INFUSIO MANNITOLI 10 IMUNA - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Infusio mannitoli 10 imuna Infuzní roztok


Generikum: mannitol
Účinná látka: mannitol
Alternativy: 20% mannitol in water for injection fresenius, Ardeaosmosol ma 10, Ardeaosmosol ma 15, Ardeaosmosol ma 20, Infusio mannitoli 20 imuna, Manitol 15% viaflo, Mannitol fresenius kabi 20%
ATC skupina: B05BC01 - mannitol
Obsah účinných látek: 100MG/ML
Formy: Infuzní roztok
Balení: Lahev (Lahvička)
Obsah balení: 20X250ML
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky, může mít i přípravek INFUSIO MANNITOLI 10 (20) IMUNA nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Nižší a střední dávky neovlivní výrazně iontovou rovnováhu extracelulární (mimobuněčné) tekutiny. Po vyšších dávkách a opakovaném podání může dojít k iontové dysbalanci (nerovnováze), zejména ve smyslu hyponatremie (snížení hladiny sodíku), ztráty kalia jsou méně výrazné.

Při snížené glomerulární filtraci, nebo po rychlém podání většího množství manitolu může dojít k výraznému zvětšení extracelulárního kompartmentu a následnému přetížení cirkulace (oběhového systému) s plicním edémem (otokem) a známkami "intoxikace volnou vodou" (otravy vodou). Hypovolemie (snížení objemu obíhající krve) na podkladě osmotické diurézy.

Dále je popisována horečka, acidóza, suchost v ústech, bolesti hlavy, nauzea (pocit na zvracení), zvracení, hypotenze (snížení krevního tlaku), tachykardie (zrychlení srdeční činnosti) a přechodná svalová rigidita (ztuhlost). Při extravazálním podání (mimo cévu) manitolu může dojít k lokální nekróze (místní odumření tkáně). Alergické reakce jsou také popisovány.

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři nebo zdravotní sestře. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv Šrobárova 48

100 41 Praha 10

Webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

5.
Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop