Produkt L- Glutamin je prášková aminokyselina vyrobená fermentací ve vysoké kvalitě bez příchutě, barviv, aromat a stabilizátorů. L-Glutamin je neesenciální aminokyselina, která se vyskytuje ve všech na bílkoviny bohatých potravinách, jako je červené maso, mléčné výrobky nebo luštěniny. L-Glutamin je nejrozšířenější aminokyselinou v těle, v kosterním svalstvu představuje až 60 % celkového množství aminokyselin. L-Glutamin je důležitou součástí biochemických přeměn v těle jako metabolismus dusíku, glukoneogeneze a v případě intenzivní anaerobní činnosti slouží jako zdroj buněčné energie podobně jako glukóza.
Působení L-glutaminu v organismu L-Glutamin podporuje anabolické pochody, zabraňuje ztrátám svalové hmoty, urychluje regeneraci což přispívá k růstu objemu i síly. Vysoká hladina L-glutaminu chrání ostatní aminokyseliny před jejich degradací (antikatabolický efekt) [1,2]. L-Glutamin je nepostradatelný pro mozkový metabolismus, zvyšuje hladinu krevní glukózy. Dále pak zvyšuje fyzickou odolnost a imunitu [3].
L-Glutamin je v těle vytvářen z kyseliny L-glutamové, při čemž dochází k vázání amoniaku a zajištění dusíkové rovnováhy v organismu. Tělo dokáže tímto způsobem spolu s příjmem ze stravy pokrýt běžnou spotřebu L-glutaminu, v případě fyzického stresu však dochází k jeho nedostatku.
Spotřeba L-glutaminu obecně roste během stresových stavů. Maximální celková denní dávka by neměla překročit 20 g (pouze u vrcholových sportovců s váhou vyšší než 100 kg je denní dávka limitována hranicí 40 g) [1]. Pro maximální využití, rozdělte L-glutamin do 2-3 dávek.
[1] Suplementy ve výživě, Embleton Thorne, Svět kulturistiky, 1998.
[2] Legault Z1, Bagnall N, Kimmerly DS, The Influence of Oral L-Glutamine Supplementation on Muscle Strength Recovery and Soreness Following Unilateral Knee Extension Eccentric Exercise, Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Oct;25(5):417-26.
[3] Medical Reference Guide. University of Maryland Medical Center. 2011-05-24. Archived from the original on 2013-12-09. Retrieved 2014-03-03
Použití L-glutaminu - Zabránění ztrátám svalové hmoty - antikatabolický efekt
- Urychlení regenerace, růstu objemu a síly
- Zvýšení fyzické odolnosti a imunity
Doporučené dávkování
- Jednorázová běžná dávka činí 3-5 g. L-Glutamin užívejte nejlépe ráno nalačno, 1 hodinu po tréninku a 1-2 hodiny po jídle těsně před spánkem.
- Neužívejte L-glutamin před tréninkem.
Příklad dávkování
Doba | Dávka |
ráno nalačno | 3-5 g |
1 hodinu po tréninku | 3-5 g |
před spánkem | 3-5 g |
Nutriční informace
| ve 100 g | v 1 dávce (5 g) |
Energetická hodnota | 398 kcal / 1670 kJ | 20 kcal / 84 kJ |
Bílkoviny | min. 98,5 g | 4,9 g |
Sacharidy | 0 g | 0 g |
Tuky | 0 g | 0 g |
Informace
- Doplněk stravy
- Produkt obdržel Certificate of analysis - vyhovuje specifikaci na kvalitu FCC/USP.
Výrobce: Jiří Žurek, Kravařovská 39, 74770 Opava - Komárov