Popis
Šalvěj hispánská je metr vysoká bylina pocházející z horských oblastí Střední Ameriky. Chia semínka jedli už dávní Mayové a Aztékové před více než pěti tisíci lety. Aztékové je prý dokonce používali i jako platidlo.
Smícháním s tekutinou vznikne chia gel, který použijete při přípravě pudinku, marmelády, koktejlů a kaší. Chia se dají použít i při pečení chleba, sušenek, muffinů. Mají lehce oříškovou chuť.
Základní příprava:
- chia semínka pojmou během 20 minut tekutinu okolo desetinásobku svého objemu
- jako tekutinu můžete použít nejen vodu, ale třeba i ovocnou šťávu, džus, rostlinný nápoj nebo živočišné mléko
- gel z chia semínek můžete použít místo vajíček
- fotopostup jak vytvořit chia gel je uveden v Dobrotách jaro 2015 na str. 24
Tipy a recepty:
- Chia pudink s ovocným agarem
recept je popsán na straně 23 v Dobrotách jaro 2015 - Kváskový chléb s chia
recept je popsán na straně 23 v Dobrotách jaro 2015
na našem e-shopu si můžete zakoupit kváskový chléb s chia semínky z naší biopekárny - Borůvkový džem s chia a rozinkami
recept je uveden na straně 6 v Dobrotách léto 2015 - Green smoothie
recept je popsán na straně 10 v Dobrotách jaro 2015 - Chia cookies
recept naleznete zde - Dýňová pomazánka s chia
recept naleznete zde - Citronové muffiny s chia semínky
recept je popsán na straně 8 v Dobrotách jaro 2014 - Chia džus
džus rozmíchejte s vodou a přisypte hrst chia, před podáváním promíchejte
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu ocení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Zajímá vás více o ekologickém zemědělství? Přečtěte si články v našem bioseriálu.
Složení
Semena chia* (Salvia hispanica). Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíSkladování
Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.