STADAMET 1000 - Interakce


 

Interakce léku: Stadamet 1000 Potahovaná tableta


Generikum: metformin
Účinná látka: metformin-hydrochlorid
Alternativy: Brotmin, Diareg, Glucomet, Glucophage, Glucophage 1000 mg, Glucophage xr, Langerin, Metfogamma, Metfogamma 500, Metfogamma 850, Metformin accord, Metformin actavis retard, Metformin aurovitas, Metformin bluefish, Metformin mylan, Metformin sandoz, Metformin teva, Metformin teva xr, Metformin viatris, Metformin vitabalans, Metformin zentiva, Mulado, Mulado prolong, Normaglyc, Siofor, Siofor 1000, Siofor 500, Siofor 850, Siofor prolong, Stadamet, Stadamet prolong, Xuvelex, Zexitor
ATC skupina: A10BA02 - metformin
Obsah účinných látek: 1000MG
Formy: Potahovaná tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 180 II
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


?

Neužívejte přípravek :

- pokud máte diabetickou ketoacidózou (nárůst kyselých látek v krvi vyvolaný odbouráváním tuků

místo cukru),

- pokud jste v diabetickém prekomatu nebo komatu

- pokud jste přecitlivělý(á) na metformin-hydrochlorid nebo na kteroukoliv pomocnou látku.

- pokud máte těžkou ledvinnou či jaterní nedostatečnost, pokud trpíte závislosti na alkoholu nebo jste jím intoxikován(a). V tomto případě budete užívat inzulín místo tohoto léku.

- pokud trpíte onemocněním s rizikem poruchy ledvin (např. dehydratace, závažné infekce, šok, podávání jodidových kontrastních látek do cévy)

- pokud trpíte srdečním nebo dechovým selháním, pokud jste prodělal(a) nedávno infarkt myokardu

- pokud jste těhotná nebo kojíte, budete užívat inzulín.

Pokud plánujete otěhotnět, informujte svého lékaře a léčba Vám bude změněna na inzulín.

Vzhledem k možnému přestupu metforminu do mateřského mléka a tím při kojení do dětského organizmu, nesmí tento lék užívat kojící ženy. Je nezbytná změna léčby na inzulín, nebo přerušení kojení.

Pokud se stavy uvedené v tomto odstavci u Vás vyskytnou teprve během užívání přípravku, informujte o tom svého ošetřujícího lékaře.

Zvláštní optarnosti při užívání přípravku je zapotřebí při těchto stavech

U pacientů s poškozenými ledvinami může docházet k hromadění metforminu v těle. Pokud se k tomuto stavu přidají další rizikové faktory (např. špatně kontrolovaná cukrovka, hladovění, nadměrné užívání alkoholu, jaterní nedostatečnost) může dojít ke stavu nazývanému laktacidemická acidóza. Ta hrozí i při předávkování přípravku. Pokud máte bolesti v břiše, sníženou teplotu a ztrácíte vědomí, okamžitě kontaktujte lékaře. Léčba tohoto stavu vyžaduje hospitalizaci.

Jelikož poškození ledvin by způsobilo nežádoucí účinky při užívání tohoto léku, lékař Vám bude pravidelně při léčbě metforminem kontrolovat Vaše ledvinné funkce (1x – 4x ročně).

Pokud se podrobíte vyšetření s užitím jodových kontrastních látek, léčba metforminem Vám bude před vyšetřením přerušena a znovu obnovena až za 48 hodin, pokud funkce Vašich ledvin budou normalizovány.

Pokud se podrobíte chirurgickému zákroku, léčba metforminem Vám bude 48 hodin před tímto zákrokem přerušena a znovu obnovena až za dalších 48 hodin, pokud funkce Vašich ledvin budou normalizovány.

Zvláštní opatrnosti a zvýšené kontroly je třeba při podávání léku dětem před pubertou. Obvyklé laboratorní testy diabetiků Vám musí být prováděny pravidelně.

Užívání léku Stadamet 1000 s jídlem a pitím

Vyhýbejte se konzumaci alkoholu.

K dosažení optimální léčby diabetu dodržujte předepsanou dietu, pravidelnou a dostatečnou fyzickou aktivitu a optimální tělesnou hmotnost.

Pokud stále trpíte nadváhou, dodržujte sále nízkokalorickou dietu.

Metformin sám nikdy nezpůsobí hypoglykémii, ale je doporučená opatrnost při kombinaci s inzulínem nebo deriváty sulfonylmočoviny.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů.

Stadamet 1000 sám nevyvolává hypoglykémii a proto neovlivňuje schopnost řídit a ovládat stroje. Při kombimbinované terapii s jinými látkami snižujícími hladiny glykémie (s antidiabetiky ze skupiny sulfonylmočoviny, s inzulínem, repaglinidem) zde ale existuje hypoglykemické riziko.

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky

Účinky léku Stadamet 1000 a jiných současně užívaných léků se mohou navzájem ovlivňovat. Lékař proto má být informován o všech lécích, které v současné době užíváte nebo které začnete užívat a to na lékařský předpis i bez něj. Než začnete současně s užíváním léku Stadamet 1000 užívat nějaký volně prodejný lék, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem.

Alkohol

Akutní alkoholová intoxikace zvyšuje riziko vzniku laktacidemické acidózy zejména při

- hladovění nebo podvýživě

- a při poruše jaterních funkcí.

Konzumace alkoholu a alkohol obsahujících přípravků není doporučena.

Jodové kontrastní látky

Jodové i.v. kontrastní látky mohou v kombinaci s metforminem způsobit prudké snížení ledvinných

funkcí vedoucí k hromadění metforminu a zvýšenému riziku vzniku laktacidemické acidózy. Pokud je takové vyšetření nutné, je třeba přerušit léčbu metforminem před nebo během podání jodových kontrastních látek a opět zahájit až za 48 hodin po jejich aplikaci, a pouze tehdy, pokud jsou ledvinné funkce obnoveny k normálu.

Glukokortikoidy, beta-2 sympatomimetika a diuretika

Glukokortikoidy (systémově a lokálně podané), beta-2 sympatomimetika a diuretika vykazují vnitřní

hyperglykemickou aktivitu. Pokud některý z těchto léků užíváte, je nutné u Vás provádět častější kontrolu hladiny glukózy v krvi, zvláště na počátku léčby. Pokud je to nutné, je třeba úprava dávkování léku Stadamet 1000 v průběhu užívání těchto léků a pak i po jeho ukončení.

ACE inhibitory

ACE inhibitory mohou snížit hladinu glukózy v krvi. Pokud je to nutné, je třeba úprava dávkování léku Stadamet 1000 v průběhu užívání ACE inhibitorů a pak i po jeho ukončení.

3.)

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop