TARKA 180/2 MG TBL. - Dávkování


 

Dávkování léku: Tarka 180/2 mg tbl. Tableta s řízeným uvolňováním


Generikum: trandolapril and calcium channel blockers
Účinná látka: trandolapril, verapamil hydrochloride
Alternativy: Tarka, Tarka 240/4 mg tbl.
ATC skupina: C09BB10 - trandolapril and calcium channel blockers
Obsah účinných látek: 180MG/2MG
Formy: Tableta s řízeným uvolňováním
Balení: Blistr
Obsah balení: 14
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


”).

Verapamil může zvýšit hladinu alkoholu v krvi a zpomalit jeho odbourávání. Z tohoto důvodu může být účinek alkoholu zvýšený.

Těhotenství a kojení

Těhotenství

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem neb lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat. Lékař Vám doporučí vysazení přípravku Tarka ještě dříve, než otěhotníte, nebo jakmile zjistíte, že jste těhotná, a převede Vás na jinou léčbu. Užívání přípravku Tarka není vhodné na počátku těhotenství. Od třetího měsíce těhotenství se přípravek Tarka nesmí užívat, protože během druhé a třetí třetiny těhotenství by mohl způsobit závažné poškození plodu.

Kojení

Informujte svého lékaře, pokud kojíte. Přípravek Tarka není doporučen kojícím matkám a Váš lékař může zvolit jinou léčbu po dobu kojení, zejména pokud kojíte novorozené nebo nedonošené dítě.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

V závislosti na individuálních vlastnostech pacienta může přípravek ovlivnit schopnost řídit motorová vozidla nebo obsluhovat stroje. U některých lidí může přípravek Tarka vyvolat závratě nebo se mohou cítit unaveni, zejména na počátku léčby. Dokud nezjistíte, jak na Vás přípravek působí, neřiďte motorová vozidla, nemanipulujte se stroji, ani nevykonávejte činnosti vyžadující Vaši zvýšenou pozornost.

Přípravek Tarka obsahuje monohydrát laktosy. Jestliže Vám lékař sdělil, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, poraďte se se svým lékařem, než začnete tento přípravek užívat.

Sodík

Přípravek Tarka obsahuje sodík. To by měli vzít v úvahu pacienti, kteří jsou na sodík kontrolované dietě.

Tarka 180/2 mg tbl.: Jedna dávka obsahuje 1,12 mmol (nebo 25,71 mg) sodíku.

Tarka 240/4 mg tbl.: Jedna dávka obsahuje 1,49 mmol (nebo 34,3 mg) sodíku.

3. JAK SE PŘÍPRAVEK TARKA UŽÍVÁ

Vždy užívejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

O dávkování léku rozhodne Váš lékař. Obvyklá dávka je jedna tableta užívaná jedenkrát denně ráno.

Tablety se užívají ideálně ráno po snídani a polykají se celé, nerozkousané spolu s vodou.Neužívejte tablety současně s antacidy nebo s grapefruitovou šťávou, které mohou ovlivnit vstřebávání léku. To neplatí pro jiné ovocné šťávy, jako např. pomerančovou, jablečnou nebo rajčatovou.

Tento přípravek není určen pro děti.

Pediatrická populace:

Tento přípravek není určen pro tuto věkovou skupinu.

Starší populace:

Někteří starší pacienti mohou pociťovat výraznější snížení krevního tlaku než ostatní pacienti.

Je důležité, abyste léky užívali tak dlouho, dokud lékař neurčí jinak. Nevysazujte lék jen proto, že se cítíte lépe. Jestliže přestanete tablety užívat příliš brzy, Váš stav se může zhoršit.

Jestliže jste zapomněl(a) užít přípravek Tarka:

Pokud zapomenete užít jednu tabletu, vezměte si další hned, jakmile si vzpomenete (pokud již téměř nenastal čas na užití další dávky). Vzpomenete-li si až při užití další dávky léku, zapomenutou tabletu již neužívejte. Nezdvojnásobujte následující dávku, abyste nahradil(a) vynechanou dávku.

Jestliže jste užil(a) více přípravku Tarka než jste měl(a)

Pokud Vy nebo někdo jiný nešťastnou náhodou užije více tablet, než je stanovená dávka (předávkuje se), neprodleně vyhledejte lékaře nebo odvezte postiženého do nejbližší nemocnice. Předložte lékaři tablety, které nemocný užil.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop