UROXAL - Interações


 
Detalhes do medicamento não estão disponíveis no idioma selecionado, o texto original é exibido

Interação Medicamentosa: Uroxal Tablet


Genérico: oxybutynin
Substância ativa: oxybutynin-hydrochlorid
Alternativas: Ditropan, Kentera, Tarraconiq, Vesoxx
Grupo ATC: G04BD04 - oxybutynin
Teor de substância ativa: 5MG
Formulários: Tablet
Balení: Blister
Obsah balení: 60
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek UROXAL 5 MG:

● jestliže jste alergický(á) na léčivou látku oxybutynin nebo na kteroukoliv další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6)

● při myastenii (onemocnění svalů)

● při glaukomu (zeleném zákalu)

● při omezeném nebo zastaveném průchodu zažívacím traktem, včetně stenózy pyloru (zúžení vrátníku), paralytického ileu (střevní neprůchodnosti), intestinální atonie (významné střevní ochablosti)

● při toxickém megakolon (rozšíření části tlustého střeva)

● při těžké ulcerózní kolitidě (zánětu tlustého střeva)

● při významné překážce odtoku moči z močového měchýře, např. zvětšením prostaty.

V případě pochybností se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Upozornění a opatření

Před užitím přípravku Uroxal 5 mg se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Váš lékař Vás bude po 4-6 týdnech kontrolovat, aby mohl Vaši léčbu vyhodnotit.

• Přípravek má být u slabých, starších pacientů a u dětí používán s opatrností. Tito pacienti mohou být k účinkům přípravku citlivější. • Stejně tak pacienti trpící nervovým onemocněním (jako jsou pacienti s Parkinsonovou chorobou) nebo těžkými zažívacími obtížemi, jaterním nebo ledvinovým onemocněním.

• Přípravek Uroxal 5 mg může zhoršovat tachykardii (zrychlení srdeční akce), poruchy kognitivních (rozpoznávacích) funkcí a příznaky zvětšení prostaty.

• Přípravek Uroxal 5 mg může vyvolat glaukom (zelený zákal). Pokud zaznamenáte náhlé zhoršení zrakové ostrosti nebo bolest očí, vyhledejte okamžitě lékaře.

• Pokud trpíte některým z těchto onemocnění, informujte svého lékaře.

• Delší podávání přípravku Uroxal 5 mg může způsobit zvýšenou tvorbu zubních kazů, paradentózu nebo kandidózu (kvasinkovou infekci) v dutině ústní, což je následek snížené tvorby slin nebo jejího zastavení. Proto se při dlouhodobém užívání doporučují pravidelné zubní prohlídky.

• Přípravek Uroxal 5 mg užívaný při vysokých teplotách vzduchu může způsobit vyčerpanost z tepla v důsledku sníženého pocení.

Pokud bude přípravek Uroxal 5 mg užívat dítě, poraďte se nejprve s lékařem nebo lékárníkem (u dětí mladších 5 let se užívání přípravku nedoporučuje).

Další léčivé přípravky a přípravek Uroxal 5 mg

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době nebo které možná budete užívat, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.

● Při současném podávání přípravku Uroxal 5 mg s jinými anticholinergními látkami nebo s léčivy s anticholinergním účinkem, jako je např. amantadin a jiná anticholinergní antiparkinsonika (např. biperiden, levodopa), antihistaminiky, antipsychotiky (např. fenothiaziny, butyrofenony, klozapin), chinidinem, digitalisem, tricyklickými antidepresivy, atropinem a příbuznými léčivy, jako jsou spasmolytika atropinového typu a dipyridamol je třeba opatrnosti, protože anticholinergní účinek může být zesílen. Při podávání přípravku Uroxal 5 mg s těmito látkami je třeba opatrnosti.

● Přípravek Uroxal 5 mg může ovlivnit vstřebávání jiných léků tím, že snižuje motilitu

žaludku.

Přípravek Uroxal 5 mg s jídlem a pitím

Tablety se polykají nerozkousané, zapíjejí se sklenicí vody, nalačno. Při bolesti žaludku mohou být tablety užívány během jídla nebo zapíjeny sklenicí mléka.

Alkohol může zvyšovat ospalost způsobenou anticholinergiky, jako je např. přípravek Uroxal 5 mg (viz bod Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů).

Těhotenství, kojení a plodnost

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Tento přípravek se nemá v těhotenství užívat s výjimkou absolutně nezbytných případů, kdy Vám to lékař doporučí.

Tento přípravek se nemá užívat během kojení, protože v malém množství přechází do mateřského mléka.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Uroxal 5 mg může vyvolat ospalost nebo rozmazané vidění. Řízení motorových vozidel, obsluha strojů a provádění riskantních prací, které vyžadují zvýšenou pozornost, se

nedoporučuje, pokud se neprokáže, že přípravek neovlivňuje Vaše tělesné ani duševní schopnosti.

Přípravek Uroxal 5 mg obsahuje laktosu (druh cukru). Pokud Vám lékař řekl, že nesnášíte některé cukry nebo je nemůžete strávit (máte intoleranci některých cukrů), řekněte to před užitím tohoto léčivého přípravku svému lékaři.

Seleção de produtos em nossa oferta de nossa farmácia