PANTOMYL - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Pantomyl Enterosolventní tableta


Generikum: pantoprazole
Účinná látka: pantoprazole sodium sesquihydrate
Alternativy: Acilib, Apo-panto, Apo-panto 40, Controloc, Controloc control, Controloc i.v., Nolpaza, Pantoloc control, Pantoprazol +pharma, Pantoprazol accord, Pantoprazol aurobindo, Pantoprazol aurovitas, Pantoprazol krka, Pantoprazol olikla, Pantoprazol sun, Pantoprazol vianex i. v., Pantoprazole zentiva, Pantozol control, Pantul, Somac control
ATC skupina: A02BC02 - pantoprazole
Obsah účinných látek: 40MG
Formy: Enterosolventní tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 7
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Pokud se u Vás objeví některý z následujících nežádoucích účinků, přestaňte užívat tento přípravek a ihned informujte svého lékaře nebo se obraťte na pohotovost v nejbližší nemocnici:

Vzácné (mohou postihnout až 1 z 1000 pacientů)

závažné alergické reakce: otok jazyka a/nebo hrdla, obtíže při polykání, kopřivka, potíže s dýcháním, alergické otoky obličeje (Quinckeho edém/angioedém), těžká závrať s velmi rychlým tepem a silným pocením • snížení počtu bílých a červených krvinek a/nebo krevních destiček, které může být patrné v krevních testech. Můžete si všimnout častějšího výskytu infekcí, nebo pohmožděniny a krvácení než je normální.

Není známo (z dostupných údajů nelze určit)

závažné kožní stavy: puchýře na kůži a rychlé zhoršení celkového stavu, eroze (včetně mírného krvácení) z očí, nosu, úst/rtů nebo genitálií (Stevens-Johnsonův syndrom, Leyllův-syndrom, erythema multiforme), vyrážka, případně provázená bolestmi kloubů a citlivost na světlo • ostatní závažné stavy: zežloutnutí kůže nebo očního bělma (těžké poškození jaterních buněk, žloutenka) nebo horečka, vyrážka a zvětšené ledviny někdy s bolestivým močením a bolestí spodní části zad (vážný zánět ledvin, který by mohl vést k selhání ledvin).

Pokud užíváte pantoprazol déle než 3 měsíce mohlo by u Vás dojít k poklesu hladiny hořčíku v krvi. Nízké hladiny hořčíku se projevují únavou, nechtěnými záškuby svalů, dezorientací, křečemi, závratěmi a zrychlenou srdeční akcí. Pokud se u Vás vyskytne některý z těchto příznaků, vyhledejte ihned lékaře. Nízká hladina hořčíku v krvi může vyvolat i pokles hladin draslíku a vápníku v krvi. Lékař může rozhodnout o provádění pravidelných kontrol hladiny hořčíku ve Vaší krvi.

Ostatní nežádoucí účinky zahrnují:

časté (mohou postihnout až 1 z 10 pacientů): nezhoubné polypy žaludku • méně časté (mohou postihnout až 1 ze 100 pacientů): bolest hlavy, závratě, průjem, pocit na zvracení, zvracení, nadýmání a plynatost (větry), zácpa, sucho v ústech, bolest břicha a diskomfort břicha, kožní vyrážka, exantém, kožní výsev, svědění, pocit slabosti, vyčerpání nebo obecně pocit nedobrého stavu, poruchy spánku, zlomeniny krčku stehenní kosti, zápěstí, nebo páteře (obratlů) • vzácné (mohou postihnout až 1 z 1 000 pacientů): změny chuti nebo úplná ztráta chuti, poruchy vidění, jako je rozmazané vidění, kopřivka, bolesti kloubů a svalů, změny hmotnosti, zvýšená teplota, otoky končetin (periferní edém), deprese, zvětšení prsou u mužů • není známo (z dostupných údajů nelze určit): halucinace, zmatenost (zejména u pacientů s předchozím výskytem těchto příznaků), pocit brnění.

Nežádoucí účinky zjištěné prostřednictvím krevních testů:

méně časté (mohou postihnout až 1 ze 100 pacientů): zvýšení jaterních enzymů vzácné (mohou postihnout až 1 z 1 000 pacientů): zvýšení bilirubinu, zvýšení hladiny tuků v krvi není známo (z dostupných údajů nelze určit): pokles hladiny sodíku v krvi.

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv Šrobárova 48 100 41 Praha 10 Webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop