hladina jaterních enzymů.

Vzácné (mohou postihnout až 1 pacienta z 1000)

 zvýšená hladina bilirubinu, zvýšená hladina tuků v krvi. Prudký pokles cirkulujících granulocytů (určitý typ bílých krvinek), spojený s vysokou horečkou.

Velmi vzácné (mohou postihnout až 1 pacienta z 10000)

 snížený počet krevních destiček, což může způsobit krvácení nebo zvýšenou tvorbu modřin; snížený počet bílých krvinek v krvi, což může vést ke zvýšenému výskytu infekcí; abnormální snížení počtu červených i bílých krvinek, stejně jako krevních destiček.

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři, lékárníkovi nebo zdravotní sestře. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Šrobárova 48

100 41 Praha 10

webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek .

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop