FOXIS - Interakce


 

Interakce léku: Foxis Potahovaná tableta


Generikum: tramadol and paracetamol
Účinná látka: paracetamol
Alternativy: Apo-tramadol/paracetamol, Doreta, Doreta prolong, Maratia, Medracet, Palgotal, Partramec, Tramadol/paracetamol accord, Tramadol/paracetamol actavis, Tramadol/paracetamol medreg, Tramadol/paracetamol teva, Tramylpa, Tutus, Zaldiar, Zaldiar effervescens
ATC skupina: N02AJ13 - tramadol and paracetamol
Obsah účinných látek: 37,5MG/325MG
Formy: Potahovaná tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 30 II
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


- jestliže jste alergický(á) na tramadol, paracetamol nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6)
- v případě akutní otravy alkoholem
- jestliže užíváte léky na spaní, léky proti bolesti nebo léky ovlivňující náladu a psychiku
- jestliže užíváte současně léky zvané inhibitory monoaminoxidázy (MAOI) nebo jestliže od doby, kdy jste je přestal(a) užívat, uplynulo méně než dva týdny; léky skupiny MAOI se užívají při depresích nebo při Parkinsonově nemoci
- jestliže trpíte závažným onemocněním jater
- jestliže máte epilepsii, kterou Vaše současná léčba neupravuje.

Neužívejte přípravek FOXIS,

Upozornění a opatření

Před použitím přípravku FOXIS se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem

- jestliže máte závažné ledvinové obtíže; v takovém případě se přípravek FOXIS nedoporučuje. Při středně těžkém onemocnění ledvin je třeba prodloužit interval mezi dávkami léku na 12 hodin
- jestliže máte jaterní obtíže nebo onemocnění, například Vám zežloutnou oči a pokožka, což může svědčit o žloutence
- jestliže máte závažné dechové obtíže, například astma nebo závažné plicní obtíže
- jestliže jste závislí na nějakém léku (například na morfinu)
- jestliže jste v nedávné době utrpěl(a) úraz hlavy, šok nebo jste měl(a) silné bolesti hlavy spojené se zvracením (bylo Vám špatně)
- jestliže máte epilepsii nebo jste již měl(a) záchvaty
- jestliže jste z neznámých důvodů ve stavu sníženého vědomí.

Ve všech těchto případech je při užívání léku zapotřebí opatrnosti.

Tramadol se nesmí užívat jako substituční léčba u pacientů závislých na opioidech, protože nepotlačuje abstinenční příznaky morfinového typu.

Tramadol může i při doporučeném dávkování vyvolávat křeče. Proto se přípravek FOXIS nemá předepisovat epileptickým pacientům během jejich léčby ani osobám citlivým ke křečím nebo záchvatům, pokud to není naprosto nezbytné.

Dlouhotrvající a časté užívání léků tlumících bolest, jako je tramadol, může mít za následek těžší formy nebo častější bolesti hlavy. Pokud u Vás tato situace nastane, neměli byste zvyšovat dávku léku proti bolesti, ale obráťte se na svého lékaře.

Děti

U dětí mladších 12 let se přípravek FOXIS nedoporučuje. Účinnost a bezpečnost u dětí nebyla stanovena.

Zneužívání

Tramadol v léčebných dávkách může vyvolávat abstinenční příznaky. Byly zaznamenány vzácné případy závislosti a zneužívání.

Chirurgické zákroky

Tramadol ve spojení s anestetiky enfluranem a oxidem dusným při celkové anestezii může napomáhat tomu, aby pacient nabyl během operace vědomí. Proto je třeba vyhýbat se při lehké anestezii užívání tramadolu do doby, než budou známy další informace.

Další léčivé přípravky a přípravek FOXIS

Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat.

Přípravek FOXIS se nesmí užívat současně s: inhibitory MAO (sloužícími k léčbě depresí nebo Parkinsonovy choroby), protože hrozí nebezpečí serotoninového syndromu. Serotoninový syndrom se může projevovat průjmem, bušením srdce, pocením, třesem, zmateností a případně i kómatem. Pokud jste inhibitory MAO v nedávné době užíval(a), musí mezi jejich vysazením a nasazením tramadolu uplynout doba přinejmenším dvou týdnů.

Přípravek FOXIS by se neměl užívat současně s:

- karbamazepinem (lékem na epilepsii a některé druhy bolestí); pokud tyto léky současně užíváte, účinnost a doba působení tramadolu se sníží
- léky proti bolestem, jako je buprenorfin, nalbufin nebo pentazocin; pokud tyto léky současně užíváte, účinnost přípravku FOXIS proti bolestem se sníží a hrozí nebezpečí abstinenčních příznaků.

Dále by se přípravek FOXIS neměl užívat současně s těmito léky:

- Serotoninergní léky, jako jsou selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI, sloužící k léčbě depresí) nebo triptany (které se užívají při migréně). Pokud byste tyto léky současně užíval(a), mohl by u Vás propuknout serotoninový syndrom. K jeho příznakům patří
například zmatenost, neklid, horečka, pocení, ztráta koordinace, přemrštěné reflexy, mimovolní záškuby svalů a průjem.
- Jiné deriváty opioidů (včetně léků proti kašli a prostředků substituční léčby), barbituráty a benzodiazepiny (sedativa). Při současném užívání těchto léků se může zvyšovat nebezpečí útlumu dechu, což může mít při předávkování smrtelné následky.
- Přípravky tlumící centrální nervovou soustavu, anxiolytika (léky k potlačování úzkostí), hypnotika, sedativní antidepresiva, sedativní antihistaminika (léky proti alergiím), neuroleptika (přípravky k léčbě psychózy), centrálně působící léky proti vysokému krevnímu tlaku, thalidomid (sedativum) a baklofen (lék na uvolňování svalů). Tyto léky mohou zhoršovat útlum centrálního nervového systému. Snižují pozornost, takže řídit nebo obsluhovat stroje pod jejich vlivem může být nebezpečné.
- Léky typu warfarinu (na ředění krve). Možná Vám lékař bude muset pravidelně kontrolovat tzv. protrombinový čas.
- Další léky, které blokují jaterní enzym CYP3A4, jako je ketokonazol nebo erytromycin.
- Léky snižující práh záchvatů, jako je bupropion, antidepresiva na bázi inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu, tricyklická antidepresiva a neuroleptika. Pokud byste užívali tramadol společně s těmito léčivy, mohlo by to zvyšovat nebezpečí křečí.
- Metoklopramid nebo domperidon (léky na nevolnost a zvracení). Pokud byste tyto léky užívali současně s přípravkem FOXIS, mohlo by se u Vás zvýšit vstřebávání paracetamolu.
- Cholestyramin (lék na snižování cholesterolu v krvi), protože může snižovat vstřebávání přípravku FOXIS.
- Užíváním ondansetronu (lék na nevolnost) se může změnit účinnost přípravku FOXIS.

Riziko nežádoucích účinků je zvýšené

- Jestliže užíváte léky, které mohou vyvolat křeče (záchvaty), jako některá antidepresiva nebo antipsychotika. Riziko vyvolání záchvatu se může zvýšit, jestliže s těmito léky současně užíváte i přípravek FOXIS. Váš lékař Vám řekne, jestli je pro Vás užívání přípravku FOXIS vhodné.

- Jestliže užíváte určitá antidepresiva, přípravek FOXIS a tyto léky se mohou vzájemně ovlivňovat a můžou se u Vás projevit příznaky jako mimovolné rytmické svalové stahy, včetně stahů okohybných svalů, neklid, nadměrné pocení, třes, zvýšené reflexy, zvýšení svalového napětí, tělesná teplota nad 38 °C.

Přípravek FOXIS s jídlem, pitím a alkoholem

Přípravek FOXIS je možno užívat s jídlem nebo nezávisle na jídle. Během léčby nepijte alkoholické nápoje, protože alkohol zvyšuje sedativní účinek přípravku FOXIS.

Těhotenství a kojení

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Těhotenství

Během těhotenství přípravek FOXIS neužívejte.

Dlouhodobé užívání v těhotenství by mohlo u novorozence vyvolat v důsledku návyku abstinenční příznaky.

Kojení

Tramadol se vylučuje do mateřského mléka. Z toho důvodu byste neměla přípravek Foxis užít během kojení více než jednou. Pokud užijete přípravek Foxis více než jednou, měla byste přestat kojit.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Tento přípravek může vyvolávat ospalost a závratě, které se mohou zhoršit vlivem alkoholu nebo jiných přípravků tlumících centrální nervový systém. Jestliže pociťujete ospalost a závratě, neměl(a) byste řídit ani obsluhovat stroje.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop