ORALAIR - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Oralair Sublingvální tableta


Generikum: grass pollen
Účinná látka:
Alternativy: Grazax, Oralair 100 ir & 300 ir, Pollinex rye
ATC skupina: V01AA02 - grass pollen
Obsah účinných látek: 300IR
Formy: Sublingvální tableta,
Balení: Blistr
Obsah balení: 90
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Během léčby přípravkem ORALAIR budete vystaveni látkám, které mohou způsobit alergické reakce v místě podání a/nebo příznaky, které mohou postihnout celé tělo. Můžete očekávat reakce v místě podání (například svědění úst nebo podráždění hrdla). Tyto reakce se obvykle vyskytují na začátku léčby, jsou přechodné a většinou postupem času vymizí.

Přestaňte užívat přípravek ORALAIR a kontaktujte okamžitě lékaře, pokud se u Vás vyskytnou:

Závažné příznaky postihující hrdlo nebo alergické příznaky postihující celé tělo (např. rychlý nástup onemocnění postihujícího pokožku a/nebo sliznice, potíže s dýcháním, přetrvávající bolest břicha nebo příznaky spojené s poklesem krevního tlaku).

Léčbu bude možné znovu zahájit pouze na pokyn lékaře.

Jiné možné nežádoucí účinky zahrnují následující

Velmi časté (postihují více než 1 z 10 osob):

Podráždění hrdla, svědění v ústech, bolest hlavy.

Časté (postihují méně než 1 z 10 osob):

Astma, bolest žaludku, průjem, zvracení, rýma (ucpaný nos, výtok z nosu, kýchání, svědění nosu, nepříjemné pocity v nosu), zánět v očích, svědění očí, slzení očí, svědění uší, otok nebo svědění rtů, otok, svědění nebo bolest jazyka, poruchy v ústech (jako je sucho v ústech, brnění jazyka, necitlivost jazyka, zánět, bolest, puchýřky nebo otok), poruchy hrdla (jako je sucho v krku, nepříjemné pocity, bolest, puchýřky nebo otok), potíže při polykání, chrapot, kašel, nepříjemné pocity na hrudi, pálení žáhy, žaludeční nevolnost, nevolnost, svědění, kopřivka, dýchací potíže, ucpání nosních dutin, přetrvávající potíže na kůži projevující se jako suchá kůže, zčervenání a svědění, kožní léze následované odřeninami, zánět úst, nosu a krku.

Méně časté (postihují méně než 1 ze 100 osob):

Suché oči, zčervenání očí, otok očí, nepříjemné pocity v uších, ušní infekce, zánět dásní, rtů nebo jazyka, vřídky na jazyku, otok patra, zvětšení slinných žláz, nadměrné slinění, necitlivost hrdla, zúžení hrdla, pocit cizího tělesa v hrdle, alergické reakce s otokem tváře a hrdla, říhání, otok lymfatických uzlin, vyrážka, akné, opary, příznaky podobné chřipce, změna chuti, ospalost, závratě, deprese, přecitlivělost, kýchání, únava, vřídky v ústech.

Vzácné (postihují méně než 1 z 1 000 osob):

Zčervenání, otok tváře, zvýšení počtu eosinofilů (typ krvinek), úzkost.

Není známo (z dostupných údaju nelze určit).

Dodatečně byl hlášen zánět jícnu.

V klinických studiích počet hlášených nežádoucích účinků u dospělých pacientů, kteří byli léčeni přípravkem ORALAIR po 3 po sobě následující sezóny travního pylu, poklesl ve 2. a 3. sezóně.

Nežádoucí účinky u dětí a dospívajících

Následující nežádoucí účinky byly hlášeny u dětí a dospívajících užívajících přípravek ORALAIR častěji než u dospělých: kašel, zánět nosu a hrdla, otok úst (velmi často), syndrom alergie dutiny ústní, zánět rtů, pocit knedlíku v krku, zánět jazyka, nepříjemné pocity v uších (často).

Navíc se u dětí a dospívajících vyskytly také následující nežádoucí účinky: zánět průdušek, zánět mandlí (často), bolest na hrudi (méně často).

Další nežádoucí účinky u dospělých, dospívajících a dětí (po uvedení na trh, četnost není známa):

Zhoršení astmatu, systémová alergická reakce.

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu: Státní ústav pro kontrolu léčiv, Šrobárova 48, 100 41 Praha 10, webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek . Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop