ARIPIPRAZOL APOTEX - vuorovaikutukset


 
Huumeiden yksityiskohdat eivät ole saatavilla valitulla kielellä, alkuperäinen teksti tulee näkyviin

Lääkkeen yhteisvaikutus: Aripiprazol apotex Orodispersible tablet


yleinen: aripiprazole
Vaikuttava aine: aripiprazol
vaihtoehtoja: Abilify, Abilify maintena, Aricogan, Aripiprazol +pharma, Aripiprazol glenmark, Aripiprazol mylan pharma, Aripiprazole accord, Aripiprazole accord healthcare, Aripiprazole neuraxpharm, Aripiprazole sandoz, Aripiprazole teva, Aripiprazole zentiva, Aryzalera, Asduter, Explemed, Explemed rapid, Lazurex, Lemilvo, Restigulin, Tractiva, Zykalor
ATC-ryhmä: N05AX12 - aripiprazole
Vaikutusainepitoisuus: 10MG, 15MG
Lomakkeet: Orodispersible tablet
Balení: Unit-dose blister
Obsah balení: 100X1 II
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek ARIPIPRAZOL APOTEX

 jestliže jste alergický(á) na aripiprazol nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6).

Upozornění a opatření

Před užitím přípravku ARIPIPRAZOL APOTEX se poraďte se svým lékařem, pokud máte:

 vysokou hladinu cukru v krvi (charakterizovanou příznaky jako je nadměrná žízeň, močení velkého množství moči, zvýšená chuť k jídlu a pocity slabosti) nebo výskyt cukrovky v rodině,
 epileptický záchvat,
 samovolné, nepravidelné svalové záškuby, zejména v obličeji,
 kardiovaskulární chorobu (onemocnění srdce nebo cév), výskyt kardiovaskulární choroby v rodině,
 cévní mozkovou příhodu nebo přechodnou („malou“) cévní mozkovou příhodu,
 abnormální krevní tlak,
 krevní sraženiny, nebo výskyt krevních sraženin v rodině, protože antipsychotika mívají spojitost s tvorbou krevních sraženin,
 zkušenost s nadměrným hráčstvím v minulosti.

Pokud si všimnete, že u Vás dochází k nárůstu tělesné hmotnosti, objevují se u vás neobvyklé pohyby nebo spavost, které Vám brání vykonávat běžné denní činnosti, máte potíže s polykáním nebo alergické příznaky, informujte o tom svého lékaře.

Jste-li starší pacient(ka) trpící demencí (ztráta paměti a jiných duševních schopností), měl(a) byste Vy nebo Váš pečovatel/příbuzný informovat Vašeho lékaře, jestliže jste prodělal(a) cévní mozkovou příhodu nebo „malou“ cévní mozkovou příhodu.

Okamžitě informujte svého lékaře, pokud máte jakékoli myšlenky nebo pocity, že byste si mohl(a) ublížit. Během léčby aripiprazolem byly hlášeny sebevražedné myšlenky a chování.

Okamžitě informujte svého lékaře, pokud zaznamenáte svalovou ztuhlost nebo neohebnost s horečkou, pocení, změněný duševní stav nebo velmi rychlý či nepravidelný srdeční tep.

Děti a dospívající

Tento přípravek není určen k používání u dětí a dospívajících do 13 let. Není známo, zda je u těchto pacientů bezpečný a účinný.

Další léčivé přípravky a přípravek ARIPIPRAZOL APOTEX

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat včetně těch, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.

Léky na snížení krevního tlaku: přípravek ARIPIPRAZOL APOTEX může zvýšit účinek léků užívaných ke snížení krevního tlaku. Určitě svého lékaře informujte o tom, že užíváte léky ke kontrole krevního tlaku.

Užívání přípravku ARIPIPRAZOL APOTEX s některými léky může vyžadovat změnu dávkování přípravku ARIPIPRAZOL APOTEX. Je obzvlášť důležité informovat svého lékaře o tom, že užíváte:

 léky upravující srdeční rytmus,
 antidepresiva nebo rostlinné přípravky používané k léčbě deprese a úzkosti,
 léky k léčbě plísní,
 určité léky k léčbě infekce HIV,
 protikřečové léky používané k léčbě epilepsie.

Léky, které zvyšují hladinu serotoninu: triptany, tramadol, tryptofan, SSRI (jako paroxetin a fluoxetin), tricyklická antidepresiva (jako klomipramin, amitriptylin), pethidin, třezalka tečkovaná a venlafaxin. Tyto léky zvyšují riziko nežádoucích účinků. Pokud se u Vás objeví při užívání některého z těchto léků současně s přípravkem ARIPIPRAZOL APOTEX jakýkoliv neobvyklý příznak, obraťte se na svého lékaře.

Přípravek ARIPIPRAZOL APOTEX s jídlem, pitím a alkoholem

Přípravek ARIPIPRAZOL APOTEX lze užívat bez ohledu na jídlo.

Je třeba se vyvarovat konzumaci alkoholu.

Těhotenství, kojení a plodnost

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

U novorozenců, jejichž matky užívaly přípravek ARIPIPRAZOL APOTEX v posledním trimestru (poslední tři měsíce těhotenství) se mohou vyskytnout tyto příznaky: třes, svalová ztuhlost a/nebo slabost, spavost, neklid, problémy s dýcháním a potíže s příjmem potravy. Pokud se u Vašeho dítěte objeví jakýkoli z těchto příznaků, kontaktujte svého lékaře.

Informujte okamžitě svého lékaře, pokud kojíte.

Jestliže užíváte ARIPIPRAZOL APOTEX, neměla byste kojit.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Neřiďte dopravní prostředky a neobsluhujte žádné přístroje nebo stroje, dokud nevíte, jak na Vás přípravek ARIPIPRAZOL APOTEX působí.

Přípravek ARIPIPRAZOL APOTEX obsahuje aspartam

Pacienti, kteří nemohou přijímat fenylalanin, mají být upozorněni, že ARIPIPRAZOL APOTEX obsahuje aspartam, jenž je zdrojem fenylalaninu. Může být škodlivý pro pacienty s fenylketonurií.

Přípravek ARIPIPRAZOL APOTEX obsahuje laktózu a glukózu

Pokud Vám Váš lékař řekl, že nesnášíte některé cukry, poraďte se se svým lékařem, než začnete tento léčivý přípravek užívat. Může poškodit vaše zuby.

Valikoima tuotevalikoimaamme apteekista