OLSSA - పరస్పర


 
Selected షధ వివరాలు ఎంచుకున్న భాషలో అందుబాటులో లేవు, అసలు వచనం ప్రదర్శించబడుతుంది

Of షధ పరస్పర చర్య: Olssa Film-coated tablet


సాధారణం: olmesartan medoxomil and amlodipine
క్రియాశీల పదార్ధం: olmesartan medoxomil, amlodipine besilate
ప్రత్యామ్నాయాలు: Olmesartan/amlodipin zentiva, Olmesartan/amlodipine hcs, Olmesartan/amlodipine krka, Reverantza, Sintonyn
ATC సమూహం: C09DB02 - olmesartan medoxomil and amlodipine
క్రియాశీల పదార్ధం కంటెంట్: 20MG/5MG, 40MG/10MG, 40MG/5MG
పత్రాలు: Film-coated tablet
Balení: Blister
Obsah balení: 14
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Olssa:

- jestliže jste alergický(á) na olmesartan, amlodipin nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6).

- jestliže jste déle než 3 měsíce těhotná. (Užívání přípravku Olssa je také lepší se vyvarovat v časném těhotenství – viz bod „Těhotenství a kojení“.)
- jestliže Vám zežloutla kůže a oči (žloutenka) nebo máte problémy s odtokem žluči ze žlučníku (obstrukce žlučových cest, např. žlučovými kameny).
- pokud trpíte výrazně nízkým krevním tlakem (hypotenze).
- pokud trpíte zúžením aortální srdeční chlopně (stenóza aorty) nebo se u Vás vyvinul tzv. kardiogenní (srdeční) šok (stav, kdy srdce není schopno do těla pumpovat dostatečné množství krve).
- pokud trpíte srdečním selháním po srdečním infarktu.
- pokud máte cukrovku (diabetes) nebo poruchu funkce ledvin a jste léčen(a) přípravkem ke snížení krevního tlaku obsahujícím aliskiren.

Upozornění a opatření

Před užitím přípravku Olssa se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Jestliže trpíte některými z následujících zdravotních obtíží, sdělte to svému lékaři:

- Onemocnění ledvin
- Onemocnění jater
- Nedávný srdeční infarkt
- Závažné zvýšení krevního tlaku (hypertenzní krize)
- Jste starší pacient(ka) a potřebujete vyšší dávku, než jaká Vám začala být podávána
- Srdeční selhání nebo potíže se srdečními chlopněmi nebo srdečním svalem
- Silné zvracení, průjem, léčba vysokými dávkami močopudných léků (diuretik), nebo pokud dodržujete dietu s nízkým obsahem soli
- Zvýšená hladina draslíku v krvi
- Potíže s nadledvinami
- Pokud užíváte některý z následujících přípravků používaných k léčbě vysokého krevního tlaku:
- inhibitor ACE (například enalapril, lisinopril, ramipril), a to zejména pokud máte problémy s ledvinami související s diabetem.
- aliskiren.

Váš lékař může v pravidelných intervalech kontrolovat funkci ledvin, krevní tlak a množství elektrolytů (např. draslíku) v krvi.

Viz také informace v bodě „Neužívejte přípravek Olssa“.

Pokud se objeví průjem, který je silný, nepolevující a působí výrazný úbytek tělesné hmotnosti, kontaktujte svého lékaře. Váš lékař může zhodnotit příznaky a rozhodnout, jak bude pokračovat Vaše léčba krevního tlaku.

Podobně jako u jiných léků, které snižují krevní tlak, by příliš velký pokles krevního tlaku mohl u pacientů s poruchami prokrvení srdce nebo mozku vyvolat infarkt myokardu nebo mozkovou mrtvici. Váš lékař Vám proto bude pečlivě kontrolovat krevní tlak.

Jestliže se domníváte, že jste těhotná (nebo že byste mohla otěhotnět), musíte informovat svého lékaře. Užívání přípravku Olssa v časné fázi těhotenství se nedoporučuje a přípravek nesmí být užíván, jestliže jste těhotná déle než 3 měsíce, protože by užívání přípravku v tomto období mohlo vážně poškodit Vaše dítě (viz bod „Těhotenství“).

Děti a dospívající

Používání přípravku Olssa u dětí a dospívajících do 18 let věku se nedoporučuje.

Starší pacienti

Jestliže jste starší 65 let, Váš lékař bude pravidelně kontrolovat Váš krevní tlak při jakémkoli zvýšení dávky, aby se ujistil, že se Vám krevní tlak nesnížil příliš.

Černošští pacienti

Stejně jako u jiných podobných léků může být snížení krevního tlaku přípravkem Olssa poněkud nižší u černošských pacientů.

Další léčivé přípravky a přípravek Olssa

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat.

Přípravek Olssa může ovlivňovat nebo být ovlivňován jinými léky, jako např.:

- Jiné léky snižující krevní tlak, protože účinek přípravku Olssa se může zvýšit.

Možná bude nutné, aby Váš lékař změnil Vaši dávku a/nebo udělal jiná opatření:

Pokud užíváte inhibitory ACE nebo aliskiren (viz také informace v bodě „Neužívejte přípravek Olssa“ a „Upozornění a opatření“).

- Doplňky draslíku, náhrady solí obsahující draslík, léky zvyšující tvorbu moči (diuretika) nebo heparin (ke zředění krve). Užívání těchto léků současně s přípravkem Olssa by Vám mohlo zvýšit hladinu draslíku v krvi.
- Při současném užívání lithia (lék používaný k léčbě změn nálady a některých druhů deprese) a přípravku Olssa by se mohla zvýšit toxicita lithia. Jestliže musíte lithium užívat, lékař Vám bude kontrolovat hladinu lithia v krvi.
- Nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID, léky používané k léčbě bolesti, otoku a jiných příznaků zánětu, včetně zánětu kloubů) užívaná současně s přípravkem Olssa by mohla zvýšit riziko selhání ledvin. Účinek přípravku Olssa může být nesteroidními protizánětlivými léky oslaben.
- Kolesevelam-hydrochlorid, lék ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, protože účinek přípravku Olssa může být snížen. Lékař Vám může doporučit užívání přípravku Olssa alespoň 4 hodiny před užitím kolesevelam-hydrochloridu.
- Některá antacida (léky užívané při poruchách trávení), protože účinek přípravku Olssa může být mírně oslaben.
- Ketokonazol, itrakonazol (lék proti plísním).
- Ritonavir, indinavir, nelfinavir (inhibitory proteázy užívané k léčbě HIV).
- Rifampicin, erythromycin, klarithromycin (k léčbě infekcí způsobených bakteriemi).
- Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum).
- Verapamil, diltiazem (lék k léčbě srdečních onemocnění).
- Dantrolen (infúze k léčbě závažných odchylek tělesné teploty).
- Takrolimus (slouží ke kontrole imunitní odpovědi organismu, umožnuje tělu přijmout transplantovaný orgán).
- Simvastatin (lék na snížení hladiny cholesterolu).
- Cyklosporin (lék potlačující imunitní reakce).
- Náhlý sípot, bolest na hrudi, dušnost nebo potíže s dýcháním.
- Otok očních víček, obličeje nebo rtů.
- Otok jazyka a hrdla způsobující významné potíže s dýcháním.
- Závažné kožní reakce zahrnující úpornou kožní vyrážku, kopřivku, zčervenání kůže celého těla, výrazné/úporné svědění, tvorbu puchýřů, olupování a otok kůže, zánět sliznic (Stevens-Johnsonův syndrom) nebo jiné alergické reakce.
- Srdeční infarkt, nepravidelný srdeční tep.
- Zánět slinivky, který může způsobit silnou bolest břicha a zad doprovázenou výrazným celkovým pocitem nemoci.

Přípravek Olssa s jídlem a pitím

Přípravek Olssa se může užívat s jídlem nebo bez jídla.

Pacientům užívajícím přípravek Olssa se nedoporučuje konzumace grapefruitové šťávy a grapefruitu. Grapefruitová šťáva a grapefruit totiž mohou zvýšit obsah léčivé látky amlodipinu v krvi a tím způsobit nepředvídatelné zvýšení účinku přípravku Olssa na snížení krevního tlaku.

Těhotenství a kojení

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Těhotenství

Jestliže se domníváte, že jste těhotná (nebo byste mohla otěhotnět), musíte informovat svého lékaře. Lékař Vám obvykle doporučí ukončit užívání přípravku Olssa dříve, než otěhotníte, nebo ihned jakmile zjistíte, že jste těhotná, a doporučí Vám místo přípravku Olssa jiný lék. Užívání přípravku Olssa v časné fázi těhotenství se nedoporučuje a přípravek nesmí být užíván, jestliže jste těhotná déle než 3 měsíce, protože by užívání přípravku po třetím měsíci těhotenství mohlo vážně poškodit Vaše dítě.

Kojení

Jestliže kojíte nebo začínáte kojit, řekněte to svému lékaři. Užívání přípravku Olssa se nedoporučuje kojícím matkám. Jestliže si přejete kojit, zejména máte-li novorozené nebo předčasně narozené dítě, lékař Vám může vybrat jiný lék.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Přípravek Olssa může ovlivnit Vaši schopnost řídit nebo obsluhovat stroje. Pokud po užití tablet cítíte nevolnost, závrať, únavu nebo máte bolest hlavy, neřiďte ani neobsluhujte stroje a ihned uvědomte svého lékaře.

Přípravek Olssa obsahuje laktosu

Pokud Vám Váš lékař řekl, že nesnášíte některé cukry, poraďte se se svým lékařem dříve, než začnete tento léčivý přípravek užívat.

మా ఫార్మసీ నుండి మా ఆఫర్‌లో ఉత్పత్తుల ఎంపిక


చివరిగా శోధించిన పదాలు

ప్రాజెక్ట్ గురించి

పరస్పర చర్యలు, దుష్ప్రభావాలు మరియు prices షధ ధరలు మరియు వాటి ప్రత్యామ్నాయాల స్థాయిలో లైక్ drug షధ పోలికల ప్రయోజనం కోసం ఉచితంగా లభించే వాణిజ్యేతర ప్రాజెక్ట్

చివరిగా శోధించిన పదాలు

మరింత సమాచారం