VONILLE - Dávkování


 

Dávkování léku: Vonille Potahovaná tableta


Generikum: gestodene and estrogen
Účinná látka: gestoden
Alternativy: Apleek, Artizia, Birgi, Ditinell, Femoden, Gentilion, Gentilion daily, Harmonet, Indirette, Katya, Lindynette, Lindynette 20, Lisvy, Logest, Lunafem, Lusienne, Minesse, Minulet, Mirelle, Moyete, Nelya, Saxi, Stodette, Sunya, Tanielle, Vidette, Violetta, Zulfija
ATC skupina: G03AA10 - gestodene and estrogen
Obsah účinných látek: 0,06MG/0,015MG
Formy: Potahovaná tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 6X28(24+4)
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


b>Vždy užívejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistá, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Kdy a jak přípravek Vonille užívat

Každý blistr obsahuje 24 aktivních žlutých tablet a 4 bílé tablety placeba.

Tyto barevně odlišené tablety přípravku Vonille jsou seřazeny ve správném pořadí. Jeden blistr obsahuje 28 tablet.

Užívá se jedna tableta přípravku Vonille každý den a může se užívat s jídlem i mezi jídly. Tablety přípravku Vonille se užívají perorálně, polykají se celé a zapíjejí se vodou. Tablety přípravku Vonille byste měla brát každý den přibližně ve stejnou dobu.

Nezaměňte tablety: žluté tablety užívejte prvních 24 dnů a po zbylé čtyři dny užívejte bílé tablety. Každý následný blistr se začne užívat den po užití poslední tablety z předchozího balení (24 žlutých a poté 4 bílé tablety). Mezi dvěma blistry není žádná přestávka.

Z důvodu rozdílného složení tablet je nutné vzít si první tabletu z levého horního rohu a tablety užívat pravidelně každý den. Kvůli správnému pořadí užívejte tablety ve směru šipek na blistru.

Příprava blistru

Pro vaši kontrolu je součástí balení 7 nálepek s předtištěnými sedmi dny v týdnu v různém pořadí pro přípravek Vonille. Vyberte si nálepku, která začíná dnem, kdy si berete první tabletu. Např. jestliže začínáte ve středu, použijte nálepku, která začíná “ST”.

Poté nalepte odpovídající nálepku do levého horního rohu blistru na pozici "Start". Zde máte nyní označený den nad každou tabletou, takže si můžete zkontrolovat, jestli jste si tabletu opravdu vzala. Tablety byste měla užívat v pořadí, které je označené šipkami.

Během čtyř dnů, po které užíváte bílé tablety s placebem (placebo dny) byste měla začít krvácet (také se nazývá krvácení po vysazení). Obvykle začíná druhý nebo třetí den po užití poslední žluté aktivní tablety přípravku Vonille.

Jakmile doberete poslední bílou tabletu, měla byste začít s užíváním tablet z nového blistru a to i v případě, že stále krvácíte. To znamená, že byste měla začít užívat tablety z nového blistru ve stejný den v týdnu a menstruace by se měla každý měsíc dostavit ve stejné dny.

Pokud užíváte přípravek Vonille podle návodu, jste chráněna před nechtěným otěhotněním také během 4 dnů, kdy užíváte tablety s placebem.

Kdy můžete začít s prvním blistrem?

Jestliže jste minulý měsíc neužívala hormonální antikoncepci

Vezměte si první tabletu přípravku Vonille první den cyklu (tj. první den menstruačního krvácení). Pokud začnete přípravek Vonille užívat první den menstruace, jste okamžitě chráněna proti otěhotnění. Můžete začít také 2.-5. den cyklu, ale pak musíte užívat další ochranné prostředky (např. kondom) prvních sedm dnů.

Přechod z kombinované hormonální antikoncepce nebo vaginálního kroužku nebo náplasti

Přípravek Vonille můžete začít užívat nejlépe hned následující den po užití poslední aktivní tablety (poslední tableta obsahující léčivé látky) předchozího antikoncepčního přípravku, ale nejpozději v den následující po obvyklém intervalu bez užívání tablet vašich předchozích tablet (nebo po užití poslední placebové tablety vašich předchozích tablet). Když přecházíte z kombinovaného antikoncepčního vaginálního kroužku nebo náplasti, řiďte se doporučením lékaře.

Přechod z antikoncepční metody obsahující pouze progesteron (tableta obsahující pouze progesteron, injekce, implantát, nebo z nitroděložního tělíska uvolňujícího progesteron IUD)

Antikoncepční tablety obsahující pouze progesteron můžete kdykoliv změnit (z implantátu nebo IUD v den jejich vyjmutí, z injekčního přípravku v den, kdy by měla být aplikována další injekce), ale ve všech těchto případech musíte užívat další ochranné prostředky (např. kondom) prvních sedm dnů užívání tablet.

Po potratu

Dodržujte pokyny svého lékaře.

Po porodu

Přípravek Vonille můžete začít užívat mezi 21. a 28. dnem po porodu. Pokud začnete užívání později, musíte použít navíc i tzv. bariérovou metodu (např. kondom) během prvních sedmi dnů užívání přípravku Vonille. Pokud jste měla po porodu pohlavní styk ještě předtím, než jste začala přípravek Vonille užívat, musíte si být jistá, že nedošlo k otěhotnění, nebo musíte počkat do dalšího menstruačního krvácení.

Jestliže kojíte a chcete začít užívat přípravek Vonille(znovu) po porodu

Přečtěte si oddíl “Kojení”.

Pokud si nejste jistá, kdy začít, poraďte se se svým lékařem.

Jestliže jste užila více tablet přípravku Vonille než jste měla

Nejsou hlášeny žádné vážné nežádoucí účinky po užití více tablet přípravku Vonille současně. Pokud jste užila více tablet najednou, mohla byste trpět pocitem na zvracení, zvracením nebo vaginálním krvácením. Pokud zjistíte, že bylo užito více tablet dítětem, poraďte se ihned se svým lékařem.

Jestliže jste zapomněla užít přípravek Vonille

Poslední čtyři tablety ve čtvrté řadě blistru jsou tablety placeba. Pokud si jednu z těchto tablet zapomenete vzít, nebude to mít na spolehlivost přípravku Vonille žádný vliv. Zapomenutou tabletu placeba vyhoďte.

Pokud si zapomenete vzít žlutou aktivní tabletu (tablety 1-24 vašeho blistru), musíte udělat následující:

Pokud se užití tablety opozdí o méně než 12 hodin, není antikoncepční ochrana narušena. Měla byste užít tabletu okamžitě, jakmile si chybu uvědomíte a další tabletu pak užijete v obvyklou dobu.

Pokud se užití tablety opozdí o více než 12 hodin, může být antikoncepční ochrana snížena. Čím více tablet zapomenete užít, tím je riziko otěhotnění větší.

Riziko neúplné ochrany proti nechtěnému těhotenství je větší, pokud si zapomenete vzít žlutou tabletu na začátku, nebo na konci blistru. Proto byste měla dodržovat následující pravidla (také viz diagram níže):

Jestliže jste zapomněla užít více než jednu tabletu z tohoto blistru

Kontaktujte svého lékaře.

Jestliže jste zapomněla užít jednu tabletu mezi 1. a 7. dnem (první řada)

Vezměte si zapomenutou tabletu, jakmile si na ni vzpomenete, i kdybyste si měla vzít dvě tablety najednou. Poté pokračujte v užívání tablet v obvyklou dobu a po dobu dalších sedmi dnů používejte další ochranu, například kondom. Pokud jste měla v předchozích 7 dnech pohlavní styk, je třeba uvážit možnost otěhotnění. V tomto případě kontaktujte, prosím, svého lékaře.

Jestliže jste zapomněla užít jednu tabletu mezi 8. a 14. dnem (druhá řada)

Vezměte si zapomenutou tabletu, jakmile si na ni vzpomenete, i kdybyste si měla vzít dvě tablety najednou. Poté pokračujte v užívání tablet v obvyklou dobu. Ochrana proti otěhotnění není snížena a vy nepotřebujete žádné další ochranné prostředky.

Jestliže jste zapomněla užít jednu tabletu mezi 15. a 24. dnem (třetí a čtvrtá řada)

Můžete si vybrat mezi dvěma možnostmi:

1. Vezměte si zapomenutou tabletu, jakmile si na ni vzpomenete, i kdybyste si měla vzít dvě tablety najednou. Poté pokračujte v užívání tablet v obvyklou dobu. Namísto užití bílých placebo tablet z tohoto blistru je zlikvidujte a začněte užívat tablety z nového blistru (první den bude potom jiný).

Velmi pravděpodobně budete mít menstruaci na konci druhého blistru tedy v době, kdy budete užívat bílé tablety placeba, ale během druhého blistru můžete začít slabě, nebo jakoby menstruačně krvácet.

2. Můžete také přestat užívat aktivní žluté tablety a přejít přímo na 4 bílé tablety placeba (předtím, než začnete užívat tablety placeba, si zaznamenejte den, kdy jste si zapomněla vzít tabletu). Pokud chcete začít nový blistr v den, který vždycky začínáte, užívejte tablety placeba po dobu kratší, než čtyři dny.

Pokud se budete řídit jedním z těchto doporučení, budete chráněna před nežádoucím otěhotněním.

Jestliže jste si zapomněla vzít jakoukoli tabletu z blistru a neměla jste menstruační krvácení během dnů s placebem, může to znamenat, že jste těhotná. Předtím, než začnete užívat tablety z nového blistru, musíte kontaktovat svého lékaře

Více než 1 zapomenutá žlutá tableta v jednom blistru

Poraďte se se svým lékařem

Ano

Den 1 - 7

Měla jste pohlavní styk v týdnu předtím, než jste si zapomněla vzít tabletu?

Ne

 Vezměte si zapomenutou tabletu.
Používejte bariérovou metodu (kondom) po dobu následujících 7 dnů a dokončete blistr

Pouze 1 zapomenutá žlutá tableta (užitá o 12 hodin později)

 Vezměte si zapomenutou tabletu

Den 8 - 14

 Vezměte si zapomenutou tabletu a
doberte žluté tablety
 Vyhoďte 4 bílé tablety
Začněte nový blistr

nebo

Den 15 - 24

Okamžitě přestaňte užívat žluté tablety
Přejděte přímo na 4 bílé tablety
Pak začněte další blistr

Co byste měla dělat v případě zvracení, nebo závažného průjmu?

Jestliže zvracíte, nebo máte těžký průjem během 3-4 hodin po užití žluté tablety, je možné, že účinné látky nebyly zcela do organismu vstřebány. Tato situace je srovnatelná se situací, kdy si žena zapomene vzít tabletu. Proto si v případě zvracení nebo závažného průjmu musíte vzít žlutou tabletu z rezervního blistru co nejdříve. Je-li to možné, vezměte si ji do 12 hodin od doby, kdy tabletu obvykle užíváte. Pokud to není možné, nebo je to už více než 12 hodin, řiďte se pokyny v bodě “Jestliže jste zapomněla užít přípravek Vonille”.

Pokud se to stane v průběhu několika dnů, měla byste použít další antikoncepční metodu (např. kondom).

Oddálení periody: co byste měla vědět

Přestože to není doporučeno, můžete oddálit menstruaci tak, že si nevezmete bílé placebo tablety ze čtvrté řady a přejdete přímo na nový blistr přípravku Vonille a dokončíte ho. Při užívání tohoto druhého blistru se u vás může vyskytnout slabé nebo jakoby menstruační krvácení. Tento druhý blistr zakončete užitím čtyř bílých tablet ze čtvrté řady, poté začněte užívat další blistr.

Předtím, než se rozhodnete pro oddálení menstruační periody, poraďte se se svým lékařem.

Změna prvního dne periody: co byste měla vědět

Jestliže užíváte tablety podle pokynů, začnete menstruovat během placebo dnů. Jestliže chcete tento den změnit, snižte počet dnů s placebem – když užíváte bílé tablety placeba – (ale nikdy tento počet nezvyšujte – 4 je maximum!). Když například začínáte s užíváním tablet placeba v pátek a chcete to změnit na úterý (o tři dny dříve) musíte začít s novým blistrem o tři dny dříve než obvykle. Možná v této době nebudete vůbec krvácet. Může se u vás vyskytnout slabé nebo jakoby menstruační krvácení.

Pokud si nejste jistá, co máte dělat, poraďte se se svým lékařem.

Pokud chcete přestat přípravek Vonille užívat

Přípravek Vonille můžete přestat užívat kdykoli chcete. Pokud nechcete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem ohledně jiné spolehlivé antikoncepce.

Pokud přestanete přípravek užívat, protože chcete otěhotnět, obecně se doporučuje počkat do nástupu přirozené periody předtím, než se budete pokoušet otěhotnět. Lépe se tak také určí termín porodu.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop