CALTRATE 600 MG/400 IU D3 POTAHOVANá TABLETA - Interakce


 

Interakce léku: Caltrate 600 mg/400 iu d3 potahovaná tableta Potahovaná tableta


Generikum: calcium, combinations with other drugs
Účinná látka: calcium carbonate, cholecalciferol concentrate powder form
Alternativy: Biomin h, Calcichew d3, Calcichew d3 jahoda, Calcichew d3 lemon, Calcium cholecalciferol béres, Calcium/vitamin d3 meda, Calcium/vitamin d3 sandoz, Calcium/vitamin d3 viatris, Caltrate d3, Caltrate plus, Kombi-kalz, Kombi-kalz 1000/880, Videmel, Videmel forte
ATC skupina: A12AX - calcium, combinations with other drugs
Obsah účinných látek: 600MG/400IU
Formy: Potahovaná tableta
Balení: Obal na tablety
Obsah balení: 30
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Caltrate 600 mg / 400 IU D3

• jestliže jste alergický(á) na vápník, vitamín D nebo na kteroukoli další složku přípravku Caltrate 600 mg / 400 IU D3, především na sojový olej nebo na arašídy (uvedenou v bodě 6);
• pokud trpíte selháním ledvin;
• jestliže máte abnormálně vysokou hladinu vápníku v krvi (hyperkalcémie) a/nebo nadměrně ztrácíte vápník močí (hyperkalciurie);
• jestliže trpíte stavem, který by mohl vést k hyperkalcémii a/nebo hyperkalciurii (např. nadměrnou činností příštítných tělísek, onemocněním kostní dřeně (myelomem), zhoubným nádorem kostí (kostními metastázami));
• pokud trpíte ledvinovými kameny (kalciová litiáza) nebo se Vám ukládá vápník v ledvinách (nefrokalcinóza),
• jestliže trpíte nadměrným přísunem vitamínu D (hypervitaminóza D).

Upozornění a opatření

Před užitím přípravku Caltrate 600 mg / 400 IU D3 se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

• V případě dlouho trvající léčby přípravkem Caltrate 600 mg / 400 IU D3 je nutno pravidelně sledovat množství vápníku v krvi (kalcémii). Toto sledování je zvláště důležité u starších osob a v případech, kdy se léčba užívá ve stejnou dobu jako léčba kardioglykosidy (např. Digoxinem) nebo diuretiky. Lékař může na základě výsledků rozhodnout o snížení či dokonce zastavení Vaší léčby.

• Tablety byste měl(a) zapíjet velkou sklenicí vody (200 ml). Pokud je Vám více než 65 let nebo máte potíže s polykáním, měl(a) byste si rozlamovací tabletu rozdělit na dvě části a zapít je velkou sklenicí vody (200 ml).

Než začnete přípravek Caltrate 600 mg / 400 IU D3 užívat, upozorněte svého lékaře nebo lékárníka:

• jestliže máte ledvinové kameny;
• jestliže trpíte poruchou imunity (sarkoidózou), neboť množství vápníku v krvi a v moči u Vás bude nutno kontrolovat;
• jestliže nejste pohyblivý(á) a současně trpíte řídnutím kostní hmoty (osteoporózou). Tímto se může nadměrně zvyšovat hladina vápníku v krvi, což může způsobovat nežádoucí účinky;
• jestliže užíváte jiné léky obsahující vitamín D3 nebo vápník. Tímto se může nadměrně zvyšovat hladina vápníku v krvi, což může způsobovat nežádoucí účinky.

Děti a dospívající

Přípravek Caltrate 600 mg / 400 IU D3 není určen k použití u dětí a dospívajících.

Další léčivé přípravky a přípravek Caltrate 600 mg / 400 IU D3Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat.

Především:

• Thiazidová diuretika (léky používané pro léčbu vysokého krevního tlaku), neboť ta mohou zvyšovat množství vápníku v krvi.
• Perorální steroidy, neboť ty mohou snižovat množství vápníku v krvi.
• Orlistat (lék používaný k léčbě obezity), cholestyramin, laxativa jako např. parafínový olej, neboť ty mohou snižovat množství vitamínu D3, které vstřebáváte.
• Fenytoin (lék na epilepsii) a barbituráty (léky, které Vám pomáhají spát), neboť ty mohou snižovat účinnost vitamínu D3.
• Kardioglykosidy (léky užívané k léčbě srdečních potíží), neboť ty mohou vyvolávat více nežádoucích účinků, pokud užíváte příliš mnoho vápníku.
• Tetracyklinová antibiotika, neboť vstřebávané množství se může snížit. Je třeba je užívat alespoň 2 hodiny před nebo 4 - 6 hodin po užití přípravku Caltrate 600 mg / 400 IU D3.
• Estramustin (lék užívaný při chemoterapii), hormony štítné žlázy nebo léky obsahující železo, zinek či stroncium, neboť vstřebávané množství se může snížit. Je třeba je užívat alespoň 2 hodiny před užitím přípravku Caltrate 600 mg / 400 IU D3 nebo alespoň 2 hodiny po něm.
• Bisfosfonáty (léčba kostních nemocí), fluorid nebo fluorochinolony (druh antibiotika), neboť vstřebávané množství se může snížit. Je třeba je užívat alespoň 3 hodiny před užitím přípravku Caltrate 600 mg / 400 IU D3 nebo alespoň 3 hodiny po něm.
• Jiné léky obsahující vápník nebo vitamín D po dobu, kdy užíváte přípravek Caltrate 600 mg / 400 IU D3. Tímto se může zvyšovat hladina vápníku v krvi.

PřípravekCaltrate 600 mg / 400 IU D3 s jídlem a pitím

Dvě hodiny před užitím přípravku Caltrate 600 mg / 400 IU D3 byste se měl(a) vyhnout potravinám obsahujícím kyselinu šťavelovou (např. špenát nebo reveň) či kyselinu fytovou (např. celozrnné cereálie), které mohou snížit vstřebávání vápníku.

Těhotenství a kojení

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět,

poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Tento lék lze užívat v těhotenství, nicméně celkový denní příjem vápníku by neměl překročit 1500 mg a denní příjem vitamínu D by neměl být vyšší než 600 IU (měrných jednotek). V případě těhotenství proto denní dávka přípravku Caltrate 600 mg / 400 IU D3 nesmí překročit jednu tabletu denně. Vyšší dávky mohou mít nepříznivé účinky na nenarozené dítě.

Přípravek Caltrate 600 mg / 400 IU D3 můžete užívat během kojení. Vzhledem k tomu, že vápník a vitamín D3 přecházejí do mateřského mléka, musíte nejprve u svého lékaře zjistit, zda Vaše dítě nedostává nějaké jiné přípravky obsahující vitamín D3.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Nepředpokládají se žádné účinky na schopnost řídit a obsluhovat stroje.

Přípravek CALTRATE 600 MG / 400 IU D3 obsahuje sacharosu a hydrogenovaný sojový olej

Caltrate 600 mg / 400 IU D3 obsahuje sacharózu, a proto, pokud Vám lékař řekl, že nesnášíte některé cukry, obraťte se na svého lékaře dříve, než začnete tento lék užívat.

Caltrate 600 mg / 400 IU D3 také obsahuje částečně hydrogenovaný sojový olej, proto, pokud jste alergický(á) na arašídy nebo na sóju, neužívejte tento léčivý přípravek.

Podobné nebo alternativní produkty

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop