PALLADONE-SR - Dávkování


 

Dávkování léku: Palladone-sr Tvrdá tobolka s prodlouženým uvolňováním


Generikum: hydromorphone
Účinná látka: hydromorfon-hydrochlorid
Alternativy:
ATC skupina: N02AA03 - hydromorphone
Obsah účinných látek: 16MG, 24MG, 2MG, 4MG, 8MG
Formy: Tvrdá tobolka s prodlouženým uvolňováním
Balení: Blistr
Obsah balení: 56
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


b>Vždy užívejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Přesné dávkování a délku léčby určí vždy lékař. Dávkování závisí na intenzitě bolesti a lécích proti bolesti, které jste již užívali.

Pokud lékař neurčí jinak, činí obvyklá dávka přípravku Palladone-SR pro dospělé a dospívající starší 12 let jednu tobolku s prodlouženým uvolňováním dvakrát denně (každých 12 hodin).

Dávka by měla být zvyšována postupně, dokud není dosaženo optimálního analgetického účinku. Obecně by měla být užívána nejnižší účinná dávka.

Obraťte se, prosím, na svého lékaře nebo lékárníka, zdá-li se vám, že účinek přípravku Palladone-SR je příliš silný nebo příliš slabý.

Způsob užívání

Tobolku polkněte celou a zapijte malým množstvím tekutiny. Obsah tobolky se nesmí žvýkat ani drtit. Může to způsobit rychlé uvolnění léčivé látky s odpovídajícími příznaky předávkování hydromorfonem (viz bod "Pokud jste užili větší množství přípravku Palladone-SR” níže).

Při léčbě chronické bolesti užívejte tobolky s prodlouženým uvolňováním podle pevně stanoveného rozvrhu (např. v 8 hodin ráno a v 8 hodin večer). Vždy se ujistěte, že mezi jednotlivými dávkami je interval alespoň 12 hodin.

Doba užívání

Přípravek Palladone-SR se nemá užívat déle, než je nezbytně nutné. Aby se dosáhlo nejlepších účinků při léčbě bolesti a mohla být včas zahájena léčba případných nežádoucích účinků, případně rozhodnuto o ukončení léčby, bude Vás lékař pravidelně sledovat s ohledem na míru úlevy od bolesti.

Použití u dětí a dospívajících

Přípravek Palladone-SR není určen pro děti mladší 12 let.

Starší pacienti

U starších pacientů může k dosažení utlumení bolesti dostačovat nižší dávka.

Pacienti s poruchou funkce jater a/nebo ledvin

Trpíte-li poruchami funkce jater a/nebo ledvin, může vám lékař předepsat nižší dávku než jiným pacientům. Máte-li závažnou poruchu funkce jater přípravek nesmíte užívat.

Jestliže jste užil(a) více přípravku Palladone-SR, než jste měl(a)

Pokud jste užil(a) více, než je předepsaná dávka přípravku Palladone-SR, musíte ihned informovat svého lékaře.

Předávkování může mít za následek: zúžení zorniček (mióza), zpomalení tepu (bradykardie), zhoršení dýchání, pokles krevního tlaku (hypotenze) a porucha vědomí-spavost (somnolence) vedoucí až ke strnulosti, kómatu nebo zánětu plic v důsledku vdechnutí tekutin, částic nebo výměšků do dolních dýchacích cest. V těžkých případech může dojít až k oběhovému selhání nebo hlubokému kómatu, jež mohou mít za následek smrt. Vyhýbejte se situacím, vyžadujícím zvýšenou pozornost, např. řízení motorových vozidel.

Do doby příjezdu lékaře je třeba udržet pacienta při vědomí a zajistit dýchání.

Jestliže jste zapomněl(a) užít přípravek Palladone-SR

Nezdvojnásobujte následující dávku, abyste nahradil(a) vynechanou dávku.

Pokud jste užili nižší dávku nebo jste úplně zapomněli užít přípravek Palladone-SR, bolest bude tlumena nedostatečně nebo vůbec.

V případě, že zapomenete tobolky užít, můžete tak učinit později. Všeobecně byste však neměli přípravek Palladone-SR užívat častěji než jednou za 12 hodin.

Jestliže jste přestal(a) užívat přípravek Palladone-SR

Bez porady s lékařem užívání přípravku Palladone-SR nepřerušujte. Přerušení léčby přípravkem Palladone-SR může po dlouhodobém užívání vest k abstinenčním příznakům (jako je neklid, úzkost, nervozita, nespavost, mimovolné pohyby, třes a zažívací potíže). Pokud již není léčba déle indikována, doporučuje se přípravek vysazovat postupně.

Máte-li jakékoli další otázky týkající se užívání tohoto přípravku, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop