AMLODIPIN/ATORVASTATIN ACTAVIS - interakcie


 
Údaje o drogách nie sú k dispozícii vo vybratom jazyku, zobrazí sa pôvodný text

interakcie lieku: Amlodipin/atorvastatin actavis Film-coated tablet


rodový: atorvastatin and amlodipine
Účinná látka: amlodipine besilate, atorvastatin calcium
alternatívy: Amlator, Amlodipin/atorvastatin teva, Amlodipine/atorvastatin polpharma, Atordapin, Caduet
Skupina ATC: C10BX03 - atorvastatin and amlodipine
Obsah účinnej látky: 10MG/10MG, 5MG/10MG
formuláre: Film-coated tablet
Balení: Blister
Obsah balení: 100
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Amlodipin/Atorvastatin Actavis:

- jestliže jste alergický(á) na amlodipin nebo jiné blokátory kalciového kanálu, atorvastatin nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6).
- pokud v současné době trpíte nebo jste v minulosti prodělal(a) onemocnění jater (viz odstavec „Upozornění a opatření“ níže).
- pokud máte abnormální výsledky krevních jaterních testů.
- pokud máte-li velmi nízký krevní tlak (hypotenze).
- pokud máte kardiogenní šok (stav, při kterém srdce není schopno zásobovat tělo krví).
- pokud máte zúžení aortální chlopně (aortální stenóza).
- trpíte-li srdečním selháním po infarktu.
- pokud jste těhotná nebo kojíte nebo nepoužíváte účinná antikoncepční opatření.
- pokud užíváte některý z následujících léků: ketokonazol, itrakonazol (léky používané k léčbě infekčních onemocnění vyvolaných plísněmi), telithromycin (antibiotikum).
Upozornění a opatření

Před užitím přípravku Amlodipin/Atorvastatin Actavis se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem, pokud:

- jste v minulosti prodělal(a) onemocnění jater nebo pravidelně konzumoval(a) nadměrné množství alkoholu. - je Vám více než 70 let. - trpíte onemocněním ledvin. - máte sníženou funkci štítné žlázy (hypotyreóza). - jste v minulosti trpěl(a) opakovanými bolestmi svalů nejasné příčiny, jestliže se u Vás nebo ve Vaší rodině vyskytlo onemocnění svalů. - se u Vás v minulosti objevily svalové obtíže během léčby jinými léky snižujícími hladinu cholesterolu (lipidů) v krvi (např. ostatní statiny nebo léky ze skupiny fibrátů). - pravidelně konzumujete nadměrné množství alkoholu. - užíváte nebo jste v posledních 7 dnech užíval(a) léčivý přípravek obsahující kyselinu fusidovou (k léčbě bakteriální infekce), podávaný ústy nebo ve formě injekcí. Kombinace kyseliny fusidové a přípravku Amlodipin/Atorvastatin Actavis může vést k závažným svalovým obtížím (rabdomyolýza). Pokud se Vás některý z výše uvedených bodů týká, Váš lékař Vám provede krevní testy předtím, než Vám přípravek Amlodipin/Atorvastatin Actavis předepíše, případně i v průběhu léčby tímto přípravkem; na jejich základě bude moci určit riziko nežádoucích účinků týkajících se svalů.

V průběhu léčby přípravkem Amlodipin/Atorvastatin Actavis

Pokud se u Vás v průběhu léčby objeví nevysvětlitelné bolesti svalů (myalgie), křeče, dráždivost nebo únava, zejména ve spojení s malátností nebo horečkou, kontaktujte okamžitě lékaře, protože může být třeba přerušit léčbu přípravkem Amlodipin/Atorvastatin Actavis. Pokud se u Vás objeví potíže s dýcháním, kašel a zhoršení Vašeho celkového zdravotního stavu (únava, úbytek tělesné hmotnosti a horečka), kontaktujte Vašeho lékaře.

Informujte svého lékaře nebo lékárníka, také pokud trpíte svalovou slabostí, která přetrvává. Pro diagnostiku a léčbu tohoto stavu mohou být potřebné další testy a léčivé přípravky.

V průběhu léčby tímto přípravkem Vás bude lékař pečlivě sledovat, pokud máte cukrovku nebo riziko pro vznik cukrovky. V případě, že máte zvýšenou hladinu cukru nebo tuků v krvi, máte nadváhu nebo vysoký krevní tlak, pravděpodobně patříte mezi pacienty s rizikem pro vznik diabetu.

Děti a dospívající Nepodávejte tento přípravek dětem a dospívajícím, protože bezpečnost nebyla prokázána.

Další léčivé přípravky a přípravek Amlodipin/Atorvastatin Actavis

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat.

Pokud potřebujete užívat kyselinu fusidovou perorálně (ústy) k léčbě bakteriální infekce, budete muset dočasně přerušit léčbu tímto léčivým přípravkem. Váš lékař Vám sdělí, kdy bude bezpečné v léčbě přípravkem Amlodipin/Atorvastatin Actavis znovu pokračovat. Užívání přípravku Amlodipin/Atorvastatin Actavis s kyselinou fusidovou může vzácně vést ke svalové slabosti, bolesti nebo citlivosti svalů (příznaky tzv. rabdomyolýzy). Více informací o rabdomyolýze viz bod 4.

Některé z těchto léků mohou ovlivňovat účinek přípravku Amlodipin/Atorvastatin Actavis nebo jejich účinek může být ovlivňován přípravkem Amlodipin/Atorvastatin Actavis. Toto vzájemné ovlivnění může způsobit nižší účinnost jednoho nebo obou léků. Také to může zvýšit riziko nebo závažnost některých nežádoucích účinků, včetně významných onemocnění svalů, nazývaných rabdomyolýza (poškození svalových vláken) a myopatie (popsané v odstavci 4).

Informujte svého lékaře, pokud užíváte některé z následujících léčiv:

- některá antibiotika, např. rifampicin, kyselina fusidová nebo „makrolidová antibiotika“ jako erythromycin a telithromycin, nebo některé léky používané k léčbě plísňových infekcí, jako vorikonazol, flukonazol, posikonazol, ketokonazol, itrakonazol.
- léky používané ke snížení hladin lipidů v krvi: fibráty, jako je gemfibrozil, kyselina nikotinová, kolestipol a ezetimib.
- léky používané k úpravě srdečního rytmu, jako amiodaron, diltiazem nebo digoxin.
- léky používané k léčbě nebo k prevenci záchvatů, jako je karbamazepin, fenobarbital, fenytoin, fosfenytoin, primidon, stiripentol.
- léky, které působí na imunitní systém, např. cyklosporin.
- inhibitory proteáz užívané v léčbě HIV, např. ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, nelfinavir, efavirenz, delaviridin.
- warfarin (lék k ředění krve).
- antacida (užívaná při potížích se zažíváním).
- perorální kontraceptiva.
- léky užívané k léčbě deprese, jako nefazodon a imipramin.
- léky užívané k léčbě psychických poruch, jako antipsychotika.
- léky užívané k léčbě srdečního selhání, jako jsou beta-blokátory (např. bisoprolol, karvedilol, metoprolol).
- léky užívané při léčbě vysokého krevního tlaku (např. antagonisté angiotenzinu, beta-blokátory, blokátory kalciového kanálu, ACE inhibitory, diuretika a nitráty).
- alfa-blokátory užívané v léčbě vysokého krevního tlaku a při onemocnění prostaty (např. prazosin, alfuzosin, doxazosin, tamsulosin, terazosin).
- amifostin (k léčbě nádorových onemocnění).
- sildenafil (k léčbě erektilní dysfunkce, impotence).
- dantrolen a baklofen (léky uvolňující napětí ve svalech).
- kortikosteroidy (k léčbě zánětlivých stavů).
- volně prodejné rostlinné přípravky s obsahem třezalky tečkované (k léčbě deprese).
- takrolimus (slouží ke kontrole imunitní odpovědi organismu, umožňuje tělu přijmout transplantovaný orgán).
- klarithromycin (k léčbě infekcí způsobených bakteriemi)

Přípravek Amlodipin/Atorvastatin Actavis jídlem, pitím a alkoholem

Přípravek Amlodipin/Atorvastatin Actavis můžete užívat kdykoliv v průběhu dne, s jídlem, nebo bez jídla.

Grapefruitová šťáva

Denně nepijte více než jednu až dvě sklenice grapefruitové šťávy, protože velké množství grapefruitové šťávy může ovlivnit účinek přípravku Amlodipin/Atorvastatin Actavis.

Alkohol

Během léčby přípravkem Amlodipin/Atorvastatin Actavis se vyhýbejte nadměrné konzumaci alkoholu. Více informací viz odstavec „Upozornění a opatření“.

Těhotenství a kojení

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Těhotenství

Nesmíte užívat přípravek Amlodipin/Atorvastatin Actavis, pokud jste těhotná, kojíte nebo plánujete otěhotnět. Ženy v reprodukčním věku musí během léčby přípravkem Amlodipin/Atorvastatin Actavis používat spolehlivou antikoncepční metodu.

Kojení

Pokud kojíte, nesmíte přípravek Amlodipin/Atorvastatin Actavis užívat.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů Nepředpokládá se, že by přípravek Amlodipin/Atorvastatin Actavis ovlivňoval schopnost řízení nebo obsluhy strojů. Pří řízení nebo obsluze strojů je však třeba vzít v úvahu možný výskyt závratí.

Výber produktov v našej ponuke z našej lekárne

O projekte

Voľne dostupný nekomerčný projekt na účely laického porovnávania liekov na úrovni interakcií, vedľajších účinkov, ako aj cien liekov a ich alternatív

Viac informácií