LANSOPRAZOL TEVA - Interakce


 

Interakce léku: Lansoprazol teva Enterosolventní tvrdá tobolka


Generikum: lansoprazole
Účinná látka: lansoprazole
Alternativy: Lansoprazol liconsa, Lansoprazol momaja, Lansoprazol mylan, Lanxib, Lanzul
ATC skupina: A02BC03 - lansoprazole
Obsah účinných látek: 15MG, 30MG
Formy: Enterosolventní tvrdá tobolka
Balení: Blistr
Obsah balení: 7
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Lansoprazol Teva

• jestliže jste alergický(á) na lansoprazol nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6); • jestliže užíváte lék obsahující atazanavir (používá se k léčbě HIV infekce).

Upozornění a opatření

Před použitím přípravku Lansoprazol Teva se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem:

• jestliže máte závažné onemocnění jater. Lékař Vám možná bude muset upravit dávku léku. Lékař může provést nebo nechat provést další vyšetření, které se nazývá endoskopie, za účelem diagnostiky Vašeho onemocnění nebo vyloučení zhoubného onemocnění. • jestliže užíváte přípravek Lansoprazol Teva spolu s dalšími léčivými přípravky určenými k léčbě infekce způsobené bakterií Helicobacter pylori (antibiotika) nebo spolu s protizánětlivými léky k léčbě bolesti nebo revmatického onemocnění: přečtěte si prosím pečlivě také příbalové informace těchto léků. • jestliže užíváte Lansoprazol Teva dlouhodobě (déle než 1 rok), Váš lékař Vás bude pravděpodobně zvát na pravidelné kontroly. Při každé návštěvě svého lékaře mu oznamte všechny nové a neobvyklé příznaky a okolnosti Vašeho zdravotního stavu. • jestliže dostanete během léčby přípravkem Lansoprazol Teva průjem, obraťte se ihned na svého lékaře, protože při léčbě přípravkem Lansoprazol Teva dochází k mírnému zvýšení výskytu infekčního průjmu. • pokud užíváte přípravek Lansoprazol Teva déle než 3 měsíce, mohlo by u Vás dojít k poklesu hladiny hořčíku v krvi. Nízká hladina hořčíku se projevuje únavou, mimovolnými záškuby svalů, dezorientací, křečemi, závratěmi a zrychleným srdečním tepem. Pokud se u Vás vyskytne některý z těchto příznaků, sdělte to ihned svému lékaři. Nízká hladina hořčíku v krvi může vyvolat i pokles hladin draslíku a vápníku v krvi. Lékař může rozhodnout o provádění pravidelných kontrol hladiny hořčíku v krvi. • pokud užíváte inhibitor protonové pumpy, jako je lansoprazol,zvláště po dobu delší než 1 rok, můžete mít mírně zvýšené riziko zlomeniny krčku stehenní kosti, zápěstí nebo páteře. Sdělte svému lékaři, zda trpíte osteoporózou nebo užíváte kortikosteroidy (mohou také zvyšovat riziko osteoporózy). • pokud se u Vás někdy objevila kožní reakce po léčbě přípravkem, který je podobný přípravku Lansoprazol Teva a snižuje množství žaludeční kyseliny. • pokud máte jít na speciální vyšetření krve (chromogranin A)

Pokud budete mít na kůži vyrážku, zejména na místech vystavených slunečním paprskům, sdělte to co nejdříve svému lékaři, protože Vaši léčbu přípravkem Lansoprazol Teva bude možná nutné ukončit. Neopomeňte uvést i případné další nežádoucí účinky, jako jsou bolesti kloubů. Další léčivé přípravky a přípravek Lansoprazol Teva

Prosím, informujte svého lékaře o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval (a) v nedávné době.

Informujte svého lékaře zejména o užívání léků obsahujících tyto léčivé látky, protože přípravek Lansoprazol Teva může ovlivnit jejich účinek:

• ketokonazol, itrakonazol, rifampicin (léky používané k léčbě infekcí); • digoxin (používaný k léčbě srdečních onemocnění); • takrolimus (používaný k zabránění odmítnutí transplantovaného orgánu); • theofylin (používaný k léčbě průduškového astmatu); • fluvoxamin (používaný k léčbě deprese a dalších psychiatrických onemocnění); • třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum), (používaná k léčbě mírné deprese); • antacida (používaná k léčbě pálení žáhy a kyselé regurgitace (tj. návrat kyselého žaludečního obsahu zpět do jícnu)); • sukralfát (používaný k hojení vředů).

Přípravek Lansoprazol Teva s jídlem a pitím

Pro dosažení optimálního účinku užívejte přípravek Lansoprazol Teva nejméně 30 minut před jídlem.

Těhotenství, kojení a plodnost

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

U pacientů léčených přípravkem Lansoprazol Teva se občas vyskytují nežádoucí účinky jako např. točení hlavy, závratě, únava a poruchy zraku (viz bod 4). Jestliže se u Vás vyskytnou nežádoucí účinky, jako jsou tyto, buďte opatrný(á), protože Vaše schopnost reakce může být snížena.

NEŘIĎTE, pokud máte pocit, že nejste způsobilý(á) řídit motorové vozidlo nebo vykonávat další úkoly, které vyžadují zvýšenou pozornost. Přečtěte si všechny informace uvedené v této příbalové informaci.

Pokud si nejste něčím jistý(á), poraďte se se svým lékařem, zdravotní sestrou nebo lékárníkem.

Přípravek Lansoprazol Teva obsahuje sacharózu

Pokud Vám někdy lékař sdělil, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, poraďte se s ním dříve, než začnete tento léčivý přípravek užívat.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop