ROZADUO - Bivirkninger


 
Narkotikaoplysninger er ikke tilgængelige i det valgte sprog, den originale tekst vises

Bivirkninger af lægemidlet: Rozaduo Eye drops, solution


Generisk: timolol, combinations
Aktivt stof: travoprost, timolol maleate
Alternativer: Akistan duo, Amiptic, Azarga, Bimatoprost/timolol olikla, Combigan, Cosopt, Cosopt bez konzervačních přísad, Cosopt free bez konzervačních přísad, Cosopt free bez konzervačních přísad 20mg/ml+5mg/ml oč.kap.,roz.,j.ob., Dorzogen combi, Dorzolamid/timolol olikla, Dorzolamide/timolol farmaprojects, Dorzolamide/timolol indoco, Dorzolamide/timolol polpharma, Dorzolamide/timolol warren, Dozotima, Dualkopt, Duotrav, Fixapost, Fotil, Fotil forte, Ganfort, Latanoprost/timolol apotex, Latanoprost/timolol aurovitas, Latanoprost/timolol indoco, Latanoprost/timolol mylan, Latanoprost/timolol olikla, Latanoprost/timolol warren, Taptiqom, Travoprost/timolol olikla, Vizidor duo, Vizilatan duo, Vizimaco, Xalacom, Xaloptic combi
ATC gruppe: S01ED51 - timolol, combinations
Indhold af aktivt stof: 40MCG/ML+5MG/ML
Forms: Eye drops, solution
Balení: Dropper container
Obsah balení: 1X2,5ML
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Obvykle můžete kapky používat i nadále, pokud účinky nejsou příliš závažné. Máte-li obavy, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Nepřestávejte přípravek Rozaduo používat bez porady se svým lékařem.

Velmi časté nežádoucí účinky (mohou postihnout více než 1 osobu z 10)

Účinky na oko: zarudnutí oka

Časté nežádoucí účinky (mohou postihnout až 1 osobu z 10)

Účinky na oko zánět povrchu oka s poškozením povrchu, bolest oka, rozmazané vidění, neobvyklé vidění, suché oko, svědění oka, nepříjemný pocit v oku, známky a příznaky podráždění oka (např. pálení, píchání).

Méně časté nežádoucí účinky (mohou postihnout až 1 osobu ze 100)

Účinky na oko zánět povrchu oka, zánět očních víček, otok spojivky, zvýšený růst řas, zánět duhovky, zánět oka, citlivost na světlo, snížené vidění, únava očí, oční alergie, otok oka, zvýšená tvorba slz, zarudnutí víčka, změna barvy víčka

Celkové nežádoucí účinky alergie na léky, závratě, bolest hlavy, zvýšení nebo snížení krevního tlaku, dušnost, zvýšený růst vlasů, zatékání hlenu do hrdla, zánět kůže a svědění, snížená srdeční frekvence

Vzácné nežádoucí účinky (mohou postihnout až 1 osobu z 1000)

Účinky na oko ztenčení povrchu oka, zánět žláz očních víček, praskání krevních cév v oku, krusty na okrajích víček, abnormální poloha řas, abnormální růst řas

Celkové nežádoucí účinky nervozita, nepravidelná srdeční frekvence, ztráta vlasů, poruchy hlasu, dušnost, kašel, podráždění hrdla, kopřivka, abnormální jaterní krevní testy, změna barvy kůže, ztmavnutí kůže, žízeň, únava, diskomfort uvnitř nosu, zbarvení moči, bolest v rukou a nohou

Není známo (z dostupných údajů nelze určit)

Účinky na oko povislé oční víčko (což způsobuje, že oko zůstává polozavřené)

Celkové nežádoucí účinky vyrážka, selhání srdce, bolest na hrudi, mozková příhoda, mdloby, deprese, astma, zvýšení srdeční frekvence, pocit znecitlivění nebo brnění, bušení srdce, otok dolních končetin, špatná chuť.

Dále: Přípravek Rozaduo je kombinací 2 léčivých látek. Podobně jako ostatní léky podávané do očí i travoprost a timolol (betablokátor) se vstřebávají do krve. To může způsobovat podobné nežádoucí účinky, jaké jsou pozorovány u betablokátorů podaných do žíly nebo ústy. Výskyt nežádoucích účinků po místním podání do oka je nižší, než když jsou léky podány například ústy nebo injekčně. Níže jsou uvedeny nežádoucí účinky, které zahrnují reakce pozorované u třídy betablokátorů při léčbě onemocnění oka:

Účinky na oko: zánět očních víček, zánět rohovky, odchlípení vrstvy pod sítnicí obsahující krevní cévy po filtračních výkonech, které může způsobit poruchy zraku, snížená citlivost rohovky, eroze rohovky (poškození přední vrstvy očního bulbu), zdvojené vidění, změny barvy duhovky.

Celkové nežádoucí účinky: Srdce a oběh: pomalá srdeční akce, bušení srdce, otoky (hromadění tekutin), změny srdečního rytmu nebo srdeční frekvence, městnavé srdeční selhání (srdeční onemocnění s dušností a otoky nohou v důsledku hromadění tekutin), určitý typ poruchy srdečního rytmu, srdeční záchvat (infarkt), nízký krevní tlak, Raynaudův fenomén, studené ruce a nohy, snížený přísun krve do mozku.

Dýchání: zúžení dýchacích cest v plicích (zejména u pacientů s již existujícím onemocněním), dýchací obtíže, ucpaný nos

Nervový systém a celkové poruchy: potíže se spaním (nespavost), noční můry, ztráta paměti, ztráta síly a energie

Žaludek: poruchy chuti, pocit na zvracení, špatné trávení, průjem, sucho v ústech, bolest břicha, zvracení

Alergie: generalizované alergické reakce včetně podkožních otoků, ke kterým může dojít např. v obličeji a na končetinách a které mohou ucpat dýchací cesty, což může vést k polykacím a dýchacím potížím, lokalizovaná nebo generalizovaná vyrážka, svědění, náhlá závažná život ohrožující alergická reakce.

Kůže: vyrážka s bílo-stříbřitým vzhledem (psoriaziformní vyrážka) nebo zhoršení lupénky, odlupující se kůže

Svaly: zhoršení známek a příznaků myastenie gravis (svalová porucha), neobvyklé pocity jako mravenčení, svalová slabost / únava, bolest svalů nezpůsobená fyzickou námahou.

Reprodukce: sexuální dysfunkce, snížení libida

Metabolismus: nízké hladiny cukru v krvi

Hlášení nežádoucích účinků Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři, nebo lékárníkovi.

Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv,

Šrobárova 48

100 41 Praha 10

Webové stránky: http://www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

5.
Udvælgelse af produkter i vores tilbud fra vores apotek

Om projektet

Et frit tilgængeligt, ikke-kommercielt projekt med henblik på sammenlignelige lægemidler på niveau med interaktioner, bivirkninger såvel som narkotikapriser og deres alternativer

Mere info