OLICARD RETARD - Interakce


 

Interakce léku: Olicard retard Tvrdá tobolka s prodlouženým uvolňováním


Generikum: isosorbide mononitrate
Účinná látka: isosorbide mononitrate
Alternativy: Mono mack depot, Monosan, Monotab, Monotab 20, Monotab sr, Sorbimon
ATC skupina: C01DA14 - isosorbide mononitrate
Obsah účinných látek: 40MG, 60MG
Formy: Tvrdá tobolka s prodlouženým uvolňováním
Balení: Blistr
Obsah balení: 100
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Olicard 40 mg retard/Olicard 60 mg retard

● jestliže jste alergický(á) na isosorbid-mononitrát nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6)

● jestliže máte akutní oběhový kolaps (šok, cévní selhání)

● trpíte-li kardiogenním šokem (šok způsobený těžkou poruchou srdeční funkce)

● jestliže máte velice nízký krevní tlak (pod 90 mmHg)

● Olicard 40 mg retard/Olicard 60 mg retard nesmí být užíván současně s inhibitory fosfodiesterázy typu 5 (viz bod Další léčivé přípravky a přípravek Olicard 40 mg retard/Olicard 60 mg retard).

Upozornění a opatření

Před užitím přípravku Olicard 40 mg retard/Olicard 60 mg retard se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem nebo zdravotní sestrou.

Přípravek Olicard 40 mg retard/Olicard 60 mg retard není vhodný pro léčbu akutních záchvatů anginy pectoris a akutního infarktu myokardu.

Při některých srdečních onemocněních, při náchylnosti k oběhovým poruchám (pokles krevního tlaku při změně polohy do stoje) nebo onemocněních spojených se zvýšeným nitrolebním tlakem lékař posoudí, zda je užívání přípravku Olicard 40 mg retard/Olicard 60 mg retard vhodné (např. při srdečních vadách se zúženými ústími, při pozánětlivých změnách osrdečníku apod.).

Děti a dospívající

Bezpečnost ani účinnost přípravku Olicard 40 mg retard/Olicard 60 mg retard nebyla u dětí mladších 18 let stanovena. Data nejsou k dispozici.

Další léčivé přípravky a přípravek Olicard 40 mg retard/Olicard 60 mg retard

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat.

Při současném užívání jiných vazodilatancií (léky rozšiřující cévy), antihypertenziv (léky k léčbě vysokého krevního tlaku), která snižují krevní tlak (např. betablokátorů, kalciových antagonistů), dále také neuroleptik, tricyklických antidepresiv nebo alkoholu může být hypotenzní účinek (snížení krevního tlaku) přípravku Olicard 40 mg retard/Olicard 60 mg retard zesílen.

Současné podání přípravku Olicard 40 mg retard/Olicard 60 mg retard a inhibitorů fosfodiesterázy typu 5 (sildenafil, vardenafil, tadalafil) může způsobit významné snížení krevního tlaku.

Přípravek Olicard 40 mg retard/Olicard 60 mg retard může zvyšovat hypertenzní účinek (zvýšení krevního tlaku) dihydroergotaminu.

Těhotenství, kojení a plodnost

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Těhotenství

Zkušenosti s podáváním přípravku Olicard 40 mg retard/Olicard 60 mg retard u žen v těhotenství nejsou k dispozici.

Studie na zvířatech při dávkách odpovídajících použití u lidí nenaznačují přímé ani nepřímé škodlivé účinky na průběh těhotenství, vývoj zárodku ani plodu, porod a vývoj dítěte po porodu.

Vhodnost užívání přípravku u těhotných žen určuje lékař.

Kojení

Údaje o vylučování přípravku Olicard 40 mg retard/Olicard 60 mg retard do mateřského mléka u lidí i u zvířat chybí. Riziko pro kojené dítě nelze vyloučit. Je-li přípravek podáván během kojení, je třeba sledovat jeho případný účinek na dítě.

Vhodnost užívání přípravku u těhotných a kojících žen určuje lékař.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Studie sledující vliv na schopnost řídit vozidla nebo obsluhovat stroje nebyly prováděny. Při léčbě přípravkem Olicard 40 mg retard/Olicard 60 mg retard, a to zvláště na jejím začátku, při zvýšení dávky, přechodu na jiné přípravky a při současném podání s alkoholem, se může objevit závrať, ospalost nebo únava. To je třeba při řízení vozidel nebo obsluze strojů uvážit. Tyto činnosti byste měl(a) vykonávat jen s výslovným souhlasem lékaře.

Přípravek obsahuje sacharosu. Pokud Vám Váš lékař řekl, že nesnášíte některé cukry, poraďte se se svým lékařem, než začnete tento léčivý přípravek užívat.

3.
Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop