STADAMET - Interakce


 

Interakce léku: Stadamet Potahovaná tableta


Generikum: metformin
Účinná látka: metformin-hydrochlorid
Alternativy: Brotmin, Diareg, Glucomet, Glucophage, Glucophage 1000 mg, Glucophage xr, Langerin, Metfogamma, Metfogamma 500, Metfogamma 850, Metformin accord, Metformin actavis retard, Metformin aurovitas, Metformin bluefish, Metformin mylan, Metformin sandoz, Metformin teva, Metformin teva xr, Metformin viatris, Metformin vitabalans, Metformin zentiva, Mulado, Mulado prolong, Normaglyc, Siofor, Siofor 1000, Siofor 500, Siofor 850, Siofor prolong, Stadamet 1000, Stadamet prolong, Xuvelex, Zexitor
ATC skupina: A10BA02 - metformin
Obsah účinných látek: 500MG, 850MG
Formy: Potahovaná tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 120
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Stadamet:

 Pokud jste alergický(á) na metformin nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6).
 Pokud máte problémy s játry.
 Pokud máte závažné zhoršení funkce ledvin.
 Pokud máte nekontrolovaný diabetes například se závažnou hyperglykémií (vysoká hladina glukózy v krvi), pocitem na zvracení, zvracením, průjmem, rychlým úbytkem tělesné hmotnosti, laktátovou acidózou (viz „Riziko laktátové acidózy“ níže) nebo ketoacidózou. Ketoacidóza je onemocnění, při kterém se látky označované jako „ketolátky“ hromadí v krvi a které může vést k diabetickému prekómatu. Příznaky zahrnují bolest žaludku, rychlé a hluboké dýchání, ospalost nebo neobvyklý ovocný zápach dechu. Pokud jste ztratil(a) příliš mnoho tělních tekutin (dehydratace), například při dlouhodobém nebo těžkém průjmu, nebo pokud jste zvracel(a) několikrát po sobě. Dehydratace může vést k ledvinovým potížím, které pro Vás mohou znamenat riziko laktátové acidózy (viz „upozornění a opatření“).
 Pokud máte závažnou infekci, například infekci plic, průdušek nebo ledvin. Závažné infekce mohou vést k ledvinovým potížím, které pro Vás mohou znamenat riziko laktátové acidózy (viz „upozornění a opatření“).
 Pokud podstupujete léčbu akutního srdečního selhání nebo jste nedávno prodělal(a) srdeční infarkt, máte vážné problémy s krevním oběhem (jako je šok) nebo trpíte dýchacími obtížemi. To může vést k nedostatečnému zásobování tkání kyslíkem, což pro Vás může znamenat riziko laktátové acidózy (viz „upozornění a opatření“).
 Pokud konzumujete mnoho alkoholických nápojů.

Upozornění a opatření

Riziko laktátové acidózy

Přípravek Stadamet může způsobit velmi vzácný, ale velmi závažný nežádoucí účinek označovaný jako laktátová acidóza, zvláště pokud Vaše ledviny nefungují správně. Riziko vzniku laktátové acidózy se také zvyšuje při nekontrolovaném diabetu, závažných infekcích, dlouhodobém hladovění nebo požívání alkoholu, dehydrataci (viz další informace níže), onemocněních jater

a jakýchkoli stavech, při kterých dochází ke sníženému zásobení kyslíkem v některé části těla (jako při akutním závažném onemocnění srdce).

Pokud se Vás týká některý z výše uvedených stavů, promluvte si se svým lékařem, který Vám poskytne další pokyny.

Ukončete užívání přípravku Stadamet na krátkou dobu, pokud máte onemocnění, které může souviset s dehydratací (významná ztráta tělesných tekutin), jako při silném zvracení, průjmu, horečce, vystavení teplu nebo pokud pijete méně než normálně. Promluvte si se svým lékařem, který Vám poskytne další pokyny.

Ukončete užívání přípravku Stadamet a kontaktujte lékaře nebo nejbližší nemocniční pohotovost, pokud se u Vás objeví některé příznaky laktátové acidózy, protože tento stav může vést ke kómatu.

Mezi příznaky laktátové acidózy patří:

 zvracení,
 bolest žaludku (bolest břicha),
 svalové křeče,
 celkový pocit nevolnosti se závažnou únavou,
 problémy s dýcháním,
 snížení tělesné teploty a srdečního tepu.

Laktátová acidóza je zdravotní stav, který vyžaduje naléhavé ošetření, a musí být léčena v nemocnici.

Pokud budete podstupovat velkou operaci, musíte ukončit užívání přípravku Stadamet v období během tohoto zákroku a určitou dobu po něm. Váš lékař rozhodne, kdy musíte léčbu přípravkem Stadamet ukončit a kdy ji můžete znovu zahájit.

Přípravek Stadamet užívaný samostatně nezpůsobuje hypoglykemii (příliš nízká hladina cukru v krvi). Jestliže však užíváte přípravek Stadamet společně s dalšími léky k léčbě diabetu, které mohou vyvolat hypoglykemii (např. deriváty sulfonylurey, inzulín, meglitinidy), existuje riziko hypoglykemie. Jestliže u sebe pozorujete příznaky hypoglykemie, například slabost, závratě, zvýšené pocení, rychlý srdeční tep, poruchy zraku nebo problém se soustředit, obvykle pomůže, když sníte nebo vypijete něco s obsahem cukru.

Během léčby přípravkem Stadamet bude Váš lékař provádět kontrolu funkce ledvin minimálně jednou ročně nebo častěji, pokud jste ve vyšším věku a/nebo pokud máte zhoršenou funkci ledvin.

Další léčivé přípravky a přípravek Stadamet

Pokud Vám musí být podána injekce do žíly s kontrastní látkou, která obsahuje jód, například při vyšetření pomocí RTG nebo skenu, musíte užívání přípravku Stadamet ukončit před nebo v době podání injekce. Váš lékař rozhodne, kdy musíte léčbu přípravkem Stadamet ukončit a kdy ji můžete znovu zahájit.

 Informujte svého lékaře o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat. Může být nutné častější provádění vyšetření glukózy v krvi a funkce ledvin nebo Váš lékař může upravit dávkování přípravku Stadamet. Je zvláště důležité uvést následující:léky, které zvyšují tvorbu moči (diuretika),
 léky, které se používají k léčbě bolesti a zánětu (nesteroidní protizánětlivé léky a inhibitory COX-2, jako je ibuprofen a celecoxib),
 určité léky k léčbě vysokého krevního tlaku (ACE inhibitory a blokátory receptoru pro angiotenzin II),
 beta-2-agonisté jako například salbutamol nebo terbutalin (používané při léčbě astmatu),
 kortikosteroidy (používané při léčbě řady obtíží, například prudkých zánětů kůže nebo u astmatu).
 další léky používané k léčbě diabetu.

Účinek přípravku Stadamet na snížení hladiny cukru v krvi může být zvýšen při současném použití těchto přípravků:

- inzulín, hladinu cukru v krvi snižující přípravky (sulfonylmočovina, akarbóza)

- protizánětlivé látky (salicyláty nebo pyrazolonové deriváty)

- přípravky zlepšující náladu (inhibitory MAO)

- některá antibiotika (oxytetracyklin)

- léky snižující krevní tlak (ACE inhibitory)

- léky snižující hladinu cholesterolu v krvi (fibráty)

- léky určené k léčbě nádorů (cyklofosfamid a látky typu cyklofosfamidu)

tak, že může dojít k přílišnému poklesu hladiny cukru v krvi.

Dlouhodobé použití přípravků na léčbu vysokého krevního tlaku a onemocnění srdce (sympatolytických přípravků jako klonidin, reserpin a guanethidin) může snížit hladinu krevního

cukru, ale větší klinický význam má zamaskování varovných známek nízké hladiny krevního cukru v krvi.

Léky, které prodlužují vylučování metforminu (např. cimetidin) zvyšují riziko laktátové acidózy.

Účinek přípravku Stadamet na snížení hladiny cukru v krvi může být snížen při současném použití těchto přípravků:

- protizánětlivé léky (glukokortikoidy)

- léky podporující srdeční činnost (adrenalin a jiná sympatomimetika)

- přípravky obsahující hormony (estrogeny a progesteron, glukagon, hormony štítné žlázy), perorální antikoncepce

- močopudné léky (thiazidová a kličková diuretika)

- léky snižující krevní tlak (diazoxid)

- některé vitaminy (nikotináty)

Léky, které snižují vstřebávání metforminu (např. galaktomanan guar nebo cholestyramin) snižují účinek přípravku Stadamet.

Jak ovlivňuje přípravek Stadamet účinek jiných léků?

Přípravek Stadamet zvyšuje podíl vylučování látek snižujících srážení krve (fenprokumonu a snad i jiných kumarinových derivátů). Jestliže užíváte léčivé přípravky snižující srážení krve, bude Váš lékař při zahájení a ukončení léčby přípravkem Stadamet pečlivě kontrolovat Vaše ukazatele srážení krve.

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat.

Stadamet s alkoholem

Během užívání přípravku Stadamet se vyhněte nadměrné konzumaci alkoholu, protože to může zvyšovat riziko laktátové acidózy (viz bod „Upozornění a opatření“).

Těhotenství a kojení:

Během těhotenství musíte cukrovku léčit inzulínem.

Přípravek Stadamet se během kojení nemá podávat.

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů:

Přípravek Stadamet užívaný samostatně nevyvolává hypoglykemii (velmi nízká hladina cukru v krvi). To znamená, že neovlivňuje schopnost řídit a obsluhovat stroje.

Dbejte však zvýšené opatrnosti, jestliže užíváte přípravek Stadamet společně s dalšími přípravky k léčbě cukrovky, které mohou způsobovat hypoglykemii (např. deriváty sulfonylurey, inzulín, meglitinidy). Mezi příznaky hypoglykemie patří slabost, závratě, zvýšené pocení, rychlý srdeční tep, poruchy zraku nebo problém soustředit se. Jestliže pocítíte tyto příznaky, neřiďte dopravní prostředky ani neobsluhujte stroje.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop