Jihoamerické Andy jsou domovem slunečnici příbuzné listnaté rostliny, která zde byla původním obyvatelstvem tisíce let kultivována a konzumována. Yacon vytváří podlouhlé sladce chutnající zásobní hlízy, převážně tvořené vodou a fruktooligosacharidy. Kromě křehkých hlíz lze požívat také listy a lodyhy rostliny, ty se však vyznačují nahořklou chuti. V důsledku vzrůstající poptávky doznal výskyt této na podmínky nenáročné plodiny značného rozšíření. V současnosti se kromě Jižní Ameriky pěstuje v Japonsku, USA, na Novém Zélandu, Taiwanu i jinde. Ačkoli jsou kořenové hlízy yaconu vhodné pro konzumaci v syrovém stavu, značná část produkce určené pro vývoz je obvykle zpracovávána sušením do podoby plátků, které mohou být dále rozemlety v jemný prášek. Šetrný proces dehydratace zaručuje maximální množství uchovaných živin.
- Přírodní zdroj cenného polysacharidu inulinu, vlákniny a vápníku
- 100% přírodní prášek ze sušených kořenových hlíz
Pěstování, zpracování a balení výrobku
Yacon Naturalis BIO pochází z peruánských And, v nichž má rostlina svůj domov a ideální podmínky. Pěstování yaconu se podobá pěstování brambor. Hlízy se vysazují na jaře a sklízejí na podzim. V průběhu skladování se zvyšuje jejich cukernatost. V ideálním okamžiku jsou usušeny a pomlety na jemný prášek. Ten dovážíme a ve specializované balírně balíme do uzavíratelných sáčků a praktických plechových dóz. Celý proces je certifikován pro biopotraviny a podléhá přísné kontrole.
Schválené zdravotní účinky yaconu
V nahořklých listech yaconu byla odhalena látka podobná inzulinu (nazývaná inulin). Tento inulin se v tenkém střevě nerozštěpí na jednoduché cukry jako jiné polysacharidy. Prakticky nezměněn projde do tlustého střeva. Proto je vhodný i diabetiky a lidi trpící zažívacími problémy. Fruktooligosacharidy obsažené v yaconu mají nízkou energetickou hodnotu — dobrá zpráva pro všechny, kdo bojují s nadváhou. Obsahuje i značné množství vlákniny, vápníku a stopových prvků. Nutriční hodnotu a zdravotní účinky hlíz yaconu oceňovali už staří Inkové.
Yacon (Smallanthus sonchifolius, česky též jakon) je mohutná, až dva metry vysoká rostlina listy, květem i původem připomínající slunečnici. Roste na slunných svazích jihoamerických And. Nesnáší mráz. Vytváří dva typy hlíz: stonkové hlízy slouží k vegetativnímu rozmnožování, kořenové ke sběru a konzumaci. Kořenové hlízy mají tvar podobný řepě, jen jsou menší. Během skladování sládnou.
Doporučená konzumace
Yacon root doporučujeme rozmíchat v mléce, jogurtu nebo tvarohu. Můžete ho přidat do cereálií, ovesných, krupicových a rýžových kaší. Výborně se hodí pro přípravu koktejlů, smoothie, zmrzliny a dezertů. Užívejte 2–3 zarovnané čajové lžičky (cca 2–3 g) denně.
Nutriční hodnoty
Výživové údaje | na 100 g |
Energetická hodnota | 1528 kJ / 360 kcal |
Tuky | 0 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 86,7 g |
- z toho cukry | 40 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | 0,2 g |
- Toto balení Vám vydrží dlouhé 1,6 měsíce
- Země původu: Peru
- Forma zpracování: Šetrné sušení
Certifikáty kvality
BIO, Vegan, Kosher, GMO Free
Vyzkoušejte také ostatní výrobky značky Naturalis, které uvidíte v kategoriích Superpotraviny a Potraviny, nápoje. Pokud si nejste jistí výběrem tohoto produktu, zkuste se ještě podívat do kategorie Superpotraviny.
EAN | 8594182800128 |
Značka | Naturalis |
Velikost balení | 100 g |
Cesta podání | Perorálně - polyká se |
Forma | Prášek na výrobu nápoje |
Pro | Pro dospělé |
Vlastnosti | Pro vegetariány Bez lepku / bez glutenu / pro celiaky BIO RAW Vegan GMO-free |
Originální název | Yacon Naturalis BIO - 100g |
Dodavatel na trh | Naturalis, Zelená 487, Horoměřice |
Země původu |