RANITAL - Dávkování


 

Dávkování léku: Ranital Potahovaná tableta


Generikum: ranitidine
Účinná látka: ranitidine hydrochloride
Alternativy: Ranisan, Ranitidine alice, Ranitidine aurovitas
ATC skupina: A02BA02 - ranitidine
Obsah účinných látek: 150MG, 50MG/2ML
Formy: Injekční roztok, Potahovaná tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 30
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Vždy užívejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Dospělí

Duodenální (dvanáctníkový) vřed

Léčba dvanáctníkového vředu

Doporučená dávka přípravku Ranital je obvykle 150 mg (jedna potahovaná tableta) dvakrát denně nebo 300 mg (dvě potahované tablety) večer po jídle nebo před spaním.

V případě potřeby je možno užívat i antacidum (lék neutralizující žaludeční kyselinu) ke zmírnění bolesti. Pacient by měl antacidum užívat hodinu před nebo hodinu po užití přípravku Ranital. Léčba akutního dvanáctníkového vředu trvá čtyři až osm týdnů. Většina pacientů se zotaví během čtyř týdnů.

Udržovací léčba dvanáctníkového vředu

Doporučená dávka přípravku Ranital je 150 mg (jedna potahovaná tableta) denně, užívaná večer, před spaním. Udržovací léčba trvá od šesti měsíců do jednoho roku.

Žaludeční vřed

Léčba nezhoubného žaludečního vředu

Doporučená dávka přípravku Ranital je obvykle 150 mg (1 potahovaná tableta) dvakrát denně. Většina pacientů se zotaví během šesti týdnů.

Udržovací léčba po zhojení žaludečního vředu

Doporučená dávka přípravku Ranital je obvykle 150 mg (jedna tableta) večer před spaním. Udržovací léčba trvá od šesti měsíců do jednoho roku.

Zánět sliznice jícnu

Doporučená dávka k léčbě zánětu sliznice jícnu je 150 mg ranitidinu (jedna potahovaná tableta) dvakrát denně. U závažnějších případů může být dávka zvýšena na 150 mg (jedna potahovaná tableta) čtyřikrát denně. Léčba trvá čtyři až osm týdnů. Příznaky onemocnění obvykle vymizí za jeden až dva týdny po zahájení léčby. V případě návratu onemocnění je nutno léčbu opakovat.

Nejvyšší denní dávka ranitidinu by neměla překročit 600 mg (čtyři potahované tablety).

Zollinger-Ellisonův syndrom

Doporučená dávka přípravku Ranital je obvykle 150 mg (jedna potahovaná tableta) dvakrát denně nebo 300 mg (2 potahované tablety) jednou denně, obvykle večer. Dávkování se upraví podle Vašich potřeb na nejvýše 6 g denně.

Prevence vdechnutí kyselého žaludečního obsahu u pacientů s tímto rizikem

Podává se jednorázově 1 potahovaná tableta přípravku Ranital 150 mg večer nebo 2 hodiny před výkonem.

Prevence žaludečního či duodenálního krvácení vyvolaného stresem

Jakmile je znovu možná konzumace jídla ústy, užívá se jedna potahovaná tableta přípravku Ranital 150 mg dvakrát denně, dokud riziko existuje.

Prevence a léčba zažívacích obtíží

Užívá se jedna potahovaná tableta přípravku Ranital 150 mg dvakrát denně po dobu nejvýše 6 týdnů.

Léčba vředu způsobeného Helicobacter pylori (v kombinaci s antibiotiky)

Užívá se 300 mg ranitidinu (dvě potahované tablety) dvakrát denně až do konce terapie.

Pacienti s poruchou funkce ledvin

U pacientů s poruchou funkce ledvin (clearance kreatinu pod 50 ml/min) je doporučená dávka 150 mg podávaná každých 18 až 24 hodin. Vyžaduje li to Váš zdravotní stav, tato dávka může být užívána i častěji, tj. každých 12 hodin. Máte-li současně poruchu funkce jater, může Vám lékař dávku přípravku ještě snížit.

Použití u dětí a dospívajících

Dospívající od 12 do 18 let

Léčba žaludečního nebo dvanáctníkového vředu

Žaludeční vřed: Doporučená dávka přípravku Ranital je stejná jako u dospělých pacientů, tj. 150 mg (1 potahovaná tableta) dvakrát denně.

Dvanáctníkový vřed: Doporučená dávka přípravku Ranital je stejná jako u dospělých pacientů, tj. 150 mg (jedna potahovaná tableta) dvakrát denně nebo 300 mg (dvě potahované tablety) večer po jídle nebo před spaním.

Léčba pálení žáhy vyvolaného tvorbou nadměrného množství žaludeční kyseliny

Doporučená dávka k léčbě zánětu sliznice jícnu je stejná jako u dospělých pacientů, tj. 150 mg ranitidinu (jedna potahovaná tableta) dvakrát denně. U závažnějších případů může být dávka zvýšena na 150 mg (jedna

potahovaná tableta) čtyřikrát denně. Nejvyšší denní dávka ranitidinu by neměla překročit 600 mg (čtyři potahované tablety).

Děti ve věku od 3 do 11 let s hmotností nad 30 kg

Léčba žaludečního nebo dvanáctníkového vředu

Obvyklá dávka je 2-4 mg/kg tělesné hmotnosti dvakrát denně, nejvýše však 300 mg ranitidinu denně, po dobu 4 týdnů. Léčbu lze prodloužit až na 8 týdnů.

Léčba pálení žáhy vyvolaného tvorbou nadměrného množství žaludeční kyseliny

Obvyklá dávka je 2,5-5 mg/kg tělesné hmotnosti dvakrát denně do maximální dávky 600 mg ranitidinu (podávání maximální dávky je vhodnější pro dětské pacienty s vyšší hmotností nebo pro dospívající se závažnými příznaky).

Bezpečnost a účinnost u novorozenců nebyla doposud stanovena.

Starší pacienti

U starších pacientů s poruchou funkce jater a/nebo ledvin může být účinek běžné dávky pro dospělé zvýšen.

Pacienti na dialýze

Hemodialýza snižuje koncentraci ranitidinu v krevním oběhu; z toho důvodu by dialyzovaný pacient měl užít další dávku ranitidinu po dialýze.

Způsob použití

Tablety Ranital se polykají vcelku a zapíjejí se dostatečným množstvím tekutiny (např. sklenice vody) nezávisle na jídle.

Jestliže jste užil(a) více přípravku Ranital, než jste měl(a)

Při předávkování nebo náhodném požití přípravku dítětem se poraďte se svým lékařem. Při předávkování se nepředpokládají žádné zvláštní problémy.

Jestliže jste zapomněl(a) užít přípravek Ranital

Jestliže jste zapomněl(a) užít přípravek Ranital, vezměte si jej, jakmile si vzpomenete, a pokračujte v obvyklém dávkování. Pokud se již blíží čas na užití další dávky, vynechejte zapomenutou dávku a vezměte si až následující dávku. Nezdvojnásobujte následující dávku, abyste nahradil(a) vynechanou dávku.

Jestliže jste přestal(a) užívat přípravek Ranital

Chcete-li léčbu ukončit, musíte se vždy poradit se svým lékařem. I když se již cítíte dobře, může být nutné v užívání přípravku pokračovat.

Máte-li jakékoli další otázky týkající se užívání tohoto přípravku, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop