ZOLMITRIPTAN ACTAVIS - Interactions


 
Drug details are not available in the selected language, the original text is displayed

Interaction of the drug: Zolmitriptan actavis Orodispersible tablet


Generic: zolmitriptan
Active substance: zolmitriptan
Alternatives: Zolmiles, Zolmitriptan teva, Zomig
ATC group: N02CC03 - zolmitriptan
Active substance content: 2,5MG, 5MG
Forms: Orodispersible tablet
Balení: Blister
Obsah balení: 12
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Neužívejte přípravek Zolmitriptan Actavis

– jestliže jste alergický(á) na zolmitriptan nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6).
– jestliže máte vysoký krevní tlak
– jestliže máte potíže se srdcem, jako je srdeční infarkt, angina pectoris (bolest na hrudi při cvičení nebo tělesné námaze), Prinzmetalova angina (bolest na hrudi, která se objevuje v klidu) nebo máte projevy související se srdcem, jako je dušnost nebo tlak na hrudi
– jestliže trpíte problémy s krevním oběhem (omezený průtok krve v nohou a rukou)
– jestliže jste prodělal/a mrtvici (cévní mozkovou příhodu) nebo krátkodobé projevy podobné mrtvici (tranzitorní ischemická ataka neboli TIA)
– jestliže máte závažné ledvinové potíže
– jestliže současně užíváte jiné léky na migrénu (např. ergotamin nebo léky ergotaminového typu jako je dihydroergotamin a methysergid) nebo jiné léky ze skupiny triptanů. Další informace jsou uvedeny níže v bodě „Další léčivé přípravky a přípravek Zolmitriptan Actavis“.

Jestliže si nejste jistý(á), zda se Vás výše uvedené informace týkají, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Upozornění a opatření

Před užitím přípravku Zolmitriptan Actavis se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem jestliže:

– máte riziko vzniku ischemické choroby srdeční (špatný průtok krve srdečními tepnami). Toto riziko je větší, pokud kouříte, máte vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu, cukrovku nebo jestliže někdo z Vaší rodiny má ischemickou chorobu srdeční
– Vám bylo řečeno, že máte Wolff-Parkinson-Whiteův syndrom (druh abnormální srdeční činnosti),
– jste měl(a) v minulosti potíže s játry,
– máte bolesti hlavy, které u vás nejsou typické pro bolest hlavy při migréně,
– užíváte některé léky na depresi (viz „Další léčivé přípravky a přípravek Zolmitriptan Actavis“ dále v tomto bodu).

Jestliže se přípravek Zolmitriptan Actavis užívá současně s léky ze skupiny SSRI nebo SNRI, které se používají k léčbě deprese, existuje riziko rozvoje tzv. serotoninového syndromu. Projevy serotoninového syndromu mohou být závažné a zahrnují třes, nadměrné reflexy, pocit na zvracení, horečku, pocení, blouznění (delirium), zmatenost a koma (bezvědomí). Pokud používáte kombinaci těchto léků, má Vás lékař pečlivě sledovat, zejména na začátku léčby, kdy se dávky léku zvyšují nebo v případě přidání dalších serotonergních léků. Jestliže se u Vás tyto příznaky vyskytnou, obraťte se co nejdříve na svého lékaře.

Stejně jako u jiných léků na migrénu, příliš vysoké dávky zolmitriptanu mohou způsobovat každodenní bolesti hlavy nebo mohou zhoršit záchvaty migrény. Jestliže se domníváte, že je to Váš případ, poraďte se se svým lékařem. Na úpravu těchto potíží může být zapotřebí přestat užívat zolmitriptan.

Jestliže jste přijat(a) do nemocnice, informujte zdravotnické pracovníky, že užíváte přípravek Zolmitriptan Actavis.

Děti a dospívající

Přípravek Zolmitriptan Actavis se nedoporučuje u pacientů do 18 let

Starší pacienti

Přípravek Zolmitriptan Actavis se nedoporučuje u pacientů nad 65 let.

Další léčivé přípravky a přípravek Zolmitriptan Actavis

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat. Zvláště je důležité, aby byl Váš lékař informován, že už se léčíte některým z níže uvedených léků:

Léky na migrénu

– jestliže užíváte jiné triptany než zolmitriptan, přestaňte je užívat 24 hodin před užitím přípravku Zolmitriptan Actavis a po užití přípravku Zolmitriptan Actavis musí uplynout 24 hodin, než užijete jiné triptany.
– jestliže užíváte léky obsahující ergotamin nebo léky ergotaminového (námelového) typu (jako je dihydroergotamin nebo methysergid), přestaňte je užívat 24 hodin před užitím přípravku Zolmitriptan Actavis a
– po užití přípravku Zolmitriptan Actavis musí uplynout 6 hodin, než si vezmete lék obsahující ergotamin nebo léky ergotaminového typu.

Léky na depresi (viz rovněž výše bod „Upozornění a opatření“)

– moklobemid nebo fluvoxamin
– léky, které se nazývají SSRI (selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu)
– léky, které se nazývají SNRI (inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a noradrenalinu), např.venlafaxin, duloxetin.

Jiné léky

– cimetidin (lék na špatné trávení nebo žaludeční vředy)
– chinolonové antibiotikum (např. ciprofloxacin).

Jestliže užíváte léky rostlinného původu, které obsahují třezalku tečkovanou (Hypericum perforatum), je větší pravděpodobnost, že se objeví nežádoucí účinky přípravku Zolmitriptan Actavis.

Přípravek Zolmitriptan Actavis s jídlem a pitím

Přípravek Zolmitriptan Actavis můžete užívat s jídlem nebo bez jídla. Jídlo neovlivňuje účinek přípravku Zolmitriptan Actavis.

Těhotenství a kojení

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Není známo, zda je užívání přípravku Zolmitriptan Actavis v těhotenství škodlivé.

Nekojte 24 hodin po použití přípravku Zolmitriptan Actavis.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Při záchvatu migrény mohou být Vaše reakce pomalejší než obvykle. Uvědomte si tuto skutečnost při řízení nebo používání nástrojů či obsluze strojů.

Není pravděpodobné, že by přípravek Zolmitriptan Actavis ovlivnil řízení nebo obsluhu nástrojů či strojů. Před prováděním těchto činností je však lepší počkat, až uvidíte jak na Vás přípravek Zolmitriptan Actavis působí.

Přípravek Zolmitriptan Actavis obsahuje aspartam

Přípravek Zolmitriptan Actavis obsahuje aspartam, zdroj fenylalaninu. Lék proto může být škodlivý u osob s fenylketonurií.

Selection of products in our offer from our pharmacy

About project

A freely available non-commercial project for the purpose of laic drug comparisons at the level of interactions, side effects as well as drug prices and their alternatives

More info