ALENDRONAT ACTAVIS - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Alendronat actavis Tableta


Generikum: alendronic acid
Účinná látka: Acidum alendronicum
Alternativy: Alendrogen, Alendronat sandoz 70, Alendronate-teva, Alendronic acid aurobindo, Alendronic acid aurovitas
ATC skupina: M05BA04 - alendronic acid
Obsah účinných látek: 70MG
Formy: Tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 12
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


’).

Alendronat Actavis 70 mg obsahuje laktózu

Pokud Vám lékař řekl, že nesnášíte některé cukry, poraďte se se svým lékařem, než začnete přípravek užívat.

3. Jak se Alendronat Actavis 70 mg užívá

Vždy užívejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistá, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Jedna tableta přípravku Alendronat Actavis 70 mg se užívá jednou týdně.

Dbejte důsledně následujících pokynů, aby bylo pro Vás užívání přípravku Alendronat Actavis 70 mg přínosné.

1. Zvolte si den v týdnu, který Vám nejlépe vyhovuje. Každý týden si vezměte jednu tabletu přípravku Alendronat Actavis 70 mg ve Vámi zvolený den.

Je naprosto nezbytné dbát pokynů číslo 2, 3, 4 a 5, aby se tableta přípravku Alendronat Actavis 70 mg rychle dostala do žaludku a omezila se tak možnost podráždění jícnu .

2. Když ve zvolený den vstanete, vezměte si jednu tabletu přípravku Alendronat Actavis 70 mg a zapijte ji plnou sklenicí vody (ne minerální vodou) (minimálně 200 ml) ještě před konzumací prvního jídla, nápoje nebo užitím jiného léku.
 nezapíjejte tabletu minerální vodou (nesycenou ani sycenou).
 nezapíjejte tabletu kávou ani čajem.
 nezapíjejte tabletu džusem ani mlékem.

Tabletu Alendronat Actavis 70 mg spolkněte celou. Tabletu nežvýkejte ani nedrťte, ani ji nenechte rozpustit v ústech z důvodu rizika vzniku vředů v ústech nebo jícnu.

3. Alespoň po dobu 30 minut po spolknutí tablety si nelehejte – zůstaňte ve vzpřímené poloze (vsedě, vstoje nebo choďte). Nelehejte si dříve, než zkonzumujete první jídlo daného dne.

4. Neužívejte přípravek Alendronat Actavis 70 mg večer před spaním nebo před tím, než ráno vstanete.

5. Pokud začnete mít potíže nebo trpět bolestí po polknutí, pociťovat bolest na hrudi nebo se u Vás nově objeví pálení žáhy nebo se pálení žáhy zhorší, přestaňte přípravek Alendronat Actavis 70 mg užívat a vyhledejte svého lékaře.

6. Poté co spolknete tabletu přípravku Alendronat Actavis 70 mg , počkejte alespoň 30 minut, než si vezmete v daný den první jídlo, nápoj nebo jiný lék, a to včetně antacid (léky na snížení kyselosti žaludečního obsahu), přípravků, které obsahují vápník a vitaminů. Přípravek Alendronat Actavis 70 mg je účinný pouze tehdy, pokud ho užijete nalačno.

Jestliže jste užila více přípravku Alendronat Actavis 70 mg, než jste měla

Pokud si omylem vezmete příliš mnoho tablet, vypijte plnou sklenici mléka a neprodleně vyhledejte svého lékaře. Nesnažte se vyvolat zvracení a nelehejte si.

K příznakům předávkování patří nežádoucí reakce v horní části zažívacího systému, jako je těžký žaludek, pálení žáhy, zánět jícnu, zánět žaludku nebo vředy.

Jestliže jste zapomněla užít přípavek Alendronat Actavis 70 mg

Pokud vynecháte dávku, vezměte si pouze jednu tabletu přípravku Alendronat Actavis 70 mg ráno poté, co si to uvědomíte. Neberte si dvě tablety v jeden den. Potom se vraťte k režimu užívání jedné tablety jednou týdně, a to v den, který jste si původně zvolila.

Jestliže jste přestala užívat přípravek Alendronat Actavis 70 mg Je důležité, abyste pokračovala v užívání přípravku Alendronat Actavis 70 mg tak dlouho, jak Vám předepsal Váš lékař. Přípravek Alendronat Actavis 70 mg může léčit osteoporózu pouze pokud pokračujete v užívání tablet. Máte-li jakékoli další otázky, týkající se užívání tohoto přípravku, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka.

4. Možné nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Velmi časté (mohou postihnout více než 1 z 10 osob):

 bolest kostí, svalů a/nebo kloubů, někdy těžká.
 pálení žáhy, obtížné polykání, bolest při polykání, tvorba vředů v jícnu (trubice spojující ústa se žaludkem), což může vyvolávat bolest na hrudi, pálení žáhy nebo potíže či bolest při polykání,
 otok kloubů,
 bolest břicha, nepříjemný pocit v žaludku nebo říhání po jídle, zácpa, pocit plnosti žaludku nebo nadýmání, průjem, plynatost,
 ztráta vlasů, svědění,
 bolest hlavy, závratě,
 únava, otok rukou nebo nohou.

Časté (mohou postihnout až 1 z 10 osob):

Méně časté (mohou postihnout až 1 ze 100 osob):

 nevolnost, zvracení,
 podráždění nebo zánět jícnu (trubice spojující ústa se žaludkem) nebo žaludku,
 černá nebo dehtovitá stolice,
 rozmazané vidění, bolest v očích nebo zarudlé oči,
 vyrážka, zčervenání kůže,
 přechodné příznaky připomínající chřipku jako je bolest svalů, celková malátnost, někdy doprovázená horečkou, obvykle po zahájení léčby,
 poruchy chuti.

Vzácné (mohou postihnout až 1 z 1000 osob):

 alergické reakce jako například kopřivka, otoky obličeje, rtů, jazyka a/nebo hrdla, případně způsobující potíže při dýchání nebo polykání,
 příznaky z nízkých hladin vápníku v krvi jako jsou svalové křeče nebo mimovolné svalové stahy či pocity mravenčení v prstech nebo v okolí úst,
 tvorba žaludečních nebo peptických vředů (někdy rozsáhlých nebo s krvácením),
 zúžení jícnu,
 vyrážka zhoršující se po pobytu na slunci, závažné kožní reakce,
 bolest v ústech a/nebo bolest čelisti, otok nebo afty v ústech, necitlivost nebo pocit tíhy v čelisti nebo ztráta zubu. Toto mohou být příznaky poškození čelistní kosti (osteonekrózy) obvykle spojené s pomalým hojením a infekcí, které se často objevují po vytržení zubu. Pokud se u Vás tyto příznaky objeví, kontaktujte svého lékaře nebo zubaře,
 vzácně se mohou objevit neobvyklé zlomeniny stehenní kosti, zvláště u pacientů dlouhodobě léčených pro osteoporózu (řídnutí kostí). Pokud se u Vás objeví bolest, slabost nebo nepříjemné pocity v oblasti stehna, kyčle nebo třísla, kontaktujte svého lékaře, protože to mohou být časné příznaky možné zlomeniny stehenní kosti.
 tvorba vředů v ústech, pokud se tablety rozkousávají nebo cucají.

Velmi vzácné (mohou postihnout až 1 z 10 000 osob):

 Poraďte se se svým lékařem, pokud máte bolest ucha, výtok z ucha a/nebo infekci ucha. Mohlo by se jednat o známky poškození kosti v uchu.

O těchto nebo jiných neobvyklých příznacích neprodleně informujte svého lékaře nebo lékárníka.

Je vhodné si poznamenat, o jaký nežádoucí účinek se jednalo, kdy se objevil poprvé a jak dlouho trval. Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Šrobárova 48

100 41 Praha 10

webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek .

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

5.
Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop