AMPRILAN 10 - Vedlejší a nežádoucí účinky


 

Vedlejší účinky léku: Amprilan 10 Tableta


Generikum: ramipril
Účinná látka: ramipril
Alternativy: Acesial, Amprilan 1,25, Amprilan 2,5, Amprilan 5, Medoram, Miril, Piramil, Ramil 1,25, Ramil 10, Ramil 2,5, Ramil 5, Ramipril actavis, Ramipril aurovitas, Ramipril js partner, Ramipril krka, Tritace
ATC skupina: C09AA05 - ramipril
Obsah účinných látek: 10MG
Formy: Tableta
Balení: Blistr
Obsah balení: 100
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Přestaňte užívat přípravek Amprilan a jděte rovnou k lékaři, pokud zpozorujete jakýkoli z následujících závažných nežádoucích účinků – možná bude nutné poskytnout Vám neodkladnou lékařskou pomoc:

-Otok tváře, rtů nebo hrdla, což může způsobit obtíže s polykáním nebo s dýcháním, stejně jako svědění a vyrážka. Může se jednat o příznaky těžké alergické reakce na přípravek Amprilan.

-Závažné kožní reakce, ke kterým patří vyrážka, vředy v ústech, zhoršení stávajícího kožního onemocnění, zčervenání, puchýře anebo olupování kůže (jako je Stevens-Johnsonův syndrom, toxická epidermální nekrolýza nebo multiformní erytém).

Okamžitě informujte svého lékaře, pokud zaznamenáte:

-Zrychlený srdeční tep, nepravidelný nebo zesílený srdeční tep (palpitace), bolest na hrudi, tlak

na hrudníku nebo těžší problémy včetně srdečního záchvatu a mozkové příhody. -Ztížené dýchání nebo kašel. Může jít o příznaky plicních problémů. -Snadno se tvořící modřiny, krvácení trvající delší dobu než obvykle, jakékoli krvácení (např.

krvácení z dásní), skvrny na kůži skládající se z červených teček nebo častější výskyt infekcí než obvykle, bolest v krku a horečku, pocit únavy, mdloby, závrať nebo bledost pokožky. Může jít o příznaky problémů s krví nebo kostní dření.

-Silnou bolest žaludku, která může vystřelovat do zad. Může to být příznak pankreatitidy (zánět slinivky břišní).

-Horečku, zimnici, únavu, ztrátu chuti k jídlu, bolest žaludku, pocit na zvracení, zežloutnutí kůže nebo očí (žloutenka). Může jít o příznaky problémů s játry, jako je např. hepatitida (zánět jater) nebo poškození jater.

Další nežádoucí účinky jsou:

Pokud některý nežádoucí účinek přechází do těžší formy nebo trvá déle než několik dní, řekněte to, prosím, svému lékaři.

Časté (mohou postihnout až 1 z 10 pacientů)

-Bolest hlavy nebo pocit únavy. -Pocit závrati. Výskyt je pravděpodobnější na začátku léčby přípravkem Amprilan nebo když začnete užívat vyšší dávku. -Mdloby, hypotenze (abnormálně nízký krevní tlak), zejména pokud se rychle postavíte anebo si rychle sednete. -Suchý, dráždivý kašel, zánět vedlejších nosních dutin (sinusitida) nebo zánět průdušek

(bronchitida), ztížené dýchání. -Bolest žaludku nebo střev, průjem, špatné trávení, pocit na zvracení nebo zvracení. -Kožní vyrážka, která může i nemusí vyčnívat z kůže. -Bolest na hrudníku. -Křeče ve svalech nebo bolest svalů. -Více draslíku v krvi (prokázané krevními testy) než obvykle.

Méně časté (mohou postihnout až 1 ze 100 pacientů) -Problémy s rovnováhou (vertigo). -Svědění nebo neobvyklý pocit na kůži, jako např. necitlivost, brnění, píchání nebo pálení na

kůži (parestézie). -Ztráta chuti nebo změna vnímání chuti. -Poruchy spánku. -Pocit deprese, úzkosti, větší nervozita než obvykle nebo neklid. -Ucpaný nos, potíže s dýcháním nebo zhoršení astmatu. -Otok střeva, tzv. „intestinální angioedém“, který se projevuje bolestí břicha, zvracením

a průjmem. -Pálení žáhy, zácpa nebo sucho v ústech. -Vylučování většího množství tekutiny (moč) za den, než je obvyklé. -Intenzivnější pocení než obvykle. -Ztráta nebo snížení chuti k jídlu (anorexie). -Zrychlený nebo nepravidelný srdeční tep. -Oteklé ruce a nohy. Může jít o příznak toho, že Vaše tělo zadržuje více vody než obvykle. -Zčervenání. -Rozmazané vidění. -Bolest kloubů. -Horečka. -Impotence u mužů, snížená sexuální touha u mužů i žen. -Zvýšený počet určitého druhu bílých krvinek (tzv. eozinofilie), což se zjistí krevním testem. -Změna funkce jater, slinivky nebo ledvin prokázaná krevním testem.

Vzácné (mohou postihnout až 1 z 1 000 pacientů) -Pocit nejistoty nebo zmatenosti. -Červený a oteklý jazyk. -Silné popraskání nebo odlupování kůže, svědící, boulovitá vyrážka. -Problémy s nehty (například uvolňování nebo odlučování nehtů z nehtového lůžka).

-Kožní vyrážka nebo modřiny. -Skvrny na kůži a studené končetiny. -Červené, svědící, oteklé oči nebo slzení. -Porucha sluchu a zvonění v uších. -Pocit slabosti. -Pokles počtu červených krvinek, bílých krvinek

hemoglobinu – prokazuje se krevními testy.

Velmi vzácné (mohou postihnout až 1 z 10 000 pacientů) -vyšší citlivost na sluneční záření než obvykle.

Není známo (četnost z dostupných údajů nelze určit)

nebo krevních destiček nebo množství

-koncentrovaná moč (tmavé barvy), nevolnost nebo zvracení, svalové křeče, zmatenost a záchvaty, které mohou být způsobeny nepřiměřenou sekrecí ADH (antidiuretického hormonu).

Máte-li tyto příznaky, co nejdříve kontaktujte svého lékaře.

Další hlášené nežádoucí účinky:

Pokud některý z následujících nežádoucích účinků přechází do těžší formy nebo trvá déle než několik dní, řekněte to, prosím, svému lékaři. -Problémy se soustředěním. -Otok úst. -Příliš málo krvinek v krvi - prokázáno krevním testem. -Méně sodíku v krvi než obvykle – prokázáno krevním testem. -Prsty na rukou a nohou mění barvu, pokud jsou studené, a když se posléze opět zahřejí, brní

nebo jsou bolestivé (Raynaudův fenomén). -Zvětšení prsů u mužů. -Zpomalené nebo zhoršené reakce. -Pocit pálení. -Změny vnímání vůně. -Vypadávání vlasů.

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu: Státní ústav pro kontrolu léčiv Šrobárova 48 100 41 Praha 10 Webové stránky: http://www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

Ostatní nejvíce nakupují

O projektu

Volně dostupný nekomerční projekt za účelem laického srovnání léčiv na úrovni interakcí, vedlejších účinků, stejně jako cen léčiv a jejich a alternativ

Více informací

  • Worldwide Drugs Aggregator projects
  • Email:
  • Eshop