ROXITHROMYCIN-RATIOPHARM - vuorovaikutukset


 
Huumeiden yksityiskohdat eivät ole saatavilla valitulla kielellä, alkuperäinen teksti tulee näkyviin

Lääkkeen yhteisvaikutus: Roxithromycin-ratiopharm Film-coated tablet


yleinen: roxithromycin
Vaikuttava aine: roxithromycin
vaihtoehtoja:
ATC-ryhmä: J01FA06 - roxithromycin
Vaikutusainepitoisuus: 150MG, 300MG
Lomakkeet: Film-coated tablet
Balení: Blister
Obsah balení: 10
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek ROXITHROMYCIN-RATIOPHARM

- jestliže jste přecitlivělý/á na roxithromycin nebo na jiná makrolidová antibiotika (léky ze stejné skupiny antibiotik) nebo na některou pomocnou látku přípravku

- současně s léky obsahujícími námelové alkaloidy (ergotamin nebo dihydroergotamin)

- současně s pimozidem, cisapridem, astemizolem a terfenadinem.

Upozornění a opatření Před použitím přípravku Roxithromycin-ratiopharm se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem:

- jestliže Vám lékař zjistil závažné poškození jater (např. jaterní cirhózu se zánětem jater a/nebo volnou tekutinou v břišní dutině) nebo se u Vás objevilo poškození jater po předchozí léčbě

roxithromycinem. Pokud Vám lékař při těchto stavech předepíše tento přípravek, bude Vám častěji provádět vyšetření jaterních funkcí.

- jestliže užíváte přípravky, které mohou způsobit specifické změny na EKG (tzv. prodloužení intervalu QT) – jedná se o některé léky na léčbu poruch srdečního rytmu (tzv. antiarytmika), antidepresiva, některé protiplísňové přípravky, antibiotika nebo antiretrovirotika (na léčbu HIV infekce) – bude Vám lékař častěji provádět EKG vyšetření.

- jestliže se u Vás objeví závažný a přetrvávající průjem, neužívejte žádné léky na tlumení průjmu a poraďte se neprodleně s lékařem.

- jestliže jste v minulosti prodělal(a) anafylaktickou reakci včetně angioedému (otok obličeje, sliznice dýchacího a trávicího ústrojí na podkladě alergické reakce). Pokud se u Vás objeví tyto příznaky, okamžitě kontaktujte lékaře nebo nejbližší zdravotnické zařízení.

- jestliže trpíte onemocněním svalů s názvem myasthenia gravis. Pokud se u Vás objeví mimořádná svalová slabost nebo unavitelnost, vyhledejte neprodleně lékařskou péči.

Při léčbě trvající déle než 14 dní je nutné pravidelné provádění kontrolních laboratorních testů krve, ledvin a jater.

Děti a dospívající

Přípravek není určen dětem s tělesnou hmotností nižší než 40 kg.

Další léčivé přípravky a přípravek Roxithromycin-ratiopharm

Informujte svého lékaře o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat.

Účinky přípravku Roxithromycin-ratiopharm a jiných léků současně užívaných se mohou navzájem ovlivňovat. Jde především o léky na léčbu poruch srdečního rytmu, antidepresiva, protiplísňové přípravky, antibiotika, antiretrovirotika (léčba HIV infekce), dysopyramid (léčba srdeční tachykardie), warfarin (léčba poruch krevní srážlivosti), srdeční glykosidy (digoxin) nebo statiny (léky upravující hladinu tuků v těle).

Léčiva k léčbě zvýšené hladiny cholesterolu v krvi (statiny): při současném podávání roxithromycinu se statiny vzniká potenciální riziko nežádoucích účinků na svaly, např. rhabdomyolýza. Váš lékař Vás bude sledovat.

Jestliže Vám další lékař bude předepisovat nějaký jiný lék, informujte ho, že již užíváte Roxithromycin-ratiopharm.

Přípravek Roxithromycin-ratiopharm s jídlem a pitím

Tablety je třeba užívat alespoň 15 minut před jídlem, polykají se celé, nerozkousané a zapijí se vodou.

Těhotenství, kojení a plodnost

Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoliv lék. Pro užívání přípravku Roxithromycin-ratiopharm v období těhotenství a kojení musí být zvlášť závažné důvody, které

posoudí lékař. Jelikož léčivá látka proniká do mateřského mléka, má být po dobu užívání přípravku kojení přerušeno.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Přípravek může vyvolat závratě a tak nepříznivě ovlivnit činnost vyžadující zvýšenou pozornost a rychlé rozhodování (řízení motorových vozidel, obsluha strojů, práce ve výškách apod.). Tuto činnost je možno vykonávat pouze na základě výslovného souhlasu lékaře.

Přípravek Roxithromycin-ratiopharm obsahuje glukózu Pokud Vám Váš lékař řekl, že nesnášíte některé cukry, poraďte se se svým lékařem, než začnete tento přípravek užívat.
Valikoima tuotevalikoimaamme apteekista