FLUOXETIN-RATIOPHARM - Dávkování


 

Dávkování léku: Fluoxetin-ratiopharm Tvrdá tobolka


Generikum: fluoxetine
Účinná látka: fluoxetine hydrochloride
Alternativy: Deprex léčiva, Fluoxetine aurobindo, Fluoxetine aurovitas, Fluoxetine vitabalans, Fluzak, Magrilan, Prozac
ATC skupina: N06AB03 - fluoxetine
Obsah účinných látek: 20MG
Formy: Tvrdá tobolka
Balení: Blistr
Obsah balení: 100
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Vždy užívejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Obvyklá dávka pro dospělé je

 Deprese: Doporučená dávka je 20 mg denně (1tobolka). V případě potřeby lékař přehodnotí a upraví dávku v průběhu 3 až 4 týdnů po zahájení léčby. V případě potřeby je možné dávku postupně zvýšit až na maximálně 60 mg (3 tobolky). Dávka by měla být zvyšována opatrně tak, aby bylo zajištěno, že dostáváte nejnižší účinnou dávku. Nemusíte se cítit lépe okamžitě po zahájení užívání přípravku na depresi. To je obvyklé, protože ke zlepšení depresivních příznaků může dojít až po několika týdnech. Pacienti s depresí by měli být léčeni nejméně 6 měsíců.
 Obsedantně-kompulzivní porucha: Doporučená dávka je 20 mg denně (1 tobolka). Dávka může být přehodnocena a upravena po 2 týdnech léčby. V případě potřeby je možno dávku postupně zvýšit až na 60 mg denně (3 tobolky).
 Bulimia nervosa: Doporučená dávka je 60 mg denně (3 tobolky).

Jestliže jste staršího věku, lékař bude zvyšovat dávku opatrněji a denní dávky by neměly překročit 40 mg (2 tobolky). Maximální denní dávka je 60 mg (3 tobolky).

Jestliže máte poruchu funkce jater nebo užíváte jiné léky, které mohou mít vliv na fluoxetin, lékař vám může předepsat nižší dávky nebo změnit způsob užívání přípravku Fluoxetin-ratiopharm (1 tobolka každý druhý den).

Děti od 8 let a dospívající do 18 let:

Léčba by měla být zahájena a sledována lékařem specialistou. Úvodní dávka je 10 mg denně, léčba musí být zahájena jiným přípravkem než přípravkem Fluoxetin-ratiopharm, protože u tohoto přípravku nelze docílit požadované dávky. Po jednom až dvou týdnech je možné dávku zvýšit na 20 mg/den. Děti s nižší tělesnou hmotností mohou potřebovat nižší dávku. Dávka by měla být zvyšována opatrně, aby bylo zajištěno, že dítě dostává nejnižší účinnou dávku. U pacientů, kteří odpovídají na léčbu, by lékař měl po 6 měsících zhodnotit, zda je nutné pokračovat v léčbě. Jestliže během 9 týdnů není dosaženo klinického účinku, léčba by měla být přehodnocena.

Způsob podání

Tobolku polkněte celou a zapijte vodou. Tobolku nežvýkejte.

Jestliže jste užil(a) více přípravku Fluoxetin-ratiopharm 20 mg, než jste měl(a) nebo při náhodném požití přípravku dítětem, informujte ihned svého lékaře nebo navštivte nejbližší zdravotnické zařízení. Vezměte si s sebou tuto příbalovou informaci a zbytek tablet, aby lékař věděl, co bylo užito.

Příznaky předávkování zahrnují: pocit na zvracení, zvracení, záchvaty křečí, problémy se srdcem (nepravidelný srdeční tep a srdeční zástava), plicní problémy a změny duševního stavu sahající od rozrušení po kóma.

Jestliže jste zapomněl(a) užít přípravek Fluoxetin-ratiopharm 20 mg, další dávku neupravujte, ale užijte obvyklé množství léku v obvyklou následující dobu po vynechání. Nezdvojnásobujte následující dávku, abyste doplnil(a) vynechanou dávku.

Užívání přípravku každý den ve stejný čas vám může pomoci, abyste přípravek užíval(a) pravidelně.

Jestliže jste přestal(a) užívat přípravek Fluoxetin-ratiopharm 20 mg

Léčba je obvykle dlouhodobá a její výsledky se nemusí během prvních pár týdnů léčby projevit. Nepřerušujte léčbu náhle a bez vědomí lékaře, při ukončení léčby je potřeba dávku přípravku postupně snižovat – to může snížit možnost vzniku příznaků z vysazení. Tyto příznaky mohou zahrnovat: závratě, brnění/mravenčení, poruchy spánky (živé sny, noční můry, nespavost), pocit neklidu nebo rozrušení, neobvyklou únavu nebo slabost, pocit úzkosti, pocit na zvracení, zvracení, třes, bolest hlavy. Obecně jsou tyto příznaky mírné a samy mizí v průběhu několika týdnů, někdy však mohou přetrvávat déle. Jestliže se u vás tyto příznaky po ukončení léčby objeví, kontaktujte svého lékaře.

Jestliže přestáváte užívat přípravek Fluoxetin-ratiopharm, lékař vám může snížit dávku pomalu v průběhu jednoho nebo dvou týdnů – to může snížit možnost příznaků z vysazení.

Máte-li jakékoli další otázky, týkající se užívání tohoto přípravku, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka.

4.
Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop