DILURAN - Interaccions


 
Els detalls del fàrmac no estan disponibles en l'idioma seleccionat; es mostrarà el text original

Interacció del fàrmac: Diluran Tablet


Genèric: acetazolamide
Substància activa: acetazolamid
Alternatives:
Grup ATC: S01EC01 - acetazolamide
Contingut de substància activa: 250MG
Formes: Tablet
Balení: Blister
Obsah balení: 20
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Diluran

- jestliže jste alergický(á) na acetazolamid, sulfonamidy, nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6);
- jestliže máte těžší poruchu jater, ledvin a nadledvin;
- pokud jste těhotná;
- pokud kojíte;
- pokud trpíte stavy s nedostatkem sodíku a draslíku;
- pokud trpíte hyperchloremickou acidózou (porucha vnitřního prostředí ve prospěch kyselin se zvýšenou koncentrací chloridů v séru);
- pokud trpíte Addisonovou chorobou (nedostatečnost kůry nadledvin projevující se nedostatkem jejich hormonů, a to zejména glukokortikoidů) a selháním nadledvin;
- pokud máte typ zeleného zákalu, který se nazývá chronický nekongestivní glaukom s uzavřeným úhlem (acetazolamid může zastřít zhoršení stavu).

Upozornění a opatření

Před užitím přípravku Diluran se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem

- jestliže víte, že máte sklon k acidóze (porucha vnitřní rovnováhy ve prospěch kyselin);
- jestliže trpíte cukrovkou;
- jestliže trpíte dýchacími problémy způsobenými neprůchodností nebo rozedmou plic (pulmonální obstrukcí či emfyzémem).

Při dlouhodobém podávání je třeba sledovat hladinu sodíku a draslíku v krvi a kontrolovat krevní obraz.

Byly pozorovány případy akutního selhání ledvin (viz bod 4). U pacientů s chronickým selháním ledvin je potřeba funkce ledvin monitorovat. U pacientů užívajících acetazolamid byl pozorován oboustranný akutní glaukom s uzavřeným úhlem (oční onemocnění zvané zelený zákal) a/nebo myopie (krátkozrakost). Příznaky zahrnují bolest očí se sníženou zrakovou ostrostí, vyžadují okamžitou léčbu, protože mohou vést ke slepotě.

Při výskytu těchto příznaků má být léčba přípravkem Diluran ukončena a o dalším léčebném postupu se poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Další léčivé přípravky a přípravek Diluran

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat.

Účinky přípravku Diluran a jiných léků současně podávaných se mohou navzájem ovlivňovat.

Informujte svého lékaře o všech lécích, které v současné době užíváte, a to na lékařský předpis i bez něj, a bez jeho vědomí žádné další léky neužívejte. Zejména neužívejte žádné léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou či jiné salicyláty, protože tato kombinace výrazně zvyšuje možnost vzniku závažných nežádoucích účinků. Acetazolamid zvyšuje účinek chinidinu, nitrofurantoinu, amfetaminu, efedrinu a tricyklických antidepresiv. Účinnost i nežádoucí účinky acetazolamidu zvyšují látky tlumící centrální nervový systém, včetně alkoholu. Acetazolamid může zhoršit osteomalacii (onemocnění kostí způsobené nedostatkem vitaminu D) vyvolanou léky užívanými proti křečím. Opatrnosti je také potřeba při současném užívání valproátu (lék na epilepsii), který může vyvolat zvýšenou hladinu amoniaku v krvi (viz bod 4).

Přípravek Diluran s jídlem, pitím a alkoholem

Přípravek se užívá při jídle, zapije se douškem tekutiny.

Během léčby se nedoporučuje pít alkoholické nápoje.

Těhotenství, kojení a plodnost

Pokud jste těhotná, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Přípravek se nepodává v těhotenství. Během léčby se nedoporučuje kojení.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Přípravek může nepříznivě ovlivnit činnost vyžadující zvýšenou pozornost, motorickou koordinaci a rychlé rozhodování (např. řízení motorových vozidel, ovládání strojů, práce ve výškách apod.). Tuto činnost můžete vykonávat pouze na základě výslovného souhlasu lékaře.

Přípravek Diluran obsahuje laktosu a sacharosu

Pokud Vám Váš lékař sdělil, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, poraďte se se svým lékařem, než začnete tento přípravek užívat.

Selecció de productes de la nostra farmàcia a la nostra oferta


Últims termes cercats

Sobre projecte

Un projecte no comercial disponible lliurement per a la comparació de medicaments laics a nivell d'interaccions, efectes secundaris, així com els preus dels medicaments i les seves alternatives

Últims termes cercats

Més informació