MINIRIN - Mijiedarbība


 
Sīkāka informācija par zālēm nav pieejama izvēlētajā valodā, tiek parādīts oriģinālais teksts

Zāļu mijiedarbība: Minirin Tablet


Vispārējs: desmopressin
Aktīvā viela: desmopresin-acetÁt
Alternatīvas: Minirin melt, Nocdurna, Octim, Octostim, Octostim 1,5 mg/ml nosní sprej
ATC grupa: H01BA02 - desmopressin
Aktīvās vielas saturs: 0,1MG, 0,2MG
Veidlapas: Tablet
Balení: Tablet container
Obsah balení: 90
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek MINIRIN tablety v následujících případech:

- jestliže jste alergický(á) (přecitlivělý(á)) na desmopressin nebo na kteroukoli další složku přípravku
- jestliže trpíte habituální nebo psychogenní polydipsii (chorobná žíznivost podmíněná psychickým stavem pacienta)
- jestliže trpíte jakýmkoli stavem spojeným s nadměrným zadržováním tekutin v těle nebo doprovázeným sníženou osmolalitou plasmy
- jestliže trpíte sníženou hladinou sodíku v séru
- v případě střední a těžké renální insuficience (ledvinná nedostatečnost)
- v případě syndromu nepřiměřené sekrece ADH (antidiuretického hormonu)

Zvláštní opatrnosti při použití přípravku MINIRIN tablety je zapotřebí

Při léčbě nočního pomočování a nykturie (nočního močení u dospělých) je třeba omezit příjem tekutin na noc pouze na množství nutné k zahnání žízně, a to 1 hodinu před podáním přípravku MINIRIN tablety až do následujícího rána (nejméně 8 hodin). Celkový příjem tekutin za tuto dobu by neměl přesáhnout 2 dcl. Léčba bez současného omezení příjmu tekutin zvyšuje retenci tekutin a riziko hyponatrémie spojené s příznaky jako bolest hlavy, nauzea a zvracení, přírůstek tělesné hmotnosti a ve vážných případech křeče.

Všichni pacienti a, je-li to potřeba, i jejich zákonní zástupci, by měli být pečlivě poučeni o dodržování restrikce příjmu tekutin.

Při stavech, kdy má pacient zvýšenou potřebu tekutin (např. horečnatá onemocnění) léčbu přerušte a poraďte se s lékařem.

V průběhu dne není nutno příjem tekutin omezovat a pacient by měl dodržovat normální pitný režim.

Dále je třeba věnovat zvláštní pozornost léčbě přípravkem MINIRIN tablety v následujících případech: u pacientů léčených močopudnými léky, při souběžné léčbě s léky, které mohou stimulovat vylučování antidiuretického hormonu z neurohypofýzy –tricyklická antidepresiva, selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu, chlorpropamid, karbamazepin, klofibrát a při souběžné léčbě nesteroidními protizánětlivými léky.

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky

Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.

Účinky přípravku a jiných léků se mohou vzájemně ovlivňovat. Nesteroidní protizánětlivé léky (skupina léků užívaná při onemocněních pohybového ústrojí a při revmatismu) mohou navozovat retenci (zadržování) tekutin v těle a hyponatrémii (snížení hladiny sodíku v krevní plasmě).

Účinky diuretik (močopudné látky užívané především k léčbě vysokého krevního tlaku, ischemické choroby srdeční a ledvinných onemocnění) a přípravku MINIRIN tablet se vzájemně oslabují.

U neúplného diabetu insipidu nebo u zdravé hypofýzy je účinek zvyšován léky, které podporují vylučování antidiuretického hormonu z neurohypofýzy – tricyklická antidepresiva, selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu, karbamazepin, chlorpropamid a klofibrát.

Souběžná léčba loperamidem (účinná látka některých léků proti průjmu) může zvyšovat koncentraci desmopresinu v plazmě, což může vést ke zvýšení rizika retence (zadržování) vody a hyponatrémie (snížení hladiny sodíku v krevní plasmě)

Používání přípravku MINIRIN tablety s jídlem a pitím

Příjem potravy může omezit intenzitu a délku antidiuretického účinku orálně aplikovaného desmopresinu.

Těhotenství a kojení

MINIRIN tablety lze užívat i v těhotenství a době kojení, lékař však musí vždy zvážit výhody oproti možnému riziku.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Přípravek nemá žádný nebo má zanedbatelný vliv na schopnost řídit nebo obsluhovat stroje.

V průběhu léčby enuresis nocturna by měl lékař pacientovi laboratorně sledovat osmolalitu moči, v případě potřeby též mineralogram a osmolalitu plazmy (vyšetřením krve), zvláště při podávání vyšších dávek a pravidelné dlouhodobé léčbě. Předávkování vede k prodloužení účinku se zvýšením rizika zadržování tekutin a hyponatrémie. Při předávkování nebo náhodném požití tablet dítětem se ihned poraďte s lékařem.

Přípravek MINIRIN tablety obsahuje cukr laktózu. Pokud Vám Váš lékař oznámil, že trpíte přecitlivělostí na některé cukry, kontaktujte svého lékaře dříve, než začnete lék užívat.

Produktu klāsts mūsu aptiekas piedāvājumā


Pēdējie meklētie vārdi

Par projektu

Brīvi pieejams nekomerciāls projekts zāļu laicīgu salīdzinājumu veikšanai mijiedarbības, blakusparādību, kā arī zāļu cenu un to alternatīvu līmenī

Pēdējie meklētie vārdi

Mykoseptin | Vizibim |

Vairāk informācijas