LAMYA - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Lamya Potahovaná tableta


Generikum: desogestrel
Účinná látka: desogestrel
Alternativy: Azalia, Cerazette, Daisenette, Daisenette neo, Desogestrel stada, Evellien, Florette, Seculact, Torri, Xynia
ATC skupina: G03AC09 - desogestrel
Obsah účinných látek: 0,075MG
Formy: Potahovaná tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 1X28 IV
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léčivé přípravky může mít i Lamya nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Možné nežádoucí účinky jsou seřazeny podle četnosti výskytu:

Časté (postihují více než 1 uživatelku ze 100, ale méně než u 1 z 10 uživatelek)

Méně časté (postihují více než 1 uživatelku z 1000, ale méně, než u 1 ze 100 uživatelek)

Vzácné (postihují více než 1 uživatelku z 10 000, ale méně než u 1 z 1000 uživatelek)

Byly hlášeny následující nežádoucí účinky

Časté

Méně časté

Vzácné

Časté

Méně časté

Vzácné

změny nálady,

pokles sexuální aktivity (libido),

depresivní nálada

poševní infekce

vyrážka (rash),

kopřivka,

bolestivé modročervené vyvýšeniny na kůži (erythema nodosum)

bolest hlavy

obtíže s nošením kontaktních čoček

pocit na zvracení,

akné

zvracení

bolest v prsou,

nepravidelná nebo žádná menstruace

vypadávání vlasů

nárůst tělesné hmotnosti

bolestivá menstruace,

cysta vaječníku

únava

Kromě těchto nežádoucích účinků se může vyskytnout výtok z prsu a ve vzácných případech mimoděložní těhotenství.

Poševní krvácení

Během užívání přípravku Lamya se může objevit nepravidelné poševní krvácení. Může být slabé jako špinění, které nemusí vyžadovat vložku nebo silnější krvácení, které vypadá spíše jako slabá menstruace a vyžaduje použití hygienických prostředků. Nepravidelné krvácení není známkou toho, že by kontracepční ochrana přípravku byla snížena. Obecně platí, že nemusíte nic podnikat, pouze pokračovat v užívání přípravku Lamya. Nicméně jestliže je krvácení silné nebo déletrvající, poraďte se se svým lékařem.

Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

Pilulka a riziko rakoviny

Rakovina prsu se může vyskytnout u všech žen bez ohledu na to, zda užívají perorální hormonální kontracepci („pilulky“) či nikoliv. Rakovina prsu u žen mladších 40 let je vzácná. U žen užívajících pilulky

je o něco častěji diagnostikována rakovina prsu než u žen stejného věku, které pilulky neužívají. Po ukončení užívání pilulek se riziko postupně snižuje a 10 let po ukončení užívání pilulek je riziko stejné jako u žen, které pilulky nikdy neužívaly. Zdá se, že rakovina prsu diagnostikovaná u žen užívajících pilulky je často v méně pokročilém stadiu než rakovina prsu u žen, které pilulky neužívají.

Pravidelně svá prsa kontrolujte, a pokud ucítíte ve svých prsech nějakou bulku, kontaktujte co nejdříve svého lékaře.

Vzácně užívání pilulek vedlo k onemocnění jater, jako žloutenka nebo nezhoubný jaterní nádor, velmi vzácně jsou pilulky spojovány s některými formami zhoubných jaterních nádorů (rakovina) při dlouhodobém užívání. Nádory jater mohou vyvolat život ohrožující nitrobřišní krvácení (krvácení do břišní dutiny). V případě, že máte bolesti v dolní části břicha, které brzy neustoupí, vyhledejte lékaře. Pokud se objeví zažloutnutí kůže, musíte to oznámit lékaři.

Pilulka a riziko trombózy

Trombóza je vytvoření krevní sraženiny, která může ucpat cévu. K trombóze někdy dochází v žilách (žilní trombóza) nebo tepnách (tepenná trombóza). Uvolní-li se krevní sraženina z místa svého vzniku v žíle, může se dostat do plicních tepen a některou z nich ucpat. Tím vyvolá tzv. „plicní embolii“.

Někdy se vytvoří sraženina v hlubokých žilách na noze (hluboká žilní trombóza). Vyskytuje se vzácně. Může k ní dojít bez ohledu na to, zda pilulky užíváte, či nikoliv. Může rovněž vzniknout během těhotenství. Riziko je vyšší u žen užívajících pilulky než u těch, které je neužívají, není však tak vysoké jako v těhotenství. Předpokládá se, že riziko při užívání pilulek obsahujících pouze gestagen, je méně zřetelné.

Zaznamenáte-li jakýkoliv možný příznak trombózy, navštivte ihned svého lékaře.

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Šrobárova 48

100 41 Praha 10

Webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop