OLANZAPINE POLPHARMA - 副作用


 
選択された言語で薬の詳細が利用できない場合は、元のテキストが表示されます

薬の副作用: Olanzapine polpharma Orodispersible tablet


ジェネリック: olanzapine
活性物質: olanzapine
代替案: Aedon, Egolanza, Lapozan, Nykob, Olanzapin actavis, Olanzapin apotex, Olanzapin mylan, Olanzapin sandoz, Olanzapin teva, Olanzapine aurobindo, Olanzapine auxilto, Olanzapine glenmark, Olanzapine glenmark europe, Olazax, Olazax disperzi, Olpinat, Stygapon, Zalasta, Zolafren, Zolafren rapid, Zypadhera, Zyprexa, Zyprexa velotab
ATCグループ: N05AH03 - olanzapine
活性物質含有量: 10MG, 5MG
フォーム: Orodispersible tablet
Balení: Blister
Obsah balení: 56
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Okamžitě informujte svého lékaře, pokud máte:

 neobvyklé pohyby (častý nežádoucí účinek, který se může vyskytnout až u 1 z 10 lidí), zejména obličeje nebo jazyka;
 krevní sraženiny v žilách (méně častý nežádoucí účinek, který se může vyskytnout až u 1 ze 100 lidí), zvláště dolních končetin (příznaky zahrnují otok, bolest a zarudnutí dolní končetiny), které mohou putovat žilním řečištěm do plic a zapříčinit bolest na hrudi a dýchací obtíže. Jestliže zpozorujete některý z těchto příznaků, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc;
 kombinace horečky, zrychleného dýchání, pocení, ztuhlosti svalů a ospalosti či spavosti (frekvence tohoto nežádoucího účinku nelze z dostupných údajů určit).

Velmi časté nežádoucí účinky (mohou se vyskytnout u více než 1 z 10 lidí) zahrnují přibývání na váze; ospalost a zvýšení hladiny hormonu prolaktinu v krvi.

Časté nežádoucí účinky (mohou se vyskytnout až u 1 z 10 lidí) zahrnují změny hladin některých krvinek a tuků v krvi, zvýšení hladiny cukrů v krvi a moči, pocit většího hladu, závratě, neklid, třes; svalovou ztuhlost nebo křeče (včetně pohybů očí), problémy s řečí, zácpu, sucho v ústech, vyrážku, ztrátu síly, extrémní únavu, zadržování vody vedoucí k otokům rukou, kotníků nebo chodidel, a sexuální poruchy, jako např. sníženou pohlavní touhu u mužů a žen nebo poruchy erekce u mužů. V časných stádiích léčby, mohou někteří lidé pociťovat závratě nebo mdloby (s pomalou srdeční činností), obzvlášť při vstávání z lehu nebo sedu. To obvykle samo odezní, ale pokud se tak nestane, informujte svého lékaře.

Méně časté nežádoucí účinky (mohou se vyskytnout až u 1 ze 100 lidí) zahrnují pomalou srdeční činnost, syndrom neklidných nohou (nepříjemné pocity v nohou nutící k jejich pohybu), přecitlivost na sluneční světlo; inkontinenci (únik moči), neschopnost močit; vypadávání vlasů; vynechání nebo prodloužení menstruačního cyklu a změny prsů u mužů a žen, jako je abnormální produkce mateřského mléka nebo abnormální růst.

Velmi vzácné nežádoucí účinky (mohou se vyskytnout až u 1 z 10 000 lidí) zahrnují závažné alergické reakce, jako je léková reakce s eozinofilií a systémovými příznaky (DRESS). DRESS se zpočátku projevuje příznaky podobnými chřipce a vyrážkou v obličeji s následným rozšířením

vyrážky, vysokou horečkou, zvětšením lymfatických uzlin, vzestupem hladin jaterních enzymů zjištěných při vyšetření krve a rovněž zvýšením počtu určitého typu bílých krvinek v krvi (eozinofilie).

Další dodatečné nežádoucí účinky, pro které četnost nelze z dostupných údajů určit (není známo) zahrnují alergické reakce (např. otok v ústech a krku, svědění, vyrážka), cukrovku nebo zhoršení stavu cukrovky, občas spojené s ketoacidózou (ketony v krvi a moči) nebo komatem (bezvědomím), snížení normální tělesné teploty, křeče, obvykle spojené s jejich předchozím výskytem (epilepsie), křeče svalu oka způsobující protáčení oka, abnormální srdeční rytmus; náhlé nevysvětlitelné úmrtí, zánět slinivky břišní způsobující silné bolesti břicha, horečku a nevolnost; jaterní onemocnění projevující se zežloutnutím kůže a bělma očí; svalové onemocnění projevující se bolestmi nejasného původu a prodlouženou a/nebo bolestivou erekce.

Během užívání olanzapinu se může u starších pacientů s demencí vyskytnout mozková mrtvice, zápal plic, problémy s udržením moči, pády, extrémní únava, zrakové halucinace, zvýšení tělesné teploty, zarudnutí kůže a poruchy chůze. U této skupiny pacientů bylo v několika případech hlášeno úmrtí.

U pacientů s Parkinsonovou chorobou Olanzapin Polpharma může zhoršovat její příznaky.

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Šrobárova 48

100 41 Praha 10

webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

薬局からのオファーでの商品の選択

プロジェクトについて

相互作用のレベル、副作用、薬価とその選択肢のレベルでの麻薬比較を目的とした自由に入手可能な非営利プロジェクト

詳細情報