MYLAZ - Odmerjanje


 
Podrobnosti o drogah niso na voljo v izbranem jeziku, prikazano je izvirno besedilo

Odmerjanje zdravila: Mylaz Film-coated tablet


Splošno: drospirenone and estrogen
Zdravilna učinkovina: drospirenone, ethinylestradiol
Alternativa: Abella, Axia, Axia daily, Baradly, Belanette, Belusha, Cleodette, Cleonita, Cleosensa, Daylette, Daylla, Eloine, Emona, Feminegi, Jangee 0,02 mg/3 mg 28 potahovaných tablet, Jangee 0,03 mg/3 mg 28 potahovaných tablet, Kirga, Lentioo, Luisea, Maitalon, Maloo, Myline, Mywy, Natrine, Nyssiela, Rhonya, Rhonya 3 mg/20 mcg, Sidreta, Sidretella, Softine, Softinelle, Suzia, Sylviane, Velmari, Veyanne, Werrca, Xanthadu, Yadine, Yasminelle, Yaz, Yollie, Yosefinne
Skupina ATC: G03AA12 - drospirenone and estrogen
Vsebnost aktivne snovi: 3MG/0,02MG
Obrazci: Film-coated tablet
Balení: Blister
Obsah balení: 13X28
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Vždy užívejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistá, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Každé balení (blistr) obsahuje 24 aktivních, růžových tablet a 4 bílé potahované tablety placeba.

Tablety obou barev jsou seřazeny podle pořadí, v němž je užíváte. Balení (blistr) obsahuje 28 tablet.

Užívejte jednu tabletu přípravku Mylaz denně, v případě potřeby zapijte trochou vody. Můžete užívat tabletu s jídlem nebo bez jídla, ale musíte ji užívat každý den přibližně ve stejnou dobu.

Dejte pozor na záměnu tablet: užívejte růžové tablety prvních 24 dní a poté další 4 dny bílé tablety. Poté musíte ihned začít užívat nový blistr (24 růžových tablet a poté 4 bílé tablety). Mezi dvěma blistry tedy není přestávka.

Vzhledem k různému složení tablet je třeba začít užívat první tabletu v levém horním rohu blistru a tablety užívat každý den. Pro zachování správného pořadí sledujte směr šipek na blistru.

Příprava blistru

K usnadnění kontroly užívání je ke každému blistru přípravku Mylaz k dispozici sedm samolepicích proužků, na nichž jsou natištěny dny v týdnu. Zvolte proužek začínající dnem, kdy začnete s užíváním tablet.

Například, pokud začínáte ve středu, použijte proužek, který začíná písmeny „středa“.

Poté přilepte odpovídající proužek do horního levého rohu blistru na místo „Start“. Nyní máte den v týdnu nad každou tabletou a můžete zjistit, zda jste v daný den tabletu užila. Šipky ukazují pořadí, v kterém byste měla tablety užívat.

Během 4 dnů, kdy užíváte bílé tablety placeba (týden placeba), obvykle začnete menstruovat (rovněž se to nazývá krvácení z vysazení). Obvykle Vaše menstruace začne 2. nebo 3. den poté, co jste užila poslední tabletu přípravku Mylaz s léčivou látkou růžové barvy. Jakmile jste užila poslední bílou tabletu, měla byste začít další blistr, i když Vaše krvácení neustalo. To znamená, že byste měla začít své následující blistr vždy ve stejném dnu v týdnu a menstruace by měla nastat každý měsíc v tytéž dny.

Pokud jste užívala přípravek Mylaz podle tohoto doporučení, budete rovněž chráněna proti těhotenství po dobu 4 dnů, kdy užíváte tablety placeba.

Kdy můžete začít s prvním blistrem?

 Pokud jste v minulém měsíci žádnou hormonální antikoncepci neužívala

Mylaz začněte užívat první den cyklu (to znamená první den menstruačního krvácení). Pokud začnete užívat Mylaz první den svého menstruačního krvácení, jste okamžitě chráněna proti otěhotnění. Můžete začít užívat také 2. až 5. den svého cyklu, ale v tomto případě musíte použít navíc ještě další antikoncepční metodu (například kondom) po dobu prvních 7 dní.

 Změna z jiné kombinované hormonální antikoncepce, kombinovaného hormonálního vaginálního kroužku nebo transdermální náplasti.

Užívání přípravku Mylaz byste měla zahájit nejlépe ihned další den po užití poslední aktivní tablety (poslední tablety obsahující léčivou látku) Vaší předchozí hormonální antikoncepce, ale nejpozději následující den po intervalu bez užívání tablet Vaší předchozí hormonální antikoncepce (nebo po využívání poslední inaktivní tablety předchozí hormonální antikoncepce). Pokud přecházíte z kombinovaného hormonálního vaginálního kroužku nebo náplasti, řiďte se pokyny lékaře.

 Pokud přecházíte z antikoncepce obsahující pouze progestogen (progestogen obsahující tablety, injekce, implantáty nebo progestogen uvolňující nitroděložní tělísko).

Z užívání tablet pouze s progestogenem můžete přejít kdykoliv (z implantátů nebo IUD v den jejich vyjmutí, v případě injekcí v den, kdy by měla být opět aplikována další injekce), ale ve všech případech se doporučuje, abyste používala během prvních 7 dní užívání tablet další antikoncepční opatření (například kondom).

 Po potratu nebo ukončení těhotenství.

Dodržujte doporučení svého lékaře.

 Po porodu.

Po porodu můžete začít užívat Mylaz mezi 21. a 28. dnem. Jestliže začnete užívat později, používejte tvz. bariérovou metodu antikoncepce (například kondom) během prvních 7 dnů užívání přípravku Mylaz.

Jestliže jste po porodu měla pohlavní styk před zahájením užívání Mylaz, přesvědčte se, že nejste těhotná nebo počkejte do dalšího menstruačního cyklu.

 Pokud kojíte a chcete po porodu znovu začít užívat Mylaz

Přečtěte si bod „Kojení“.

V případě, že si nejste jistá, kdy můžete s užíváním začít, poraďte se s lékařem.

Jestliže jste užila více přípravku Mylaz, než jste měla

Neexistuje žádný důkaz o tom, že předávkování přípravkem Mylaz způsobuje závažné poškození.

Pokud užijete několik tablet najednou, mohou se u vás vyskytnout známky nevolnosti nebo zvracení. U mladých dívek může dojít ke krvácení z pochvy.

Jestliže užijete příliš mnoho tablet Mylaz nebo zjistíte-li, že dítě užilo nějakou tabletu, požádejte svého lékaře či lékárníka o radu.

Jestliže jste zapomněla užít Mylaz

Poslední 4 tablety ve čtvrté řadě blistru jsou placebo tablety. Jestliže některou z nich zapomenete užít, nemá to žádný vliv na spolehlivost přípravku Mylaz. Zapomenutou placebovou tabletu znehodnoťte.

Pokud jste vynechala růžovou, aktivní tabletu (tabletu 1-24 v blistru), postupujte podle následujících doporučení:

 Pokud uplynulo méně než 24 hodin od doby, kdy jste měla tabletu užít, ochrana proti otěhotnění není snížena. Užijte tabletu, jakmile si chybu uvědomíte a následující tablety užijte v obvyklou dobu.
 Pokud uplynulo více než 24 hodin od doby, kdy měla být tableta užita, ochrana proti otěhotnění může být snížena. Čím více po sobě následujících tablet jste vynechala, tím větší je riziko snížení účinnosti.

Zvlášť vysoké riziko nedostatečné ochrany proti otěhotnění je tehdy, pokud jste vynechala růžovou tabletu na začátku nebo na konci blistru. Měla byste proto zachovávat následující pravidla (viz také diagram):

 Více než jedna vynechaná tableta v blistru

Poraďte se se svým lékařem.

 1 tableta vynechaná v den 1 - 7 (první řádek)

Užijte vynechanou tabletu, jakmile si opomenutí uvědomíte, i kdyby to znamenalo užít dvě tablety současně. Pokračujte v užívání tablet v obvyklou dobu a během následujících 7 dní používejte navíc další antikoncepční opatření, například kondom. Pokud jste měla pohlavní styk během týdne před tím, než jste zapomněla užít tabletu, musíte si být vědoma, že existuje riziko otěhotnění. V takovém případě kontaktujte svého lékaře.

 1 tableta vynechaná v den 8 - 14 (druhý řádek)

Užijte vynechanou tabletu, jakmile si opomenutí uvědomíte, i kdyby to znamenalo užít dvě tablety současně. Pokračujte v užívání tablet v obvyklou dobu. Ochrana před otěhotněním není snížena a nepotřebujete žádná další opatření.

 1 tableta vynechaná v den 15 - 24 (třetí nebo čtvrtý řádek)

Můžete si zvolit jednu ze dvou možností:

1) Užijte zapomenutou tabletu, jakmile si opomenutí uvědomíte, i kdyby to znamenalo užít dvě tablety současně. Pokračujte v užívání tablet v obvyklou dobu. Místo, abyste užila dvě bílé placebo tablety, vyřaďte je a začněte užívat následující blistr (den zahájení užívání bude odlišný).

Krvácení z vysazení pravděpodobně budete mít až na konci druhého blistru, během užívání bílých placebo tablet, ale v době užívání druhého blistru se může objevit slabé krvácení (špinění).

2) Můžete také ukončit užívání aktivních, růžových tablet a přejít ihned na užívání až 4 bílých placebo tablet (včetně dnů kdy jste vynechala tablety, před užíváním placeba si zaznamenejte den, kdy jste tabletu zapomněla užít). Pokud budete chtít začít užívat nový blistr ve svém obvyklém dnu v týdnu, zkraťte užívání placeba na méně než 4 dny.

Pokud se budete řídit jedním z těchto dvou doporučení, zůstanete chráněná proti otěhotnění.

 Pokud jste zapomněla užít jakoukoli tabletu(y) z blistru a krvácení se během užívání placebo tablet nedostavilo, můžete být těhotná. Dříve než začnete užívat další blistr, požádejte o radu svého lékaře.

Následující diagram popisuje, jak postupovat, pokud si zapomenete vzít tabletu(y):

Co dělat v případě zvracení nebo těžšího průjmu

Pokud zvracíte za 3 - 4 hodiny po užití aktivní, růžové tablety nebo máte silný průjem, existuje riziko, že léčivé látky nebyly Vaším tělem zcela vstřebány, v takovém případě budete muset použít další ochranu (například kondom), aby nedošlo k otěhotnění. Důsledek je téměř stejný, jako byste tabletu zapomněla užít. Po zvracení nebo při průjmu musíte co nejdříve užít jinou růžovou tabletu z náhradního (rezervního) blistru. Pokud možno, musíte tabletu užít během 24 hodin od doby, kdy jste zvyklá ji užívat. Pokud to není možné nebo více než 24 hodin již uplynulo, musíte se řídit pokyny uvedenými v bodě „Jestliže jste zapomněla přípravek Mylaz užít“.

Oddálení krvácení: co je třeba vědět

Menstruaci můžete oddálit, i když se to příliš nedoporučuje, až do konce využívání druhého blistru, pokud vynecháte bílé, placebo tablety ve čtvrté řadě a začnete ihned užívat tablety z druhého blistru a blistr dokončíte. V průběhu užívání druhého blistru se může objevit špinění nebo menstruaci podobné krvácení. Dokončete druhý blistr užitím 4 bílých tablet ze 4. řádku. Pak začněte užívat další blistr.

Než se rozhodnete pro oddálení krvácení, měla byste se poradit se svým lékařem.

Změna dne, ve kterém začíná krvácení: co je třeba vědět

Užíváte-li tablety přesně podle uvedených pokynů, začnete pokaždé krvácet během dní užívání placeba. Pokud chcete tento den změnit, zkraťte (nikdy neprodlužujte - 4 dny je maximum!) počet dní, kdy užíváte bílé placebo. Například, pokud začínáte užívat placebo tablety v pátek, a Vy si přejete, to změnit na úterý (o 3 dny dříve), musíte začít užívat z příštího blistru o 3 dny dříve než obvykle. Může se stát, že v této době nebudete krvácet vůbec. Poté se však může objevit slabé krvácení nebo krvácení podobné menstruačnímu.

Nejste-li si jistá, jak postupovat, poraďte se s lékařem.

Jestliže jste přestala užívat přípravek Mylaz

Užívání přípravku Mylaz můžete ukončit, kdykoli budete chtít. Pokud nechcete otěhotnět, požádejte svého lékaře, aby Vám doporučil jinou spolehlivou metodu antikoncepce.

Pokud budete chtít otěhotnět, přestaňte přípravek Mylaz užívat a vyčkejte do prvního menstruačního krvácení. Takto bude možné snáze vypočítat předpokládané datum porodu.

Máte-li jakékoli další otázky, týkající se užívání tohoto přípravku, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka.

Izbor izdelkov v naši ponudbi iz naše lekarne

O projektu

Prosti dostopni nekomercialni projekt za laične primerjave drog na ravni interakcij, stranskih učinkov, pa tudi cen drog in njihovih alternativ

Nazadnje iskani izrazi

Monopost | Viregyt | Zaldiar | Zaldiar effervescens | Viregyt-k |

Več informacij