CURACNé - Interakce


 

Interakce léku: Curacné Měkká tobolka


Generikum: isotretinoin
Účinná látka: isotretinoin
Alternativy: Aknenormin, Asotiorga, Isotretinoin belupo
ATC skupina: D10BA01 - isotretinoin
Obsah účinných látek: 10MG, 20MG, 40MG
Formy: Měkká tobolka
Balení: Blistr
Obsah balení: 30
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek CURACNÉ

• jestliže jste těhotná nebo kojíte, máte-li v úmyslu otěhotnět nebo jestliže můžete otěhotnět a nedodržujete opatření požadovaná v rámci této léčby pro ochranu před otěhotněním (viz rámeček „Důležité informace k těhotenství a kojení“). • jestliže jste alergický/á na isotretinoin nebo na kteroukoliv další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6), zejména na arašídy nebo sóju. • jestliže trpíte hepatickou insuficiencí (závažné onemocnění jater). • v případě hypervitaminózy A (velmi vysoká hladina vitaminu A v těle). • jestliže máte vysokou hladinu lipidů v krvi (cholesterol, triglyceridy). • jestliže užíváte antibiotikum z kategorie tetracyklinů. • jestliže užíváte vitamin A nebo jiné retinoidy (acitretin, alitretinoin).

Upozornění a opatření

Před užitím přípravku CURACNÉ se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem:

• jestliže Vaše anamnéza zahrnuje depresi nebo jiné duševní problémy (viz kapitola 4. Možné nežádoucí účinky). • jestliže máte problémy s ledvinami. Lékař může upravit dávku isotretinoinu. • jestliže máte nadváhu nebo trpíte cukrovkou, vysokou hladinou cholesterolu nebo triglyceridů v krvi, nebo máte vysokou spotřebu alkoholu.

V těchto případech lze pozorovat zvýšení hladiny lipidů a glyceridů v krvi.

Jestliže se na Vás některá z těchto podmínek vztahuje, lékař Vám může předepsat pravidelné krevní testy.

Trpíte-li cukrovkou, sledujte během období léčby pečlivě svoji hladinu glukózy v krvi.

• jestliže máte problémy s játry.

Přípravek CURACNÉ může zvýšit hladiny transamináz (jaterních enzymů). Lékař Vám předepíše pravidelné krevní testy před i v průběhu léčby, aby zkontroloval stav Vašich jater.

Trvalé zvýšení hladiny těchto enzymů může lékaře vést ke snížení dávky přípravku CURACNÉ nebo k přerušení léčby.

• jestliže se ve Vaší anamnéze objevují střevní potíže.

Okamžitě ukončete léčbu a urychleně informujte lékaře:

• jestliže v průběhu léčby nebo v době jednoho měsíce následujícího po ukončení léčby otěhotníte. • jestliže se u Vás vyskytne: o obtížné dýchání, svědění a/nebo kožní vyrážka. o bolest hlavy s nevolností, zvracením nebo poruchou zraku. o prudká bolest žaludku, nevolnost nebo zvracení, popř. těžký průjem s krví ve stolici. o obtížné močení nebo nemožnost močit. o zhoršení nočního vidění a/nebo porucha zraku. o psychiatrické poruchy, zejména příznaky deprese (velká sklíčenost nebo záchvaty pláče, myšlenky na sebepoškození nebo odcizení se od rodiny nebo přátel).

Tyto příznaky mohou být způsobeny alergickou reakcí.

• jestliže zaznamenáte zežloutnutí očí nebo pokožky a závratě.

Zvláštní upozornění pro pacientky:

Užívání v období těhotenství a kojení:

V období těhotenství a kojení je užívání přípravku CURACNÉ přísně zakázáno (viz rámeček „Důležité informace k těhotenství a kojení“).

Důležité informace k těhotenství a kojení

Těhotenství a kojení představují absolutní kontraindikaci léčby isotretinoinem

Přípravek CURACNÉ je teratogenní. To znamená, že jestliže během léčby nebo během jednoho měsíce po ukončení léčby otěhotníte, může tento přípravek způsobit vážné malformace vašeho nenarozeného dítěte:

Obrázek možných vnějších malformací v případě otěhotnění během léčby isotretinoinem: žádné uši nebo uši umístěny příliš nízko, velká hlava a malá brada, abnormality v oblasti očí a malformace patra.

Často dochází k vnitřním malformacím. Ty postihují srdce, brzlík a nervovou soustavu a příštítná tělíska.

Tento přípravek může také způsobit spontánní potrat.

Přípravek CURACNÉ nesmíte užívat

• jestliže jste těhotná nebo máte v úmyslu během léčby nebo během jednoho měsíce po léčbě otěhotnět. • jestliže kojíte, protože isotretinoin se může dostat do mateřského mléka a vašemu dítěti uškodit.

PROGRAM PREVENCE OTĚHOTNĚNÍ

Žena v plodném věku smí podstoupit léčbu přípravkem CURACNÉ pouze pokud jsou splněny všechny následující podmínky:

Podmínky pro předepisování a podávání přípravku CURACNÉ ženám v plodném věku:

• Pochopila jste, že léčba představuje teratogenní riziko (nebezpečí poškození vývoje plodu) • Rozumíte tomu, proč nesmíte otěhotnět.

Váš lékař vás informoval o opatřeních, jejichž cílem je zabránit otěhotnění, a dal vám příručku vysvětlující různé metody antikoncepce.

Je-li to nezbytné, může vás lékař poslat ke gynekologovi.

• Souhlasíte s tím, že budete užívat alespoň jednu účinnou metodu antikoncepce, ale nejlépe dvě, včetně bariérové metody: o alespoň 1 měsíc před zahájením léčby přípravkem CURACNÉ, o během léčby, o po dobu 1 měsíce po ukončení léčby.

Musíte užívat antikoncepci, i když nejste sexuálně aktivní nebo když již nemáte menstruaci.

• Rozumíte nutnosti pravidelné měsíční lékařské kontroly a souhlasíte s ní. V této souvislosti vám lékař předepíše těhotenské testy: o před zahájením léčby přípravkem CURACNÉ. Test bude proveden během prvních 3 dnů menstruačního cyklu (periody). o každý měsíc během léčby, o a za 5 týdnů po ukončení léčby.

Výsledek každého testu musí být negativní: Během léčby a během jednoho měsíce po ukončení léčby nesmíte otěhotnět.

• Musíte podepsat (vy sama nebo dospělá osoba, která za vás nese právní odpovědnost) formulář souhlasu s léčbou a nutností antikoncepčních opatření, říkající že: o jste byla informována o rizicích souvisejících s léčbou přípravkem CURACNÉ, o souhlasíte s tím, že budete dodržovat program Prevence proti otěhotnění.

Zvláštní upozornění pro muže:

Předepisování tohoto přípravku mužům se neřídí žádnými zvláštními podmínkami: nebylo prokázáno, že by užívání isotretinoinu mělo nepříznivý vliv na plodnost nebo potomstvo mužů.

Mějte na paměti, že přípravek nesmíte dávat nikomu jinému, zejména ne ženám.

Další léčivé přípravky a přípravek CURACNÉ:

Prosím informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době nebo které možná budete užívat, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.

Během léčby přípravkem CURACNÉ neužívejte léčiva obsahující vitamin A nebo tetracykliny.

Užívání isotretinoinu současně s topickými keratolytickými či exfoliativními přípravky proti akné se nedoporučuje, neboť by mohlo dojít k zesílení lokálního podráždění.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Při řízení dopravních prostředků nebo obsluze strojů v noci buďte opatrný/á, váš zrak může být v noci během léčby horší, někdy i náhle.

Toto zhoršení jen zřídkakdy přetrvává i po ukončení léčby.

Přípravek CURACNÉ obsahuje sójový olej.

Jestliže jste alergický(á) na arašídy nebo sóju, neužívejte tento léčivý přípravek.

Rady pro běžný život:

• Jestliže během léčby zaznamenáte suchou pleť nebo rty, naneste na pleť zvlhčující masti nebo krémy a na rty balzám. • Obecně se při léčbě vyhýbejte výrobkům, které dráždí pokožku (například peelingový krém). • Vyhýbejte se nadměrnému slunečnímu svitu: přípravek CURACNÉ může během léčby zvýšit citlivost na slunce.

Jestliže se nemůžete vyvarovat pobytu na slunci, použijte opalovací krém s ochranným faktorem minimálně 15 (minimálně SPF15).

Nenavštěvujte solária a nepoužívejte UV lampy ani solární boxy.

• Během léčby a alespoň 6 měsíců po jejím ukončení se vyhýbejte depilaci voskem. Kromě toho se vyhýbejte chirurgickým metodám léčení - dermabrazi a laserové terapii (kosmetické postupy, jejichž cílem je vyhladit pleť a odstranit jizvy a známky stárnutí). Tyto postupy mohou způsobit zjizvení pokožky, hypo/hyperpigmentaci (skvrny či výrazné zbarvení pleti) a odchlípení epidermu. • Jestliže v průběhu léčby zaznamenáte pocit suchých očí, používejte místo kontaktních čoček brýle. • Je možné, že budete potřebovat používat sluneční brýle k ochraně očí před oslněním. • Při řízení dopravních prostředků a obsluze strojů v noci buďte vždy opatrný/á, protože dochází k náhlým změnám zraku (zhoršení vidění v noci). • Nevynakládejte při léčbě přípravkem CURACNÉ velkou fyzickou námahu, protože v souvislosti s léčbou se občas mohou objevit bolesti kloubů a svalů. • Během léčby a po dobu jednoho měsíce po ukončení léčby nedarujte krev. Kdyby dostala vaši krev těhotná žena, mohlo by se její dítě narodit se závažnými vrozenými vadami (malformacemi).

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop