TIAPRALAN - Nuspojave


 
Pojedinosti o lijekovima nisu dostupne na odabranom jeziku, prikazat će se izvorni tekst

Nuspojave lijeka: Tiapralan Tablet


opći: tiapride
Djelatna tvar: tiaprid-hydrochlorid
Alternative: Tiapra, Tiaprid pmcs, Tiapridal, Tiaprosan
ATC grupa: N05AL03 - tiapride
Sadržaj aktivne tvari: 100MG
obrasci: Tablet
Balení: Blister
Obsah balení: 50
Způsob podání: prodej na lékařský předpis


Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí

vyskytnout u každého.

Pokud se u Vás objeví tyto nežádoucí účinky, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc:

Porucha srdečního rytmu projevující se nepravidelným nebo rychlým tepem, po delším podávání se mohou objevit případy tardivní dyskineze (charakterizované rytmickými, mimovolními pohyby převážně jazyka a/nebo obličeje) nebo neuroleptický maligní syndrom, který se vyznačuje zvýšením tělesné teploty, poruchami vědomí, mimovolními pohyby, třesem a pocením, a který může vézt k úmrtí. Krevní sraženiny v žilách zvláště dolních končetin (příznaky zahrnují otok, bolest a zarudnutí dolní končetiny), které mohou putovat žilním řečištěm do plic a zapříčinit bolest na hrudi a dýchací obtíže

Frekvence výskytu těchto nežádoucích účinků není známa.

Pokud se následující nežádoucí účinky zhorší nebo přetrvávají déle než několik dní, kontaktujte svého lékaře či lékárníka.

Nežádoucí účinky jsou seřazeny podle frekvence výskytu následovně:

Časté: mohou se vyskytnout až u 1 z 10 pacientů:

 Zvýšená hladina hormonu prolaktinu v krvi může vést k tvorbě a vylučování mléka, zvětšení prsních žláz u mužů, menstruačním poruchám nebo poruchám erekce.

 Tělesná slabost, únava.

 Závratě, bolest hlavy.

 Parkinsonismus a související příznaky: třes, zvýšené svalové napětí, pohybová chudost a zvýšené slinění.  Malátnost/ospalost, nespavost, neklid, netečnost.

Méně časté: mohou se vyskytnout až u 1 ze 100 pacientů:

 Zvýšení tělesné hmotnosti.  Neklid, porucha svalového napětí (křeče, strnutí šíje, okulogyrická krize – záchvatovité křečovité stažení oka směrem vzhůru, křeč žvýkacích svalů).  Tvorba a vylučování mléka, vynechání menstruace, zvětšení prsů, bolest prsů, impotence.

Vzácné: mohou se vyskytnout až u 1 z 1 000 pacientů:

Akutní porucha souhry normálních pohybů.

Není známo: z dostupných údajů nelze určit:

 Zástava srdce, náhlá smrt.

 Snížený krevní tlak.

 U novorozenců, jejichž matky užívaly v těhotenství přípravek Tiapralan, se může objevit syndrom z náhlého vysazení léčivého přípravku.  Snížený počet krvinek projevující se infekcí a horečkou  Zmatenost.  U starších pacientů s demencí, kteří užívali antipsychotika, byl pozorován mírně zvýšený počet

úmrtí ve srovnání s těmi, kteří antipsychotika neužívali.

 Zácpa, střevní obstrukce (zamezení nebo snížení průchodnosti), zvýšení jaterních enzymů, ztráta vědomí, křeče, zmatenost, halucinace, aspirační pneumonie (zápal plic) způsobená vdechnutím jídla nebo zvratků, zvýšení hladiny kreatinfosfokinázy v krvi, svalová slabost a/nebo bolest svalů, vyrážka, snížení hladiny sodíku v krvi (hyponatrémie), onemocnění zvané syndrom nepřiměřené sekrece antidiuretického hormonu (SIADH), pády.

Hlášení nežádoucích účinků

Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Šrobárova 48

100 41 Praha 10

Webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek.

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

Izbor proizvoda u našoj ponudi iz naše ljekarne

O projektu

Slobodno dostupan nekomercijalni projekt u svrhu laičke usporedbe droga na razini interakcija, nuspojava kao i cijena lijekova i njihovih alternativa

Više informacija