PRAMIPEXOL MYLAN - Interakce


 

Interakce léku: Pramipexol mylan Tableta


Generikum: pramipexole
Účinná látka: pramipexole dihydrochloride 2.5% trituration
Alternativy: Calmolan, Glepark, Medopexol, Mirapexin, Oprymea, Pexapral, Pramipexol stada, Pramipexol teva, Pramipexole accord, Sifrol
ATC skupina: N04BC05 - pramipexole
Obsah účinných látek: 0,18MG, 0,26MG, 0,52MG, 0,7MG, 2,1MG
Formy: Tableta, Tableta s prodlouženým uvolňováním
Balení: Blistr
Obsah balení: 10
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte Pramipexol Mylan

• jestliže jste alergický/á na pramipexol nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6).

Upozornění a opatření

Před užitím přípravku Pramipexol Mylan se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem. Informujte svého lékaře, jestliže máte (měl/a jste) nebo se u Vás objeví jakákoli změna zdravotního stavu nebo příznaky,

zejména následující:

• onemocnění ledvin; • halucinace (zrakové, sluchové nebo pocit vnímání jevů, které neexistují). Většina halucinací je zraková; • dyskineze (tj. abnormální, nekontrolovatelné pohyby končetin). Pokud trpíte pokročilou Parkinsonovou chorobou a užíváte levodopu, může se u Vás rozvinout dyskineze během zvyšování dávky přípravku Pramipexol Mylan; • dystonie (porucha svalového napětí), (neschopnost udržet tělo a krk rovně a ve vzpřímené poloze (axiální dystonie)). Zvláště může dojít k předklonu hlavy a krku (stav rovněž zvaný antekolis), předklonu trupu (stav rovněž zvaný kamptokormie) nebo úklonu trupu (stav rovněž zvaný pleurototonus nebo Pisa syndrom). Pokud se tyto příznaky objeví, může lékař Vaši léčbu změnit; • spavost a/nebo epizody náhlého usínání; • nadměrné užívání přípravku a touha po něm; • psychózy (tj. příznaků podobných schizofrenii); • poruchy zraku. Během léčby Vás má pravidelně vyšetřovat oční lékař; • těžké onemocnění srdce nebo cév. Lékař Vám bude pravidelně kontrolovat krevní tlak, zvláště na počátku léčby. Tímto se předchází posturální hypotenzi (poklesu krevního tlaku při vzpřímení se, což může vést k závratím nebo ztrátě vědomí).

Informujte svého lékaře, pokud si Vy nebo Vaše rodina/pečovatel(ka) všimne, že u Vás dochází k rozvoji nutkavého nebo impulzivního chování, které je pro Vás neobvyklé a v rámci kterého nejste schopný/á odolat nutkání, puzení nebo pokušení vykonávat některé činnosti, které by mohly poškodit Vás nebo ostatní. Jedná se o tzv. impulzivní poruchy chování a mohou zahrnovat projevy jako je návykové hraní hazardních her, nadměrný příjem potravy nebo nadměrné utrácení, abnormálně vysokou sexuální touhu nebo zvýšení četnosti sexuálních myšlenek a pocitů. Váš lékař Vám možná bude muset upravit dávku nebo zastavit podávání přípravku.

Informujte svého lékaře, pokud si Vy nebo Vaše rodina/pečovatel všimne, že se u Vás začíná objevovat mánie (neklid, pocit povznesené nálady nebo nadměrné vzrušení) nebo delirium (snížené vědomí, zmatenost, ztráta vnímání reality). Váš lékař Vám možná bude muset upravit dávku nebo zastavit podávání přípravku.

Informujte svého lékaře, pokud se u Vás po ukončení léčby přípravkem Pramipexol Mylan nebo po snížení jeho dávky objeví příznaky, jako je deprese, apatie, úzkost, únava, pocení nebo bolest. Pokud budou problémy přetrvávat déle než několik týdnů, může lékař Vaši léčbu upravit.

Děti a dospívající

Pramipexol Mylan není určen pro použití u dětí a dospívajících mladších 18 let.

Další léčivé přípravky a Pramipexol Mylan

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat, a to včetně léků, rostlinných léků, doplňků stravy nebo potravin pro zvláštní výživu, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.

Při léčbě přípravkem Pramipexol Mylan nesmíte užívat antipsychotika (léky používané k léčbě určitých duševních a emočních stavů. Napomáhá to opravit chemickou nerovnováhu v mozku, která způsobuje

duševní nemoci).

Při užívání následujících léků je nutné věnovat zvýšenou pozornost:

• cimetidin (léčba zvýšené žaludeční kyselosti a žaludečních vředů) • amantadin (používaný k léčbě Parkinsonovy choroby) • mexiletin (léčba nepravidelného srdečního rytmu, stavu zvaného ventrikulární arytmie) • zidovudin (který může být podáván k léčbě infekce HIV) • cisplatina (k léčbě různých typů nádorů) • chinin (který může být použit k prevenci bolestivých nočních křečí nohou a pro léčbu jednoho typu malárie známého jako tropická malárie (maligní malárie)) • prokainamid (k léčbě nepravidelného srdečního rytmu)

Pokud užíváte levodopu, je vhodné při zahájení léčby přípravkem Pramipexol Mylan dávku levodopy snížit.

Dbejte opatrnosti, pokud užíváte přípravky na uklidnění (sedativa) nebo pokud pijete alkohol. Přípravek Pramipexol Mylan může v těchto případech ovlivnit Vaši schopnost řídit nebo ovládat stroje.

Přípravek Pramipexol Mylan s jídlem, pitím a alkoholem

Dbejte opatrnosti, pokud pijete alkohol během léčby přípravkem Pramipexol Mylan, protože alkohol může zvyšovat riziko spavosti a náhlého usnutí.

Pramipexol Mylan lze užívat spolu s jídlem nebo na lačno.

Těhotenství a kojení

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat. Váš lékař s Vámi poté projedná, zda máte pokračovat v léčbě přípravkem Pramipexol Mylan.

Účinek přípravku Pramipexol Mylan na nenarozené dítě není znám. Pokud jste těhotná, Pramipexol Mylan neužívejte, pokud Vám lékař jeho užívání nedoporučí.

Pramipexol Mylan se nesmí užívat během kojení. Pramipexol Mylan může vést ke snížení tvorby mateřského mléka. Léčivá látka může přecházet do mateřského mléka a tím ovlivnit Vaše dítě. Jestliže je užívání přípravku Pramipexol Mylan nevyhnutelné, kojení je třeba ukončit.

Poraďte se se svým lékařem dříve, než začnete užívat jakýkoliv lék.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Pramipexol Mylan může způsobovat halucinace (zrakové, sluchové nebo pocitové vnímání jevů, které neexistují). Pokud se Vás to týká, nesmíte řídit ani obsluhovat stroje.

Pramipexol Mylan může způsobovat spavost nebo příhody náhlého usínání, zejména při podávání s alkoholem nebo jinými přípravky s tlumícím účinkem. Pokud tyto nežádoucí účinky zpozorujete, neřiďte vozidla a neobsluhujte stroje. Informujte o tom Vašeho lékaře.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop