GOPTEN - vedľajšie účinky


 
Údaje o drogách nie sú k dispozícii vo vybratom jazyku, zobrazí sa pôvodný text

Vedľajšie účinky lieku: Gopten Capsule, hard


rodový: trandolapril
Účinná látka: trandolapril
alternatívy: Trandolapril ratiopharm
Skupina ATC: C09AA10 - trandolapril
Obsah účinnej látky: 0,5MG, 2MG, 4MG
formuláre: Capsule, hard
Balení: Blister
Obsah balení: 28
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Při užívání se mohou vyskytnout následující nežádoucí účinky, které jsou seřazeny dle četnosti výskytu:

Časté (mohou postihnout až 1 pacienta z 10), méně časté (mohou postihnout až 1 pacienta ze 100), vzácné (mohou postihnout až 1 pacienta z 1 000), velmi vzácné (mohou postihnout až 1 pacienta z 10 000).

Nežádoucí účinky se vyskytují obzvláště na počátku léčby přípravkem Gopten nebo u pacientů s poruchou vodní a solné bilance, např. při předchozí léčbě diuretiky.

Zejména při započetí léčby nebo zvýšení dávky diuretik nebo přípravku Gopten, může dojít k výraznému poklesu krevního tlaku s příznaky, jako jsou např. závratě, pocit slabosti, malátnost, zřídka i s krátkodobou ztrátou vědomí.

Mezi časté nežádoucí účinky patří: bolest hlavy, závrať, suchý kašel, který po vysazení léčby mizí, nízký krevní tlak a celková slabost.

Méně časté nežádoucí účinky jsou: nespavost, pokles libida, pocit bušení srdce, nevolnost, průjem, zácpa, bolesti v oblasti břicha, návaly horka, svědění, vyrážka a malátnost, infekce, zánět nebo otok horních cest dýchacích, bolesti zad, svalů a končetin, bolest na hrudi, poruchy erekce, spavost a celkově neobvyklé pocity, periferní edém (otok).

Vzácně se mohou vyskytnout tyto nežádoucí účinky: infekce močových cest, zánět průdušek, zánět hltanu, pokles počtu bílých krvinek, chudokrevnost, poruchy krevních destiček, poruchy bílých krvinek, přecitlivělost, vysoká hladina krevního cukru, snížení hladiny sodíku v krvi, vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoká hladina tuků v krvi, zvýšená hladina močoviny v krvi, dna, snížená/ zvýšená chuť k jídlu, abnormální hodnoty enzymů, halucinace, deprese, poruchy spánku, úzkost, hyperaktivita, netečnost, cévní mozková příhoda, mdloby, nepravidelné záškuby svalů, pocit brnění či svědění, migréna, migréna bez aury, porucha chuti, zánět očních víček, otok spojivky, poruchy zraku, poruchy oka, ušní šelest, infarkt myokardu, nedostatečné prokrvení srdečního svalu, angina pectoris (bolesti na hrudi srdečního původu), srdeční selhání, rychlé stahy srdečních komor, zvýšená tepová frekvence, snížená tepová frekvence, zvýšený krevní tlak, onemocnění cév, náhlý pokles krevního tlaku při změně polohy z leže do stoje, periferní cévní poruchy, křečové žíly, dušnost, krvácení z nosu, bolest v hltanu, kašel, dýchací potíže, zvracení krve, zánět žaludku, bolesti břicha, zvracení, trávicí obtíže, sucho v ústech, plynatost, zánět jater, zvýšení hladiny sérového bilirubinu, otok, nadměrné pocení, lupénka, ekzém, akné, suchá kůže, poruchy kůže, bolest kloubů, bolesti v kostech, osteoartritida (onemocnění kloubů), selhání ledvin, hladina nebílkovinných dusíkatých látek v krvi, nadměrné močení, časté močení, vrozená cévní vada, vyčerpanost, poranění.

Následující nežádoucí účinky se mohou vyskytnout s frekvencí, která nejde z dostupných dat určit: snížení počtu (až vymizení) některých, případně všech krevních elementů (krevních destiček, bílých a červených krvinek), zvýšení hladiny draslíku v krvi, krvácení do mozku, poruchy rovnováhy, tranzitorní ischemická ataka (náhlá krátkodobá funkční porucha mozku, způsobená oddělením některé z jeho částí od

přísunu krve), blokáda převodu vzruchu mezi srdečními síněmi a komorami, srdeční zástava, porucha srdečního rytmu, zúžení průdušek (bronchů), neprůchodnost střevní, zánět slinivky břišní, žloutenka, abnormální testy jaterních funkcí, závažné kožní reakce (Stevens-Johnsonův syndrom, toxická epidermální nekrolýza), vypadávání vlasů a ochlupení, kopřivka, bolesti svalů, horečka, vzestup hladin některých látek v krvi (kreatininu, alkalické fosfatázy, močoviny, laktátdehydrogenázy, jaterních enzymů, transmitáz), abnormality v EKG, pokles hladiny červeného krevního barviva, pokles podílu červených krvinek na celkovém objemu krve.

Následující nežádoucí účinky byly hlášeny při užití ACE inhibitorů jako skupiny a mohou se vyskytnout s frekvencí, která nejde z dostupných dat určit:

Snížení počtu červených krvinek z důvodu jejich rozpadu, zvýšení počtu určitého typu bílých krvinek a/ nebo zvýšená hladina antinukleárních protilátek, stavy zmatenosti, zastřené vidění, zánět vedlejších nosních dutin, rýma, zánět jazyka, otok střeva, různé formy akutních kožních reakcí (erythema multiforme, psoriatiformní dermatitis).

Při podezření na závažnou kožní reakci je nutno léčbu přípravkem Gopten přerušit.

Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaři.

Při výskytu otoku obličeje, rtů, jazyka nebo při dýchacích obtížích přerušte léčbu a ihned vyhledejte lékaře.

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři, lékárníkovi nebo zdravotní sestře. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Šrobárova 48

100 41 Praha 10

webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek .

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

Výber produktov v našej ponuke z našej lekárne

O projekte

Voľne dostupný nekomerčný projekt na účely laického porovnávania liekov na úrovni interakcií, vedľajších účinkov, ako aj cien liekov a ich alternatív

Viac informácií